Ηλεία: Αναβρασμός στα Νοσοκομεία για τους "κουτσουρεμένους" οργανισμούς

Σε… αναμπουμπούλα, βρίσκονται οι εργαζόμενοι των Νοσοκομείων της Ηλείας, το μέλλον των οποίων κρίνεται αβέβαιο, μετά και την δημοσίευση του νέου «κουτσουρεμένου» σε οργανικές
θέσεις και κλίνες, Ενιαίου Οργανισμού των Νοσοκομείων. Επιπλέον, εξαιτίας των μειώσεων αυτών, αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο η ήδη επιβαρυμένη κατάσταση λειτουργίας των νοσηλευτικών ιδρυμάτων του Νομού.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Πύργου Κοσμάς Αλεξίου, οι νέοι οργανισμοί αποτελούν μια πρώτη γεύση για την επικείμενη συγχώνευση τμημάτων και κλινικών που στην ουσία θα επιδεινώσει την ήδη βεβαρυμμένη κατάσταση του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Πύργου.

«Ήδη έχουμε μέσω των νέων Οργανισμών, μείωση των κλινών, 20 συγκεκριμένα για το Νοσοκομείο Πύργου, αλλά και απώλεια οργανικών θέσεων. Οι πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί από τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών συνολικά στο χώρο της υγείας και φυσικά στην Ηλεία και στο Νοσοκομείο Πύργου, οδηγούν στην χειροτέρευση της παρεχόμενης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και αυτό θα πρέπει να κινητοποιήσει όχι μόνο τους γιατρούς και τους εργαζομένους στα Νοσοκομεία αλλά συνολικά όλους τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της Ηλείας.

Οι προωθούμενες αλλαγές και οι νέοι Οργανισμοί θα συζητηθούν στη διάρκεια γενικής συνέλευσης που θα πραγματοποιήσει η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Πύργου την Τετάρτη στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να αποφασιστούν και κινητοποιήσεις».

Τσεκουρωμένες εφημερίες
Την ίδια στιγμή, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Αλεξίου, επιδεινώνεται η οικονομική κατάσταση των εργαζομένων στα Νοσοκομεία καθώς μειώνονται οι βασικοί μισθοί, καταργούνται τα επιδόματα ενώ το νεότερο είναι πως και οι εφημερίες του 2013 θα μειωθούν κατά 8%.

«Η μείωση των εφημεριών θα προκαλέσει ακόμα περισσότερα προβλήματα δεδομένου ότι ήδη η εφημέρευση των νοσοκομείων είναι δυσχερής και η παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας είναι δυσανάλογες των αναγκών τόσο των εργαζομένων όσο και των Ηλείων πολιτών. Και όλα αυτά, με πρόσχημα το νοικοκύρεμα και την «εξοικονόμηση» πόρων.

Στην ουσία όμως, όλες οι αλλαγές αποσκοπούν στην παροχή χαμηλότερου επιπέδου  υπηρεσιών υγείας, που ολοένα θα γίνεται και πιο ακριβή για τους εργαζομένους, σε μια εποχή που λόγω της κρίσης, η πλειοψηφία των πολιτών οδηγούνται στα δημόσια νοσοκομεία του ΕΣΥ».

Τονίζεται ότι τα κονδύλια για τις εφημερίες των νοσοκομείων είναι μειωμένα για το 2013 κατά 35% περίπου σε σχέση με το 2012. Συγκεκριμένα τα συνολικά κονδύλια για τις εφημερίες περιορίζονται στα 239.000 ευρώ όταν το αντίστοιχο περσινό του 2012 ήταν 370 εκ. ευρώ. Η συνολική μείωση το 2013 σε σχέση με το 2012 ανέρχεται σε  128.609.793 εκατ. και σε ποσοστό φθάνει περίπου το 35%.

Όσον αφορά τα Νοσοκομεία της Ηλείας, στο «Ανδρέας Παπανδρέου» το κονδύλι εφημεριών ανέρχεται στο ποσό του 1.500.000 ευρώ, στης Αμαλιάδας 631.000 ευρώ ενώ στο Κ.Υ. Κρεστένων 90.000 ευρώ.

Με τα λιγοστά αυτά χρήματα παραμένει άγνωστο αν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία δεδομένου ότι ήδη και τις προηγούμενες χρονιές αντιμετώπιζαν δυσκολίες στο να κλείσουν τα προγράμματα.
Κική Κολοβέρου

Πηγή

Εφημερίδα Πρωινή

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγησή σας. Συνεχίζοντας, αποδέχεστε την χρήση αυτών
Περισσότερα Ok Απόρριψη