Γ.Ν. Πύργου: Λύση με τα φίλτρα αιμοκάθαρσης, στο παρά πέντε

Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού Νοσοκομείου Πύργου θα προμηθευτεί από δέκα εταιρείες

Χρειάστηκε να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές και να προκληθεί σάλος όχι μόνο στην Ηλεία αλλά και σε όλη την Ελλάδα εξαιτίας των αμφίβολου ποιότητα φίλτρων αιμοκάθαρσης που έχουν εισαχθεί στα Νοσοκομεία, για να βρεθεί προσωρινή λύση, παρά πέντε!
Σύμφωνα με το Διοικητή του Γ.Ν. Ηλείας Βασίλη Δημόπουλο, το σοβαρό πρόβλημα που είχε προκύψει λύθηκε καθώς μετά από πρόσκληση του Νοσοκομείου Πύργου, στο διαγωνισμό της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) εκδήλωσαν ενδιαφέρον δέκα εταιρείες και σε αυτές δεν περιλαμβάνεται η εταιρεία που είχε προμηθεύσει τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού με τα φίλτρα που παρουσίασαν πρόβλημα. «Και οι δέκα εταιρείες έδωσαν ίδια τιμή ενώ η εταιρεία με τα φίλτρα που παρουσιάστηκε πρόβλημα δεν συμμετείχε. Οπότε, ως νοσοκομείο θα προχωρήσουμε στην διαδικασία προμήθειας φίλτρων απ’ όλες τις εταιρείες ανάλογα με τις ανάγκες των νεφροπαθών της Μονάδας μας, ευελπιστώντας ότι τα προβλήματα ξεπεράστηκαν».
Υπενθυμίζεται ότι πριν μερικές μέρες, τρείς αιμοκαθαρόμενοι της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Πύργου κινδύνεψαν όταν στον ένα εξ αυτών, έσπασε το φίλτρο εξαιτίας πιθανού κατασκευαστικού λάθους και σε δυο νεφροπαθείς  τα φίλτρα υπέστησαν θρόμβωση. Και στις τρεις περιπτώσεις, η άμεση επέμβαση του προσωπικού της Μονάδας ήταν σωτήρια για τους ασθενείς.
Εξάλλου, ο Σύλλογος Νεφροπαθών Ηλείας, με επιστολή του, απαντά στον βουλευτή Ηλείας Γιώργο Κοντογιάννη, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του στον τοπικό τύπο σχετικά με το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα φίλτρα. Παράλληλα, τον καλεί να παρέμβει και να καταθέσει επερώτηση στη Βουλή προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις και το σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει να επιλυθεί.

Απάντηση Νεφροπαθών σε Γ. Κοντογιάννη
Η απάντηση του Συλλόγου Νεφροπαθών Ηλείας έχει ως εξής: «…στην εφημερίδα «Πρωινή» με έκπληξη είδαμε τις δηλώσεις του κυρίου Κοντογιάννη ο οποίος για μια ακόμα φορά μας αποδεικνύει ότι έχει πλήρη άγνοια της κατάστασης των νεφροπαθών στο παρελθόν αλλά και σήμερα.
Δυστυχώς, ο βουλευτής προσπάθησε να διορθώσει την παλιά γκάφα με μια καινούργια.
Όταν ο κύριος Κοντογιάννης επιτέθηκε ΑΔΙΚΑ και ΥΠΟΠΤΑ στην Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του νοσοκομείου Πύργου, πριν από δυο χρόνια, δεν υπήρχε ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ με τα φίλτρα της αιμοκάθαρσης αλλά για ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥΣ θέλησε να δημιουργήσει πρόβλημα.
ΤΟΤΕ τα φίλτρα σε όλη την Ελλάδα, παραγγέλνονταν από γιατρούς νεφρολόγους σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε ασθενούς και σύμφωνα με τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα οπότε δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα.
ΣΗΜΕΡΑ κατόπιν απόφασης του Υπουργείου Υγείας η προμήθεια των φίλτρων γίνεται χωρίς να απαιτούνται προδιαγραφές και γίνονται μέσω τηλεφωνικών μειοδοτικών διαγωνισμών.
ΣΗΜΕΡΑ αποφασίζουν για τα φίλτρα διοικητικοί υπάλληλοι και ΟΧΙ γιατροί.
ΣΗΜΕΡΑ τα φίλτρα αγοράζονται με το κιλό και προέρχονται από τριτοκοσμικές χώρες με μόνο κριτήριο ότι είναι φθηνότερα κατά 0,20 λεπτά του ευρώ από τα αξιόπιστα φίλτρα που είχαμε μέχρι τώρα.
ΣΗΜΕΡΑ οι γιατροί των νοσοκομείων της Ελλάδας είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιήσουν τα φίλτρα συγκεκριμένης εταιρίας τα οποία αποδεδειγμένα προκαλούν σοβαρά προβλήματα στους αιμοκαθαρόμενους και αυτό είναι γνωστό από προηγούμενους διαγωνισμούς (υπάρχουν επίσημες καταγγελίες στον ΕΟΦ).
Γιατί λοιπόν, η αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Υγείας επιμένει στην προμήθεια αυτών των φίλτρων;
Μήπως γιατί εξυπηρετούνται κάποιοι;
Η ΠΟΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών) στο δελτίο τύπου της 13/3/2014 μεταξύ άλλων αναφέρεται σε τζογαδόρους και κερδοσκόπους της υγείας που χτίζουν καριέρες και περιουσίες πατώντας στις ζωές των νεφροπαθών και ζητά την παρέμβαση του πρωθυπουργού ώστε να λυθεί το θέμα και να μην παίζουμε ρώσικη ρουλέτα κάθε φορά που κάνουμε αιμοκάθαρση.
Θα παρακαλούσαμε λοιπόν τον κύριο Κοντογιάννη ν’ ασχοληθεί σοβαρά με το πρόβλημα μας όπως ασχολήθηκαν και άλλοι βουλευτές και να κάνει επερώτηση στη βουλή των ελλήνων βασισμένη σε στοιχεία που δεν αμφισβητούνται και που είμαστε πρόθυμοι να του παρέχουμε.
Όσο για την αναφορά του βουλευτή στην κυρία Φιλιπποπούλου του κάνουμε γνωστό ότι η προηγούμενη διοικήτρια σε συνεργασία με τον σύλλογο  μας και την Διευθύντρια της κλινικής, στάθηκε αρωγός στον αγώνα μας όταν προέκυψε το θέμα των φίλτρων και μας προστάτεψε».
Κική Κολοβέρου
[email protected]

Πηγή

εφημερίδα Πρωινή
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ