Διαμαρτυρία Ηλείων νεφροπαθών για την εισαγωγή ακατάλληλων φίλτρων στην αιμοκάθαρση -"Δεν θέλουμε να πεθάνουμε!"



-    Απείχαν δυο ώρες από τα μηχανήματα με κίνδυνο  να χάσουν την   ζωή  τους

Με κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή, πενήντα νεφροπαθείς της Ηλείας, απείχαν χθες σε ένδειξη διαμαρτυρίας, για δυο ώρες από τα μηχανήματα αιμοκάθαρσης, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δηλώσουν κατηγορηματικά την αντίθεση τους, στα νέα φθηνότερα φίλτρα αμφιβόλου ποιότητας που εισάγονται στα νοσοκομεία. Τα φίλτρα που ουσιαστικά αποτελούν την κλωστή που τους κρατάει στη ζωή και που υπό κανονικές συνθήκες, θα έπρεπε να επιλέγονται από τους θεράποντες ιατρούς ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε νεφροπαθή ώστε να περιορίζονται οι κίνδυνοι αλλεργιών και να μην υποβαθμίζονται τα θεραπευτικά αποτελέσματα της αιμοκάθαρσης.
Στο πλευρό τους για συμπαράσταση, βρέθηκαν ύστερα από ανοιχτή πρόσκληση του Συλλόγου Νεφροπαθών Ηλείας οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Πύργου Γιάννης Αργυρόπουλος, Δώρα Καλάκου και Χρήστος Γιάνναρος, εκπρόσωποι της δημοτικής παράταξης ΑΝΤΑΡΣΙΑ αλλά και υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών κ. Τάσος Ζωγόπουλος, αποφάσισαν να απέχουν για δυο ώρες από τα μηχανήματα, θέλοντας να διαμαρτυρηθούν για τα φίλτρα που τους χωρίζουν από τη ζωή με το θάνατο. «Θέλουμε ποιότητα στην αιμοκάθαρση και δεν διαπραγματευόμαστε για κανένα φίλτρο που θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή μας και είναι εκτός των προδιαγραφών που ο θεράπων ιατρός  μας προτείνει. Τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από την αλλαγή των φίλτρων θα είναι μηδαμινή γιατί αν αρρωστήσουμε και χρειαστεί να νοσηλευτούμε το κόστος της νοσηλείας θα είναι πολλαπλάσιο τους ενός ευρώ που θέλουν τώρα να εξοικονομήσουν από τα φίλτρα! Παίζουν με τη ζωή μας χωρίς ουσιαστικό λόγο!».

«Θέλω να ζήσω!»
Συγκλονιστική ήταν η δήλωση της κ. Ευαγγελίας Φωτεινοπούλου, η οποία τόνισε ότι αν δεν χρησιμοποιήσει το κατάλληλο φίλτρο για τον οργανισμό της θα πεθάνει! «Έχω σοβαρό πρόβλημα με τις αλλεργίες και χωρίς το κατάλληλο φίλτρο κινδυνεύω να χάσω τη ζωή μου. Αμαρτία δεν είναι να πεθάνω. Είμαι νέος άνθρωπος. Αυτή τη στιγμή έχω βρει ένα φίλτρο που σχετικά μου ταιριάζει και τώρα θέλουν να το αλλάξουν. Δε θέλω να πεθάνω, θέλω κάτι καλύτερο για να ζήσω…»

Διεκδικούν και γιατρούς
Ο κ. Διονύσιος Ζώντος αναφέρθηκε στη συμβολική διαμαρτυρία τονίζοντας ότι πέρα από τα φίλτρα που αν αλλάξουν θα θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Πύργου αντιμετωπίζει και σοβαρές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού. «Έχουμε μόνον δυο γιατρούς για να μας βοηθήσουν και τώρα δε θα έχουμε ούτε τα σωστά φίλτρα, τα κατάλληλα τουλάχιστον που έχει ανάγκη ο κάθε οργανισμός για να ανταπεξέλθει στη θεραπεία. Θέλουν να φέρουν ότι πιο οικονομικό για να γλιτώσουν 50 λεπτά από κάθε φίλτρο. Ζητάμε αυτό που δικαιούμαστε. Γιατί στα ιδιωτικά πάνε τα καλά φίλτρα και εδώ στο κρατικό δεν μπορούν να έρθουν; Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε εξαιτίας των φίλτρων είναι τεράστιος, πέρυσι επί 2,5 λεπτά εξαιτίας της μη καταλληλότητας του φίλτρου που χρησιμοποιήθηκε έμεινα «νεκρός» και με συνεφέρανε. Δημιουργούν πολλές παρενέργειες…».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση του κ. Γιώργου Μαχαίρα, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη πρόσληψης ιατρών αλλά και διατήρησης στην επιλογή των φίλτρων που έχει ανάγκη ο καθένας. «Οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες, με δυσκολία βγαίνουν οι εφημερίες των γιατρών ενώ και οι νοσηλευτές βρίσκονται στο όριο χωρίς άδεια και ρεπό. Οι επιπτώσεις στην υγεία μας από την αλλαγή των φίλτρων θα είναι πολύ μεγάλες καθώς πλέον δε θα υπάρχει η επιλογή να βρούμε ακριβώς αυτό που μας ταιριάζει…»

«Είναι κρίμα…»
Η κ. Μαρία Πετροπουλέα, σύζυγος αιμοκαθαιρούμενου επισήμανε ότι οι υπεύθυνοι του Υπουργείου αποφασίζουν για αυτούς χωρίς αυτούς. «Οι μόνοι που μπορούν να κρίνουν τα φίλτρα που χρειάζονται οι ασθενείς είναι οι γιατροί. Έχουμε δυο γιατρούς και χρειαζόμαστε τέσσερις. Θα πρέπει να σκεφτούν ότι οι νεφροπαθείς αφιερώνουν μια μέρα από τη ζωή τους για να κερδίσουν μια μέρα ζωής. Είναι κρίμα να τους ταλαιπωρούν έτσι και να σκεφτούν ότι αν αποφασίσουν να πάνε σε ιδιωτικές κλινικές θα είναι πολλαπλάσια τα έξοδα γιατί η μεταφορά στοιχίζει 400 ευρώ το μήνα και δεν είναι τόσο τα φίλτρα, τα φίλτρα κοστίζουν πολύ λίγο. Εμείς είμαστε δίπλα στους ανθρώπους μας, τους συμπαραστεκόμαστε όσο μπορούμε, δίπλα στους γιατρούς μας που τους έχουμε στήριγμα. Οι ιθύνοντες να μην έρχονται μόνο όταν μας χρειάζονται. Τους χρειαζόμαστε και εμείς αλλά δεν τους βλέπουμε δυστυχώς».
Κική Κολοβέρου
[email protected]

Πηγή

εφημερίδα Πρωινή
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ