Διαλύονται τα Πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ - Τριήμερο λουκέτο από Δευτέρα στη Ν.Μ. Πύργου και Αμαλιάδας βάζει το προσωπικό

Θα παραμείνουν μόνον Παθολόγοι, Γενικοί Ιατροί και Παιδίατροι από τη νέα χρονιά που ξεκινά δυναμικές κινητοποιήσεις - Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν οι ασφαλισμένοι

Βαθιά το χέρι στην τσέπη, θα κληθούν να βάλουν από τη νέα χρονιά οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ καθώς ο οργανισμός μετατρέπεται πλέον μόνον σε αγοραστή υπηρεσιών και όλο το διοικητικό και υγειονομικό προσωπικό που διαθέτει θα απολυθεί!

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2014, οι παρεχόμενες μέχρι σήμερα ιατρικές υπηρεσίες που προσέφεραν δωρεάν στους ασφαλισμένους οι συμβεβλημένοι ιατροί των Πολυϊατρείων, στην πλειοψηφία τους, θα διακοπούν, καθώς βάσει των σχεδίων της κυβέρνησης, στους χώρους αυτούς θα προσφέρουν υπηρεσίες μόνον τρείς βασικές ειδικότητες ιατρών. Παθολόγοι, Γενικοί Ιατροί και Παιδίατροι. Για οποιαδήποτε άλλη ειδικότητα, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να απευθύνονται σε ιδιώτες ιατρούς ή στα Νοσοκομεία.

Ενάντια στην υλοποίηση των παραπάνω σχεδίων, υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό του ΕΟΠΥΥ, ξεκινά από Δευτέρα τριήμερη απεργιακή κινητοποίηση, αντιδρώντας όχι μόνο στις επικείμενες απολύσεις αλλά και στον τρόπο λειτουργίας του νέου φορέα, ο οποίος σύμφωνα με τους εργαζομένους όχι μόνο θα υποβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες αλλά θα διαλύσει στην κυριολεξία το δημόσιο και δωρεάν σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας της χώρας.

Το προσωπικό των Πολυϊατρείων της Νομαρχιακής Μονάδας του ΕΟΠΥΥ σε Πύργο και Αμαλιάδα, στη διάρκεια των τριήμερων κινητοποιήσεων θα αντιμετωπίζει μόνον τα επείγοντα και έκτακτα περιστατικά.

«Θα απολυθούν, άπαντες»
«Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να ενημερώσουμε την κοινωνία, ότι επιχειρείται από το Υπ. Υγείας μια αναμόρφωση του συστήματος της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και από την 1η Ιανουαρίου 2014 η υπάρχουσα λειτουργία αλλάζει άρδην» επισήμανε χθες ο Ορθοπεδικός κ. Νίκος Δημόπουλος, συμβεβλημένος ιατρός των Πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ στον Πύργο θέλοντας να ενημερώσει την τοπική κοινωνία και τους ασφαλισμένους για τις εξελίξεις στο χώρο της υγείας, που τους αναγκάζουν να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις από την Δευτέρα με μοναδικό στόχο την διατήρηση του δωρεάν και δημόσιου χαρακτήρα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Όπως είπε, αναλύοντας τα μέχρι στιγμής δεδομένα, μιας και δεν έχουν στη διάθεση τους κανένα επίσημο σχέδιο, στις 31 Δεκεμβρίου 2013 βγαίνει σε διαθεσιμότητα όλο το υγειονομικό προσωπικό. Ιατροί, νοσηλεύτριες, παρασκευαστές, διοικητικό προσωπικό. Εφόσον αξιολογηθούν θετικά, θα επανατοποθετηθούν στο νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που δημιουργείται, με βάση όμως όχι τις κατά τόπους ανάγκες της περιοχής αλλά τις ανάγκες ολόκληρης της Υγειονομικής Περιφέρειας!

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει, ότι οι απολυμένοι θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ή να απασχοληθούν στο ΕΣΥ με πλήρη και αποκλειστική απασχόλησης εφόσον προκηρυχθεί αντίστοιχη θέση και πληρούν τα κριτήρια, ή να συνάψουν σύμβαση στο ιδιωτικό τους ιατρείο με πάγια αντιμισθία. Όσον αφορά το είδος της εργασιακής σχέσης που θα έχουν οι γιατροί που θα παραμείνουν στο μεταβατικό φορέα, ακόμα δεν το γνωρίζουν.

Χωρίς ειδικευμένους ιατρούς
Μάλιστα επισήμανε, ότι ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι ο νέος φορέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα λειτουργήσει, δεν θα χρειαστεί εξειδικευμένους ιατρούς. Δηλαδή, δεν θα έχει στα Πολυϊατρεία, γιατρούς χειρουργικών ειδικοτήτων παρά μόνον- όπως στο γερμανικό σύστημα- ειδικότητες Παθολόγου, Γενικού Ιατρού και Παιδιάτρου, οι οποίοι και θα κατευθύνουν τους ασθενείς σε γιατρούς των ειδικοτήτων.

«Το καινούργιο σύστημα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης που ετοιμάζεται μεταφέρει τις δαπάνες υγείας από το κρατικό προϋπολογισμό, από τις εισφορές των εργαζομένων που έχουν πληρώσει, στις ιδιωτικές δαπάνες, δηλαδή στις τσέπες των ασθενών που πρέπει να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχουν εξυπηρέτηση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη» είπε ο κ. Δημόπουλος και πρόσθεσε πως  μετά τις 6 Δεκέμβριου θα υπάρξουν οι ανακοινώσεις των πορισμάτων της αξιολόγησης η οποία όμως γίνεται χωρίς τη συμμετοχή των επιστημονικών οργάνων των γιατρών.

«Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι σε πρώτη φάση θα δουν την πόρτα της εξόδου 1440 γιατροί χειρουργικών ειδικοτήτων. Σε πρώτη φάση μας ανακοίνωσε ο υπουργός ότι θα φύγουν 1440 γιατροί χειρουργικών ειδικοτήτων και προοδευτικά σε διάστημα τριών ετών οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί η οργάνωση του νέου συστήματος και κάποιες παθολογικές ειδικότητες. Η μόνη δέσμευση που υπάρχει είναι ότι δεν θα κλείσει καμία μονάδα ωστόσο είναι εύκολο να διαπιστώσει κανείς πως πλέον θα λειτουργούν συρρικνωμένες.

Έτσι λοιπόν, σαν πρώτη κίνηση διαμαρτυρίας προχωράμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις και από Δευτέρα τα Πολυϊατρεία και του ΕΟΠΥΥ στον Πύργο θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας. Στόχος μας η αναβάθμιση και όχι η υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες».

«Έρχεται… ψυχρολουσία!»
«Ψυχρολουσία» τόνισε ότι περιμένει το 2014, ασθενείς και εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ, η κ. Βάνα Δήμου, αναπληρώτρια Διευθύντρια της Ν.Μ. του Οργανισμού στον Πύργο, Γαστρεντερολόγος.  Όπως είπε, οι εξαγγελθείσες προθέσεις και πιθανότατα υλοποιήσεις της αποδέσμευσης των υπηρεσιών που παρέχονται από τον ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) έχει φτάσει τον τομέα της υγείας στη χώρα σε οριακή κατάσταση. «Γνωρίζοντας εκ των έσω τα προβλήματα στην υγεία έχουμε πρώτα σα στόχο τη διακοπή των παρενεργειών που παρουσιάζονται στην παροχή περίθαλψης των ασφαλισμένων πολιτών και την παροχή υπηρεσιών των λειτουργών ιατρών και προσωπικού του ΕΟΠΥΥ.

Υπάρχουν διεθνή επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την περίθαλψη και τις ανάγκες της για τους πολίτες. Ο Υπουργός Υγείας απέρριψε σχεδόν στο σύνολο της την αναγκαιότητα εξέτασης των πολιτών στην ΠΦΥ από γιατρούς ειδικοτήτων τόσο στις δομές Δημόσιας υγείας όσο και των συμβεβλημένων ιατρών. Κατέστησε σαφές ότι δεν είναι μείζονος σημασίας η επάρκεια και η ασφάλεια της φαρμακευτικής αγωγής αλλά το κόστος της στον κρατικό προϋπολογισμό. Η εφαρμογή των θέσεων αυτών θέτει σε άμεσο κίνδυνο τον ελληνικό λαό και όχι μόνο. Τίθεται το ερώτημα και ζητούμε να μας το απαντήσει ο κ. Υπουργός.

Ποιο είναι αυτό το σύστημα υγείας που δεν μπορεί ο ασφαλισμένος τον 21ο αιώνα σε ευρωπαϊκή χώρα να απολαμβάνει ειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες αλλά να του παρέχονται μειωμένες υπηρεσίες από άλλες ιατρικές ειδικότητες αντί αυτών που χρειάζεται. Η αποδόμηση μέσω ανθρωποθυσίας χιλιάδων ιατρών και εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ θέτει σε κίνδυνο την περίθαλψη των πολιτών».
Κική Κολοβέρου
[email protected]

Πηγή

εφημερίδα Πρωινή
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ