Ηλεία: Από τη νηστεία στα Επείγοντα - Εγκράτεια στο πασχαλινό τραπέζι συστήνουν οι ειδικοί

Η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας ή και ολόκληρη την Σαρακοστή ακολουθείται από την πλειοψηφία των Ελλήνων για θρησκευτικούς κυρίως λόγους και μάλιστα δεν απέχουν
από αυτή ούτε οι νεαρές ηλικίες οι οποίες για αρκετές ημέρες πριν την Ανάσταση διατρέφονται αποκλειστικά με όσπρια, θαλασσινά και λαδερά.

Η πολυήμερη όμως «αποχή» από τις καθημερινές συνήθειες των γευμάτων της «λιτής» διατροφής και η «επιστροφή» το βράδυ της Ανάστασης και την Κυριακή του Πάσχα στο πλούσιο γιορτινό τραπέζι με την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε θερμίδες, λιπαρά και ζάχαρη, «οδηγεί» αναπόφευκτα κάποιον που δεν είναι εγκρατής στο… τμήμα Επειγόντων Περιστατικών των Νοσοκομείων!

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΚΑΒ και των Νοσοκομείων, την Κυριακή του Πάσχα κυρίως, τα περιστατικά βαρυστομαχιάς είναι αυξημένα, ξεπερνώντας το 30% σε σχέση με τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου.

Η αύξηση  όμως των περιστατικών αυτές τις μέρες θεωρείται από τους γιατρούς πλέον συνηθισμένη και οι στομαχικές κυρίως διαταραχές επακόλουθο της «επιστροφής» στο πλούσιο εορταστικό τραπέζι μετά την νηστεία. Παρά τις προειδοποιήσεις για «προσοχή» και φαγητό με μέτρο, οι παραδοσιακές γευστικές λιχουδιές είναι δύσκολο να αποφευχθούν.

Εγκράτεια…
Για να προληφθούν οι διαταραχές στο γαστρεντερολογικό σύστημα, οι πολίτες θα ήταν καλό να είναι εγκρατείς στους νόστιμους «πειρασμούς» του πασχαλινού τραπεζιού καθώς μόνον έτσι θα μπορέσουν να αποφύγουν τις δυσάρεστες συνέπειες της ξαφνικής πολυφαγίας.

Όπως συστήνουν οι ειδικοί, τα άτομα που «προέρχονται» από νηστεία καλό θα είναι να αποφύγουν την εύγεστη κατά τα άλλα μαγειρίτσα ή έστω να περιοριστούν σε μικρή μερίδα, να μην καταναλώσουν πέτσα και λίπος από τον οβελία, αντιθέτως να φάνε αρκετή σαλάτα καθώς τα λαχανικά οδηγούν πιο γρήγορα στον κορεσμό, συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου και βοηθούν στην αποβολή της χοληστερόλης.

Επίσης, η καλή μάσηση της τροφής είναι ένας ακόμη σύμμαχος ώστε να αποφευχθεί η δυσπεψία, που μπορεί να προκαλέσει έντονη δυσφορία.
Κ. Κολοβέρου
[email protected]

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Beauvoir

Studio Μαθηματικών