Ηλεία: "Δεν υπάρχει θέμα λουκέτου στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας"

Ρητή και κατηγορηματική δήλωση Διοικητή Γ.Ν. Ηλείας Β. Δημόπουλου - "Εφημερίες στον Πύργο με ανοιχτά και τα δυο Νοσοκομεία με μοναδική έγνοια την εξυπηρέτηση των Ηλείων" είπε και απεύθυνε κάλεσμα "να σταματήσουν τα παιχνίδια εις βάρος των ασθενών" -    Αναφορά - φωτιά Συντονιστή Διευθυντή Κλινικής με πρόταση μεταφοράς στο "Ανδρέας Παπανδρέου"

Με το προσωπικό του Νοσοκομείου Αμαλιάδας να βρίσκεται στα… κάγκελα, μετά τις φωτιές που άναψε το αποκλειστικό ρεπορτάζ της «ΠΡΩΙΝΗΣ» μέσω του οποίου διαφαινόταν η απόφαση της Διοίκησης του Γ.Ν. Ηλείας να προχωρήσει σε μετακινήσεις ειδικών γιατρών προκειμένου το Νοσοκομείο Πύργου, ως Νοσοκομείο κορμού να καλύψει με ασφάλεια όλο το πρόγραμμα των εφημεριών του Ιουλίου και κατ’ επέκταση όλα τα επείγοντα περιστατικά που θα εμφανιστούν, ο Διοικητής Βασίλης Δημόπουλος, αμέσως μετά και τις  έντονες αντιδράσεις που εκφράστηκαν στην γενική συνέλευση ιατρών και προσωπικού, δήλωσε ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν τίθεται θέμα κλεισίματος της Νοσηλευτικής Μονάδας Αμαλιάδας!
«Ξεκαθαρίζω προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν υπάρχει θέμα αναστολής της λειτουργίας ή κλεισίματος, της νοσηλευτικής μονάδας Αμαλιάδας. Ρητά! Όποιοι θέλουν να παίξουν αυτά τα παιχνίδια, τα παίζουν για άλλους λόγους , παρότι εμείς πάμε να βάλουμε μια τάξη στην υγειονομική περιφέρεια του Νομού Ηλείας. Διότι, θεωρώ απαράδεκτο, να έχουμε ετησίως 970 διακομιδές προς Πάτρα, Αθήνα, Καλαμάτα και ούτω καθεξής και κανείς να μην νοιάζεται. Επαναλαμβάνω λοιπόν για μια ακόμα φορά και πολλοστή ότι δεν μπαίνει θέμα κλεισίματος της νοσηλευτικής μονάδας Αμαλιάδας αλλά το θέμα που μπαίνει πλέον σε μας ως Διοίκηση, είναι πως θα δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες όπου ο Ηλείος πολίτης θα εξυπηρετείτε και δεν θα πηγαινοέρχεται Αμαλιάδα- Πύργο και Πύργο- Αμαλιάδα. Απλά».
Μάλιστα, ο κ. Δημόπουλος άφησε αιχμές πως τα τελευταία γεγονότα που δημιουργήθηκαν «δεν δημιουργήθηκαν τυχαία» και πως «ορισμένα θεματάκια πρέπει να μπουν σε μία τάξη». Εξηγώντας τι εννοεί με αυτό, επισήμανε ότι δεν μπορεί να υπάρχει ενάμιση γιατρός εδώ –στο Νοσοκομείο Πύργου- και δυόμιση κάπου αλλού. «Άρα λοιπόν, πρέπει να δούμε έναν εξορθολογισμό λειτουργίας των δυο νοσηλευτικών μονάδων στα πλαίσια του Νομού. Όχι εξυπηρέτηση κανενός. Δε λέω ότι επιχειρούν να εξυπηρετηθούνε ή να αυτοεξυπηρετηθούνε κάποιοι, αλλά πρέπει για μένα να εξυπηρετηθεί ένας και μοναδικός, και αυτός είναι ο Ηλείος πολίτης».
Μιλώντας με παραδείγματα, ο κ. Δημόπουλος αναφέρθηκε σε έγγραφο – αναφορά που του έχει σταλεί από συγκεκριμένο Συντονιστή Διευθυντή, στο οποίο τονίζεται ότι επί ενάμιση χρόνο (!) η λειτουργία των εφημεριών της κλινικής του, είναι ανασφαλής! «Όταν έχω στα χέρια μου ένα τέτοιο έγγραφο λοιπόν, πρέπει να πάρω θέση. Και πρέπει να βρω τρόπο να βελτιώσω τις συνθήκες λειτουργίας των νοσηλευτικών αυτών, δυο μονάδων. Νομίζω ότι έγινα πλέον κατανοητός στο βαθμό που όλα αυτά παίζονται για διαφόρους λόγους».

«Δε μπορεί να εφημερεύει κλινική χωρίς ειδικό γιατρό!»
«Είμαστε σε ένα στάδιο τέτοιο, που προσπαθούμε να δούμε κατά πόσον μπορεί να  υπάρχει ένας εκσυγχρονισμός αυτής της μορφής, για να καλύψουμε και πάλι λέω, τους πολίτες» είπε και αναφερόμενος στις κινήσεις που γίνονται τη δεδομένη στιγμή επισήμανε: «Εξετάζουμε το κατά πόσο μπορεί να εφημερεύσει κάθε νοσηλευτική μονάδα, σε ποιο βαθμό σε επίπεδο εσωτερικής εφημερίας, και σε πιο βαθμό σε επίπεδο Νομού. Δε μπορεί να εφημερεύει ένα νοσοκομείο, μια χειρουργική κλινική και το απόγευμα να μην έχει ειδικευμένο χειρουργό, αλλά έναν αγροτικό ή έναν ειδικευόμενο ιατρό. Γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να δούμε, πως διαμορφώνουμε τις συνθήκες για να μπορέσει να εξυπηρετηθεί ο κόσμος. Για να υπάρχει ασφάλεια αυτών που νοσηλεύονται. Και αυτό, απαιτεί, όχι κλείσιμο αλλά τέτοια αναδιάρθρωση της μορφής των εφημεριών που να καλύπτει και να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος. Και επαναλαμβάνω, δεν μπορεί να εφημερεύει η νοσηλευτική μονάδα του Πύργου και να μην εφημερεύει ο ακτινολόγος. Δε μπορεί να εφημερεύει η νοσηλευτική μονάδα Αμαλιάδας και να μην έχει ακτινολόγο. Δε μπορεί να εφημερεύει ο Πύργος και να μην έχει Μικροβιολόγο- Εργαστήρια, δε μπορεί το ίδιο να γίνεται και στην Αμαλιάδα. Άρα κάτι πρέπει να γίνει για το σύνολο των πολιτών».

Μήνυμα προς προσωπικό Αμαλιάδας

Ερωτηθείς ο κ. Δημόπουλος, για ποιους λόγους θεωρεί ότι το προσωπικό της νοσηλευτικής μονάδας Αμαλιάδας, αντιδράσει στο ενδεχόμενο λειτουργίας ενός Εφημεριακού Κέντρου στην Ηλεία, σχολίασε: «Διότι τους έχουν μεταφερθεί λάθος μηνύματα. Για μένα είναι  ξεκάθαρο. Ας καθίσουν κάτω, να δούνε τι ακριβώς συμβαίνει πως λειτουργούνε, με ποιο τρόπο αντιμετωπίζουν τα περιστατικά και τότε να έρθουν να μας πουν ότι θέλουν να πουν. Προσωπικά, είμαι αποφασισμένος να δώσω λύση στο διαχρονικό πρόβλημα που υπάρχει της ταλαιπωρίας των Ηλείων πολιτών. Και επαναλαμβάνω με κεφαλαία γράμματα, ότι δεν μπαίνει η λογική το να κλείσει καμία νοσηλευτική μονάδα!».

Έκκληση Συντονιστή Κλινικής Αμαλιάδας μέσω αναφοράς -«καμπανάκι» προς Διοίκηση - «Ή σταματάμε χειρουργεία και νοσηλεία ή μεταφερόμαστε στον Πύργο!»

Την αδυναμία κατάρτισης προγράμματος εφημεριών για τη χειρουργική κλινική της Νοσηλευτικής Μονάδας Αμαλιάδος τον Ιούλιο, επισημαίνει μέσω αναφοράς που κατέθεσε στη Διοίκηση του Γ.Ν. Ηλείας και τον υποδιοικητή του νοσοκομείου, Συντονιστής Διευθυντής ξεκαθαρίζοντας πως αν δεν προσληφθεί το απαιτούμενο προσωπικό θα αναγκαστεί όπως προβλέπεται από το νόμο, να περικόψει τις δραστηριότητες του τμήματος και συγκεκριμένα, τις χειρουργικές επεμβάσεις και τη νοσηλεία! Εκτός και αν, όπως υποστηρίζει, αναλύοντας επακριβώς όλα όσα απίστευτα συμβαίνουν στο χειρουργικό τμήμα που εδώ και ενάμιση χρόνο εφημερεύει χωρίς ασφάλεια, μεταφερθούν στο Νοσοκομείο του Πύργου για να συνεχίσουν αξιοπρεπώς το έργο τους.
«Για τον επόμενο μήνα, τον Ιούλιο, η δύναμη της χειρουργικής κλινικής της Νοσηλευτικής Μονάδας Αμαλιάδας, αποτελείται από τον διευθυντή του τμήματος και από έναν επιμελητή Β’. Η κλινική αυτή νοσηλεύει κατά μέσο όρο 8-15 περιστατικά ημερησίως, εκτελεί περίπου 100 χειρουργικές επεμβάσεις ανά μήνα, στις οποίες περικλείονται όλης της βαρύτητας των επεμβάσεων της τρέχουσας χειρουργικής. καλύπτει τα εξωτερικά ιατρεία των επειγόντων περιστατικών σε καθημερινή βάση και πραγματοποιεί τρεις ημέρες εβδομαδιαίως τακτικό χειρουργικό ιατρείο. Στηρίζει 13 ημέρες εφημερίες νομού ορθοπεδικής και γυναικολογικής κλινικής, καθώς και επτά εφημερίες νομού χειρουργικής. Εδώ και ενάμιση χρόνο, ακολουθεί ανεπαρκές πρόγραμμα εφημεριών, λόγω ελλείψεως προσωπικού, το οποίο δεν εγκρίνεται από το Επιστημονικό Συμβούλιο. Αυτό το μήνα στο πρόγραμμα εφημεριών της κλινικής προκύπτουν 12 ακάλυπτες ημέρες από ειδικευμένο χειρούργο ενώ νοσηλεύονται χειρουργικά περιστατικά. Τον επόμενο μήνα, θα προκύψουν τουλάχιστον 19 μέρες ακάλυπτες λόγω λήξης της συμβάσεως του επικουρικού χειρούργου. Από τις πέντε θέσεις ειδικευόμενων ιατρών της χειρουργικής δεν καλύπτεται καμία.
Η αυτονομία ενός τμήματος, το οποίο νοσηλεύει και θεραπεύει περιστατικά δε στηρίζεται μόνο από το εσωτερικό δυναμικό προσωπικό, στηρίζεται επίσης και από ειδικότητες όπως αναισθησιολογικό τμήμα, καρδιολογικό τμήμα, ακτινολογικό τμήμα και εργαστηριακό τμήμα. και εφόσον πρόκειται για χειρουργική η οποία εκτελεί χειρουργικές επεμβάσεις υπό γενική νάρκωση είναι απαραίτητη η παρουσία και η λειτουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στον ίδιο χώρο. Όπως βλέπεται από τα προγράμματα εφημεριών των τελευταίων μηνών τίποτα από όλα αυτά δεν υπάρχει.
Πιστεύω ότι είναι κατανοητό πως για τον επόμενο μήνα, Ιούλιο, είναι αδύνατον να καταρτίσω πρόγραμμα εφημεριών για τη χειρουργική κλινική της Νοσηλευτικής Μονάδας Αμαλιάδας, λόγω έλλειψης ειδικού ιατρικού προσωπικού. Εννοείται ότι, το ανωτέρω τμήμα αδυνατεί να καλύψει και εφημερίες νομού χειρουργικής. Παρακαλώ το διοικητή του Γ.Ν. Ηλείας και τον υποδιοικητή της Νοσηλευτικής Μονάδας Αμαλιάδας να λάβουν υπόψη το σοβαρό πρόβλημα που θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση της χειρουργικής κλινικής Αμαλιάδος από 1/7/2014.
Κρίνω απαραίτητη την πρόσληψη ή μετακίνηση τουλάχιστον τριών ειδικευμένων χειρουργών και πέντε ανειδίκευτο ιατρικό προσωπικό για την κατάρτιση ενός στοιχειώδους προγράμματος εφημεριών. Σε περίπτωση που η διοίκηση αδυνατεί στην πρόσληψη ιατρικού προσωπικού θ α αναγκαστώ όπως προβλέπεται από το νόμο στην περικοπή δραστηριοτήτων του τμήματος όπως νοσηλεία και χειρουργικές επεμβάσεις.
Σε αυτή την περίπτωση προτείνω την μεταφορά της χειρουργικής κλινικής (ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό) στο νοσοκομείο κορμού της περιοχής για να μπορέσει να συνεχίσει αξιοπρεπώς το έργο της».

Κική Κολοβέρου
[email protected]

Πηγή

εφημερίδα Πρωινή
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Studio Μαθηματικών