Εξετάσεις που πρέπει να κάνεις μετά τα τριάντα

Υπέρταση, αθηροσκλήρωση, έμφραγμα, καρκίνος του εντέρου, διαβήτης και καρκίνος του προστάτη. Επίσης απώλεια ακοής και σεξουαλική δυσλειτουργία.
Αυτό είναι το μέλλον σου και, μάλιστα, αυτά είναι τα καλά νέα. Γιατί αντί να ακολουθείς τις συμβουλές της στήλης, να γυμνάζεσαι, να τρέφεσαι σωστά, να ξεκουράζεσαι όσο χρειάζεται και να διαχειρίζεσαι το άγχος σου έχεις παρατήσει τον εαυτό σου. Καπνίζεις, επομένως σε περιμένει καρκίνος του πνεύμονα και της ουροδόχου κύστης, κάνεις καθιστική ζωή οπότε σου έρχεται αθηροσκλήρωση και καρδιαγγειακές νόσοι. Και δε μιλάμε για όταν φτάσεις στα 80. Ένα ένα θα αρχίσουν να σου χτυπάνε την πόρτα μετά τα 30.

Οπότε αν συγκινήθηκες  από την ιστορία της Αντζελίνα Τζολί μάλλον θα πρέπει να επανέλθεις στην πραγματικότητα και να κοιτάξεις τον εαυτό σου. Δε μιλάμε για μαστό και την απώλεια  της σεξουαλικότητας εδώ, εδώ μιλάμε για ζωτικά όργανα, για ποιότητα ζωής, για τη ζωή την ίδια. Επομένως θα ρωτάς τώρα και τι μπορώ να κάνω εγώ; Να αρχίσω να ψάχνω τα γονίδια ένα ένα; Καλά θα ήταν αλλά δεν πρόκειται να σε βγάλει πουθενά. Και πιθανότατα δεν έχεις τα χρήματα για να ψαχτείς για όλα. Υπάρχουν διάφορες λίστες με εξετάσεις που θα πρέπει να σκεφτείς μήπως χρειάζεται να κάνεις αλλά κάθε απόφαση θα πρέπει να παρθεί με συμβουλή του γιατρού σου. Οι συστάσεις διαφέρουν αναλόγως την ιατρική ένωση αναλόγως την ηλικία, αναλόγως το ιστορικό το και κάποιους επιβαρυντικούς παράγοντες όπως π.χ. η παχυσαρκία, το κάπνισμα. Οπότε... καταλαβαίνεις... χάος. Οπότε, ρώτα το γιατρό σου.

Και να μια ενδεικτική λίστα για να ξεκινήσεις τη συζήτηση και αν αρχίσουν οι ζυμώσεις στο μυαλό σου.

Έλεγχος για υπερχοληστεριναιμία: Το πρώτο, το πιο σημαντικό, το πιο συνηθισμένο. Ξεκινάς "εχθές" που λένε έλεγχο χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων. Αν δεν έχεις τίποτα ελέγχεις κάθε πέντε χρόνια. Αν ο γιατρός σου δει κάποια στιγμή ότι τα νούμερα τρελάθηκαν θα σου συστήσει πιο εξειδικευμένες εξετάσεις κάθε έξι μήνες έως κάθε χρόνο. Γιατί κάπου εδώ ξεκινάει η  αθηροσκλήρωση και η αθηροσκλήρωση η νο1 αιτία καρδιαγγειακών παθήσεων. Σε κάθε περίπτωση φτιάξε τη διατροφή σου. Θα σου κάνει καλό ούτως ή άλλως.

Καρδιολογικός έλεγχος: Σε ένα βαθμό πάει μαζί με τον έλεγχο για υπερχοληστεριναιμία αλλά υπάρχουν και εξειδικευμένες καρδιολογικές εξετάσεις για πιο ασφαλή διάγνωση καρδιακών ασθενειών. Που καλύτερη διάγνωση σημαίνει ότι μπορούν οι γιατροί να διαπιστώσουν την εμφάνιση καρδιοπάθειας αρκετά νωρίς για την αποτρέψουν. Που σημαίνει ότι μπορεί να το γλυτώσεις εκείνο το εμφραγματάκι στα 40 παρά.



Πίεση: Και οι γιαγιάδες παίρνουν την πίεση, θα μου πεις. Αλλά αυτή η απλή (και φαινομενικά ασήμαντη) εξέταση θα σου δείξει αν διατρέχεις κίνδυνο υπέρτασης, κάτι που χοντρικά είναι 20%. Δηλαδή ένας στους πέντε. Οπότε το ελέγχεις για καλό και για κακό, δεν περιμένεις να πάθεις έμφραγμα. Ξεκινάς όσο νωρίτερα γίνεται, δηλαδή αύριο και αν ο γιατρός σου δει υψηλά επίπεδα θα ελέγχεις κάθε έξι μήνες.

Έλεγχος για καρκίνο του παχέος εντέρου: Λέξεις σαν την κολονοσκόπηση και τη σιγμοειδοσκόπηση δεν ακούγονται και ιδιαίτερα ευχάριστες και δεν είναι. Αλλά να δεις τι χαρές θα κάνεις αν διαγνωστείς με καρκίνο παχέος εντέρου στο πρώτο στάδιο σε αντίθεση με την πλειοψηφία που το βρίσκει στο τέταρτο. Εσύ θα έχεις να κάνεις με μια απολύτως θεραπεύσιμη ασθένεια.  Γενικά ξεκινάς αρκετά νωρίς γύρω στα 35 αν έχεις ιστορικό στην οικογένεια. Το πότε ακριβώς και το κάθε πότε θα στο πει ο γιατρός σου.

Έλεγχος για καρκίνο του προστάτη: Υπάρχει ένα ειδικό τεστ (PSA) που δεν ακούγεται πολύ ακριβές και που πρέπει να συζητήσεις με το γιατρό σου αν θα κάνεις γύρω στα πενήντα και. Κάνε μια κουβέντα σε κάθε περίπτωση.

Προληπτικός έλεγχος διαβήτη: Είναι μια σειρά αρκετά πολύπλοκων εξετάσεων που θα κάνεις γύρω στα 40 αν δεν υπάρχουν συμπτώματα ή επιβαρυντικοί παράγοντες. Αν είσαι παχύσαρκος, όμως, ή έχεις ιστορικό διαβήτη στην οικογένεια σου πρέπει να κάνεις νωρίτερα και κάθε τρία χρόνια από εκεί και μετά.



Έλεγχος για καρκίνο της ουροδόχου κύστης: Είσαι πενήντα, καυκάσιος και κάπνιζες; Τότε είσαι γκανιάν για καρκίνο της ουροδόχου ο οποίος είναι ασυμπτωματικός στα πρώτα στάδια και μπορεί να σε αιφνιδιάσει δυσάρεστα. Αν τον εντοπίσεις νωρίς είναι σίγουρα θεραπεύσιμος. Γι’ αυτό κάνε μια κουβεντούλα πάλι με το γιατρό σου.

Πηγή

oneman.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ