Είναι το καλοκαίρι κατάλληλη εποχή για ρινοπλαστική;

Ο πιο χαλαρός ρυθμός της ζωής το καλοκαίρι καθιστά την εποχή ως την ιδανικότερη για να υποβληθεί κάποιος σε ρινοπλαστική. Οι έφηβοι απολαμβάνουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους από το σχολείο και οι ενήλικες μπορούν να αξιοποιήσουν την καλοκαιρινή τους άδεια για να διορθώσουν οποιοδήποτε αισθητικό ή λειτουργικό πρόβλημα τους ταλαιπωρεί. Όταν δε η επέμβαση πραγματοποιείται το καλοκαίρι οι ασθενείς λαμβάνουν καλύτερη φροντίδα από το περιβάλλον τους, συγγενικό ή φιλικό, δεδομένου ότι και αυτοί έχουν διαθέσιμο χρόνο που μπορούν να αφιερώσουν στον χειρουργημένο κατά τη διάρκεια της ανάρρωσής του.

«Φυσικά, η πραγματοποίηση μιας ρινοπλαστικής στις καλοκαιρινές διακοπές δεν σημαίνει ότι πρέπει οι ασθενείς να στερηθούν ό,τι αγαπούν και περιμένουν με αγωνία να απολαύσουν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο επί έναν ολόκληρο χρόνο. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τροποποιήσουν λίγο το πρόγραμμά τους και να ακολουθήσουν συγκεκριμένες οδηγίες ώστε να έχουν το ιδανικό αποτέλεσμα στη μύτη τους, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις», επισημαίνει ο πλαστικός χειρουργός προσώπου – ΩΡΛ Δρ. Γεώργιος Μοιρέας. Για όσους επιλέγουν να υποβληθούν σε ρινοπλαστική το καλοκαίρι, συμβουλεύει για την καλύτερη ανάρρωση:

Μη διστάζετε να ταξιδέψετε μετά την επέμβαση
Το ταξίδι με το αυτοκίνητο δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στο αποτέλεσμα της ρινοπλαστικής. Ωστόσο, οι ασθενείς θα πρέπει να αποφύγουν την οδήγηση εάν βρίσκονται σε φαρμακευτική αγωγή η οποία τους δημιουργεί υπνηλία. Τα αεροπορικά ταξίδια είναι ασφαλή μετά από την αφαίρεση του νάρθηκα. Ο χειρουργός μπορεί να συστήσει τη λήψη ρινικών σπρέι για την ανακούφιση από δυσφορία που τυχόν προκαλέσουν οι αλλαγές πίεσης του αέρα κατά τη διάρκεια της πτήσης και τη χρήση φυσιολογικού ορού και λιπαντικής ρινικής αλοιφής για την αποφυγή του στεγνώματος στο εσωτερικό της μύτης.

Φορέστε αντηλιακό και καπέλο
Οι χειρουργημένοι ασθενείς μπορούν να απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα, αρκεί να προστατεύσουν τη ευαίσθητη μύτη τους. Όταν η επέμβαση γίνεται με την κλασική μέθοδο και τα συμβατικά εργαλεία, η μύτη μετά την επέμβαση έχει μεγαλύτερο οίδημα και εκχυμώσεις ενώ είναι και περισσότερο ευαίσθητη στη ζέστη. Κι αυτό διότι τα οστά, οι χόνδροι και τα μαλακά μόρια όπως οι μύες και τα αιμοφόρα αγγεία τραυματίζονται πολύ περισσότερο.

Κατά την μετεγχειρητική περίοδο όλα αυτά αποκαθίστανται αλλά απαιτείται περισσότερος χρόνος και μέχρι τότε η μύτη είναι πιο ευάλωτη στην έκθεση στη ζέστη και στην ηλιακή ακτινοβολία. Όταν όμως επιλέγεται η diamond ρινοπλαστική, δηλαδή η επέμβαση που γίνεται χωρίς οστεοτόμους και ράσπες, αλλά με σύγχρονα χειρουργικά συστήματα υπερήχων με τα οποία δεν τραυματίζονται μαλακοί ιστοί, η μύτη παρουσιάζει πολύ λιγότερο οίδημα και εκχυμώσεις ενώ η μετεγχειρητική πορεία είναι πολύ γρηγορότερη και ελαφρύτερη. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει απαλλαγή από την ανάγκη χρήσης μιας αντηλιακής κρέμας. Αντιθέτως, επιβάλλεται η εφαρμογή της με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30 και η ανανέωσή της κάθε λίγες ώρες (ή λεπτά δεδομένου ότι η διάρκεια των αντηλιακών δεν ξεπερνά τα 40 λεπτά εάν ο χρήστης κολυμπήσει ή ιδρώσει). Επιπλέον προστασία προσφέρουν τα καπέλα με μεγάλο γείσο, αλλά και η ομπρέλα θαλάσσης.
Φορέστε φακούς επαφής
Τα γυαλιά ηλίου προστατεύουν τόσο τα μάτια αλλά και το δέρμα γύρω από αυτά από τις ακτίνες UV του ήλιου. Όμως μετά από μια επέμβαση στη μύτη η χρήση γυαλιών δεν ενδείκνυται, καθώς υπάρχει κίνδυνος αλλαγής του αναμενόμενου αποτελέσματος. Σύμφωνα με τον Δρ. Μοιρέα, ο χρόνος αποχής εξαρτάται από το είδος της επέμβασης, δηλαδή από το αν η επέμβαση γίνεται στο ακρορίνιο όπου αναδιαμορφώνεται μόνο ο χόνδρινος σκελετός και η ανάρρωση είναι ταχύτερη ή στα οστά, αλλά και από τη μέθοδο που ακολουθείται (κλασική ή diamond). Όταν επιβάλλεται η χρήση γυαλιών οράσεως, εναλλακτική λύση προσφέρουν οι φακοί επαφής, αλλά στην περίπτωση που αντενδείκνυνται, ο χειρουργός μπορεί να ενημερώσει τον ασθενή για τους τρόπους χρήσης των γυαλιών χωρίς να καταπονείται η μύτη από το βάρος τους.
Στο εξωτερικό ωστόσο διατίθενται στο εμπόριο διάφορες συσκευές που προσαρμόζονται στα γυαλιά και δεν επιτρέπουν στο σκελετό να βαραίνει τη μύτη, όπως και γυαλιά που δεν στηρίζονται καν στη ράχη της, ή που είναι πολύ ελαφριά με μικρά μαξιλαράκια μύτης χωρίς σκελετό. Τέλος, στις ΗΠΑ, ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε τους πρώτους φωτοχρωμικούς φακούς επαφής, οι οποίοι σκουραίνουν όταν εκτίθενται στον ήλιο ώστε να προστατεύουν τα μάτια από την υπεριώδη ακτινοβολία.
Κολυμπήστε προσεκτικά
Το κολύμπι μετά από μια αισθητική ή λειτουργική ρινοπλαστική δεν επιτρέπεται για 10 ημέρες. Στη συνέχεια ο ασθενής μπορεί να κολυμπήσει, φροντίζοντας να αποφύγει τις ώρες που η θερμοκρασία είναι ιδιαίτερα υψηλή. Μπορείτε να βάλει το κεφάλι στο νερό αλλά δεν πρέπει να κάνει βουτιά από ύψος ή κατάδυση σε μεγάλο βάθος. Πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και ο κίνδυνος χτυπήματος της μύτης, είτε από λανθασμένη εκτίμηση ή κίνηση του ασθενή, είτε από άλλον ενήλικα λουόμενο ή παιδί που παίζει. Γενικά μπορεί να απολαύσει το μπάνιο στη θάλασσα, φροντίζοντας να αποφύγει την πολλή ζέστη και πιθανά χτυπήματα.
Επιλέξτε φαρδιά ρούχα
Η ένδυση είναι άλλη μια λεπτομέρεια που πρέπει να προσέχουν οι χειρουργημένοι ασθενείς, καθώς τα φορέματα ή οι μπλούζες με στενή λαιμόκοψη μπορεί να πιέσουν τη μύτη κατά την τοποθέτηση ή αφαίρεσή τους. Οπότε είναι προτιμότερο όσοι βρίσκονται στην ανάρρωση να επιλέγουν φαρδιά ρούχα, με μεγάλο άνοιγμα στο λαιμό, ή φορέματα και μπλούζες με κουμπιά ή φερμουάρ κατά μήκος ή μόνο μπροστά στον θώρακα. Εξάλλου για τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν το καλοκαίρι τα φαρδιά βαμβακερά ή λινά ρούχα είναι τα πιο δροσερά.

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ