Δεκαέξι νεκροί από τη γρίπη

Στην κορύφωση του έχει φτάσει το κύμα της εποχικής γρίπης. Από τα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου, που ενέσκηψε η νόσος, μέχρι και σήμερα,  16 άνθρωποι

έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ για άλλους 70 κρίθηκε επιβεβλημένη η νοσηλεία τους σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) λόγω των επιπλοκών που παρουσίασαν μετά τη νόσησή τους με γρίπη.

Σε αντίθεση με τη  γρίπη που καταγράφηκε τα δύο προηγούμενα έτη και στην οποία «επικρατούσε» το πανδημικό στέλεχος Η1Ν1 του τύπου Α, η εφετινή γρίπη χαρακτηρίζεται από το στέλεχος   Α(Η3Ν2) και τον τύπο Β της νόσου. Κατά τους ειδικούς, πρόκειται ωστόσο για ένα «κοκτέιλ» επικίνδυνο για τη ζωή των ασθενών, ιδίως στην περίπτωση που είναι  άτομα με επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό.

«Θύμα» της  γρίπης είναι και ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Λοβέρδος, που όπως δήλωσε στη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής, ταλαιπωρείται από όλα τα επώδυνα συμπτώματα της νόσου, όπως πυρετό, επίμονο πονοκέφαλο, μυαλγίες και βήχα, τις τελευταίες επτά ημέρες. Μάλιστα, ο υπουργός ανέφερε και ποιο είναι το κατάλληλο «φάρμακο»  για την αντιμετώπιση της γρίπης: «όλοι όσοι ασθενούν με γρίπη πρέπει να απευθύνονται αμέσως στον γιατρό τους. Αυτό αφορά ιδίως τους μικρούς ασθενείς αλλά και τους ηλικιωμένους καθώς και όσους πάσχουν από χρόνια νοσήματα, καθώς όλοι αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο από τις επιπλοκές στο αναπνευστικό λόγω της γρίπης» τόνισε ο υπουργός.

Στο στόχαστρο της γρίπης χρόνιοι ασθενείς και ηλικιωμένοι

Άλλωστε, και σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), οι περισσότεροι από τους νεκρούς της εφετινής γρίπης ήταν ηλικιωμένοι, ανεμβολίαστοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Ανάμεσά τους, ωστόσο, περιλαμβάνονται και τρία παιδιά, ένα εκ των οποίων ήρθε με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα από τη Λιβύη και κατέληξε στο Νοσοκομείο Παίδων,  και δύο εξάχρονα παιδιά από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αντιστοίχως.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, η τάση των κρουσμάτων γρίπης στη χώρα μας είναι έντονα αυξητική, όπως προκύπτει από τις επισκέψεις σε γιατρούς ασθενών με συμπτώματα γρίπης. Σχεδόν μία στις δέκα επισκέψεις το τελευταίο 15νθήμερο αφορά στη γρίπη.

«Εξαφανίστηκε» το πανδημικό στέλεχος

Αυτό που διαπιστώνουν ωστόσο οι ειδικοί είναι ότι έχει «εκλείψει» το πανδημικό στέλεχος Η1Ν1 της γρίπης τύπου Α. Από τα 620 «ύποπτα» δείγματα που εστάλησαν για ανάλυση στα Κέντρα Αναφοράς Γρίπης, βρέθηκαν θετικά στον ιό  τα 283. Τα  157 αφορούσαν ιό τύπου Β, τα 125 τύπου Α (Η3Ν2) και μόλις ένα Α (Η1Ν1).

Το γεγονός αυτό αποδίδεται από τους επιστήμονες στην ανοσία μεγάλου μέρους του πληθυσμού κυρίως λόγω της έκθεσης στον ιό Α (Η1Ν1) την προηγούμενη διετία και λιγότερο στην εμβολιαστική του κάλυψη. Είναι ενδεικτικό ότι κι εφέτος, παρά τους εκατοντάδες θανάτους που μετρά η χώρα από τη διετία 2009 -2010, ο εμβολιασμός δεν ξεπέρασε το 10% του πληθυσμού.

Πλέον οι επιστήμονες –βοηθούντος και του καιρού-  αναμένουν  να αρχίσει η πτωτική πορεία του εφετινού κύματος γρίπης. Συστήνουν όμως αυστηρή τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής σε όσους εκδηλώνουν συμπτώματα γριπώδους συνδρομής και ιδίως «απαγόρευση» συγχρωτισμού με άλλους, πλύσιμο χεριών μετά από φτέρνισμα ή βήχα για τη μείωση του κινδύνου διασποράς των στελεχών του ιού, και οπωσδήποτε ιατρική συμβουλή.

Πηγή

protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ