Εθελοντική αιμοδοσία: Ζήτημα ζωής; ζήτημα τιμής; ή και τα δύο

Η εθελοντική αιμοδοσία αποτελεί πολύ σημαντικό κεφάλαιο για την υγεία στην ελληνική πραγματικότητα. Όπως προκύπτει από τα αρχεία της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρίας οι

ανάγκες σε αίμα για τους Έλληνες ασθενείς είναι 600000-650000 μονάδες αίματος ετησίως.

Οι μονάδες αίματος που συλλέγονται προέρχονται από το συγγενικό περιβάλλον σε ποσοστό 50%, από εθελοντές σε ποσοστό 47% και από τις ένοπλες δυνάμεις σε ποσοστό 3% καλύπτοντας περίπου το 95% των αναγκών.

Τα παραπάνω στοιχεία έρχονται σε αντίθεση με την Ευρώπη όπου σχεδόν το 100% των αναγκών προέρχεται από την εθελοντική αιμοδοσία, σημειώνεται δε ότι επιπλέον η Ελλάδα εισάγει αίμα από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό.

Η εθελοντική αιμοδοσία μπορεί να αποβεί σωτήρια σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων, μεταξύ αυτών οι τραυματίες τροχαίων ατυχημάτων, οι ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις καθώς και ασθενείς με αιματολογικά νοσήματα ή κακοήθη νοσήματα που λαμβάνουν θεραπεία με ιδιαίτερη αιματολογική τοξικότητα.

Πηγή

real.gr - iatropedia.gr

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.