Ενδιαφέρουσα επιστημονική ημερίδα στον Πύργο από τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Ηλείας

Αντιμετώπιση δύσκολων περιστατικών σε παιδιά και ασθενείς με ιατρικά προβλήματα

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν δεκάδες οδοντίατροι της Ηλείας, την ημερίδα Παιδοδοντιατρικής και αντιμετώπισης ενηλίκων με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, που διοργάνωσε το Σάββατο στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ηλείας, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Ηλείας με την στήριξη της Oral b. Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν ο Δρ. Νίκος Λυγιδάκης- Υφηγητής Παιδοδοντιατρικής Παν/μίου LEEDS, UK και η Δρ. Νάντια Θεολόγη- Λυγιδάκη- Επίκουρη Καθηγήτρια ΣΓΠΧ Παν/μίου Αθηνών.
Η ημερίδα ήταν επιστημονικού χαρακτήρα, απευθυνόταν  μόνο σε οδοντιάτρους και έγινε με την προβολή σλάιτς, όπου οι δυο ομιλητές παρουσίασαν μαζί με τις εισηγήσεις τους και διάφορα δύσκολα περιστατικά τα οποία αντιμετώπισαν οι ίδιοι, όπως και τις επεμβάσεις και τις τεχνικές που ακολούθησαν για την θεραπεία των ασθενών.  Ο Δρ. Νίκος Λυγιδάκης παρουσίασε τεχνικές και υλικά εμφράξεων στα νεογιλά δόντια και ποκαταστάσεις με προκατασκευασμένες ανοξείδωτες στεφάνες» και ακόμα «Αντιμετώπιση του τραύματος των σκληρών οδοντικών ιστών στα παιδιά και τους εφήβους».
Στην συνέχεια η Δρ. Ν. Θεολόγη- Λυγιδάκη- στοματικός και γναθοπροσωπικός χειρουργός ανέπτυξε το θέμα «Αντιμετώπιση ασθενών με ασυνήθιστα ιατρικά προβλήματα στο οδοντιατρείο. Όπως ανέφερε η κ. Θεολόγη μιλώντας στην «Πρωϊνή» για το θέμα που ανέπτυξε η ίδια, απευθύνεται στον γενικό οδοντίατρο και αφορά ασθενείς με δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζονται στο οδοντιατρείο και γι αυτό θυμίζει γνωστά ιατρικά θέματα διαχείρισης αυτών των ασθενών, τι πρέπει να προλάβουν, να έχουν υπόψη τους.
«Στο οδοντιατρείο σήμερα αντιμετωπίζουμε πολλά περιστατικά με ασθενείς που έχουν διάφορα προβλήματα όπως σακχαροδιαβητικούς, έγκυες γυναίκες, ασθενείς  σε αντιπηκτική αγωγή, σε διφωσφονικά κλπ αφού μπορεί να τους προκύψουν  κάποια οδοντιατρικά προβλήματα, κάποιο απόστημα, κάποιος πόνος και δίνουνε τι σύγχρονες οδηγίες, τα καινούργια φάρμακα που υπάρχουν για να αντιμετωπιστούν με ασφάλεια αυτοί οι ασθενείς. Η Οδοντιατρική στην Ελλάδα είναι σε πολύ καλό επίπεδο όπως και οι Πανεπιστημιακές μας σχολές, οι νεότεροι συνάδελφοι όλο και περισσότερο προοδεύουν και εξελίσσονται και οι παλαιότεροι ενημερώνονται γι αυτό και η συνεχιζόμενη εκπαίδευση είναι σημαντική για όλους. Εδώ οι συνάδελφοι στον Οδοντιατρικό Σύλλογο Ηλείας έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ημερίδα, συμμετέχουν ενεργά με ερωτήσεις, αφιερώνουν ένα Σάββατο για να βελτιώσουν το επίπεδο παροχής υπηρεσιών στους ασθενείς τους και επομένως νομίζω πως πάμε καλά»

Να διευρυνθεί η ασφαλιστική κάλυψη στα οδοντιατρικά
Από την πλευρά του, ο Γ.Γ του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ηλείας κ. Κώστας Διαμαντόπουλος επισήμανε ότι ο Οδοντιατρικός Σύλλογος υλοποιεί  πρόγραμμα συνεχιζόμενης εκπαίδευσης οδοντιάτρων και στο επίκεντρο της ανάλυσής τους, είναι δύο ευαίσθητες ομάδες ασθενών που απαιτούν ειδική μεταχείριση, τα παιδιά στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Λυγιδάκης και ασθενείς με γενικά νοσήματα που ανέπτυξε η κ. Θεολόγη- Λυγιδάκη. Στόχος είναι η ασφαλής διαχείριση των περιστατικών στο χώρο του ιατρείου και η παροχή υψηλού επιπέδου οδοντιατρικών υπηρεσιών. Ο κ. Διαμαντόπουλος επισήμανε ότι το επίπεδο οδοντιατρικών υπηρεσιών στον νομό Ηλείας είναι πολύ υψηλό και προσπαθούν να το βελτιώσουν ακόμα περισσότερο ενσωματώνοντας στην καθημερινότητά τους γνώσεις και εμπειρίες με τεκμηριωμένη άποψη από συναδέλφους τους εμπειρότερους, γιατί η επιστήμη συνεχώς εξελίσσεται και έχουν την υποχρέωση να παρακολουθούν τις εξελίξεις αυτές, πολύ περισσότερο σε μια περίοδο που δεν επιτρέπει στους οδοντιάτρους του νομού να μετακινούνται στην Αθήνα. Όσον αφορά την κρίση που περνά και το δικό τους επάγγελμα των οδοντιάτρων, τόνισε ότι «από το 2012 και μετά με την δημιουργία του ΕΟΠΠΥ, ουσιαστικά δεν υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη για τα οδοντιατρικά και ακόμα και οι ασφαλισμένοι του δημοσίου που είχαν μια μικρή έστω κάλυψη, στην πραγματικότητα δεν την έχουν. Στις έρευνες οικογενειακών προϋπολογισμών της ΕΛΣΤΑΤ αποτυπώνεται μια πτώση της δαπάνης για οδοντιατρική φροντίδα. Γι αυτό και θέλουμε η ασφαλιστική κάλυψη που υπάρχει τώρα να διευρυνθεί και για τα οδοντιατρικά, αρκεί να είναι αξιοπρεπής τόσο για εμάς, όσο και για τους ασφαλισμένους, γιατί αυτή τη στιγμή η κάλυψη είναι μηδενική. Καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές οι ασφαλισμένοι και δεν έχουν παροχές».  
Ελένη Παπαδοπούλου

Πηγή

ilialive.gr

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.