Ηλεία: Νέος υγειονομικός χάρτης στο νομό το 2013

Έτοιμη είναι η λίστα με τα ονόματα των κλινικών και των τμημάτων νοσοκομείων που συγχωνεύονται στο προσεχές διάστημα και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίεςαναμένεται μόνο το τελικό «οκ» από τον Υπουργό Υγείας Α. Λυκουρέντζο προκειμένου να γίνουν και οι επίσημες ανακοινώσεις.

Το σχέδιο των συγχωνεύσεων έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή και το Υπουργείο Υγείας προχωρά με διαδικασίες εξπρές έτσι ώστε μέχρι το τέλος του έτους τα τμήματα των νοσοκομείων της χώρας να έχουν μειωθεί κατά 661. Στον αριθμό αυτό, θεωρείται δεδομένο ότι περιλαμβάνονται τμήματα και κλινικές των Νοσοκομείων Πύργου και Αμαλιάδας, ενώ το Νοσοκομείο των Κρεστένων αναμένεται να ενοποιηθεί και επίσημα πλέον με το «Ανδρέας Παπανδρέου».

Στελέχη του υπουργείου Υγείας εξετάζουν τη γεωγραφική θέση των νοσοκομείων του ΕΣΥ, την πληρότητά τους αλλά και την αποτελεσματικότητά τους. Κατά τον τρόπο αυτόν θα καλυφθούν κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, θα αντιμετωπιστεί η ανισοκατανομή προσφερόμενων υπηρεσιών ενώ παράλληλα θα συγκρατηθούν οι δαπάνες βάζοντας λουκέτο σε τμήματα δημοσίων νοσοκομείων που υπολειτουργούν. Στον επόμενο γύρο συγχωνεύσεων, προς ενοποίηση με κοντινές μονάδες οδεύουν μεταξύ άλλων τα νοσοκομεία Κρεστένων, Άμφισσας, Λευκάδας, Πρέβεζας, Ναυπλίου.

Οι συγχωνεύσεις έρχονται πάντως σε μια εποχή όπου υπάρχει αξιοσημείωτη στροφή των ασφαλισμένων στα δημόσια νοσοκομεία εξαιτίας της αδυναμίας τους να πληρώσουν τη συμμετοχή τους στις ιδιωτικές κλινικές. Το εάν θα μπορέσει το ΕΣΥ μετά την ολοκλήρωση των ενοποιήσεων και τη μείωση του αριθμού των κλινών να καλύψει την αυξημένη ζήτηση για νοσηλεία, αποτελεί καίριο ερώτημα.

Με τις συγχωνεύσεις το υπουργείο Υγείας προσδοκά να περιορίσει τα συνολικά έξοδα του ΕΣΥ. Ωστόσο, το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοσοκομείων προς ιδιώτες, κυρίως για προμήθειες σε φάρμακα και αναλώσιμα υλικά, αγγίζει ήδη το 1,7 δισ. ευρώ.

Νέα δεδομένα το 2013

Η σύμπτυξη των οργανισμών των τριών Νοσοκομείων της Ηλείας αλλά και των Κέντρων Υγείας από την 1η του νέου χρόνου βάσει του σχεδιασμού που προωθεί το Υπουργείο  Υγείας, θεωρείται δεδομένη. Βασικός στόχος η εξοικονόμηση πόρων και η αξιοποίηση του ιατρικού και λοιπού προσωπικού προς όφελος των Ηλείων πολιτών.

Με αφορμή τις κινητοποιήσεις των πολιτών της Αμαλιάδας και του προσωπικού του νοσοκομείου της που τάσσονται ενάντια στην κατάργηση του αλλά και την πρόσφατη ανακοίνωση των γιατρών του Πύργου για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της υγείας, η «Π» παρουσιάζει αναλυτικά στοιχεία από την λειτουργία τμημάτων και κλινικών των δυο νοσηλευτικών ιδρυμάτων, το έργο τους και την αποτελεσματικότητα τους.

Και αν τόσα χρόνια διεκδικούσαμε την επαρκή στελέχωση και των τριών νοσοκομείων με γιατρούς και νοσηλευτές, σήμερα, την περίοδο του ΔΝΤ και της τρόικας κάτι τέτοιο φαντάζει εξωπραγματικό. Μελετώντας λοιπόν τα στοιχεία του μηνός Αυγούστου 2012 θα μπορέσετε να συμπεράνετε σε ποια τμήματα και κλινικές προωθούνται από το υπουργείο Υγείας συγχωνέυσεις…

Προσωπικό- κλίνες- εισαγωγές

Στο Νοσοκομείο του Πύργου υπηρετούν 84 ιατροί ΕΣΥ (από τις 125 οργανικές) και στης Αμαλιάδας 40 ιατροί (από τις 55 οργανικές θέσεις που προβλέπονται.
Ο Πύργος διαθέτει 195 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό (258 οργανικές) και η Αμαλιάδα 97 άτομα (136 οργανικές).

Επίσης στο Νοσοκομείο Πύργου υπηρετούν 19 άτομα Επιστημονικό μη ιατρικό προσωπικό (34 οργανικές) και στην Αμαλιάδα 6 άτομα (8 οργανικές). Επιπλέον 15 άτομα στον Πύργο παραϊατρικό προσωπικό (25 οργανικές) και στην Αμαλιάδα 16 άτομα (29 οργανικές). Εφτά άτομα επικουρικό προσωπικό στον Πύργο ( Ιατρικό Προσωπικό 3,  Αγροτικοί ιατροί 2, Επικουρικό λοιπό προσωπικό 2) και 6 άτομα (3 ιατρικό προσωπικό, 3 λοιπό επικουρικό) στην Αμαλιάδα.

Το Νοσοκομείο Πύργου έχει αναπτύξει 138 κλίνες από τις 236 που προβλέπονται στον Οργανισμό του και ενδεικτικά τον Αύγουστο του 2012 έγιναν 848 εισαγωγές και νοσηλεύτηκαν 756 ασθενείς. Οι 747 εισαγωγές έγιναν από τα ΤΕΠ και οι 101 από ΤΕΙ.  Μάλιστα από τα ΤΕΙ (Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία) εξετάστηκαν 5.556 άτομα, από τα ΤΕΠ (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών) 32.809 ασθενείς και από τα πρώην απογευματινά ιατρεία 171 άτομα. Δηλαδή μόνο τον μήνα Αύγουστο εξετάστηκαν συνολικά από τα συγκεκριμένα τμήματα 38.536 ασθενείς!

Το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας έχει αναπτύξει 83 από τις 100 προβλεπόμενες κλίνες και ενδεικτικά τον Αύγουστο του 2012 έγιναν 362 εισαγωγές και νοσηλεύτηκαν 410 ασθενείς. Στα ΤΕΙ εξετάστηκαν 2.584 ασθενείς ενώ στα ΤΕΠ 1.035. Το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας δεν διαθέτει απογευματινά ιατρεία άρα ούτε και έσοδα.

Παθολογικός τομέας

Στον Παθολογικό τομέα του Νοσοκομείου Πύργου έχουν αναπτυχθεί 60 κλίνες έναντι των 101 οργανικών ενώ στο Νοσοκομείο της Αμαλιάδας έχουν αναπτυχθεί 42 κλίνες έναντι των 55 οργανικών κλινών. Τον Αύγουστο μόνο στον Πύργο εισήχθησαν στα τμήματα του παθολογικού τομέα 389 ασθενείς και νοσηλεύτηκαν 385 ενώ στην Αμαλιάδα εισήχθησαν 189 και νοσηλεύτηκαν 219 ασθενείς. Αναλυτικότερα σε κάθε κλινική του Παθολογικού τομέα:

Στον Πύργο: Στην Καρδιολογική του Πύργου η οποία έχει αναπτύξει 11 κλίνες από τις 20 που προβλέπονται και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους 3 Καρδιολόγοι, έγιναν 80 εισαγωγές και νοσηλεύτηκαν 97 ασθενείς ενώ την ίδια περίοδο στην Καρδιολογική της Αμαλιάδας που έχει αναπτύξει 9 κλίνες από τις 12 προβλεπόμενες και διαθέτει 1 Καρδιολόγο δεν έγινε καμία εισαγωγή.

Στην Παθολογική του Πύργου έχουν αναπτυχθεί 30 κλίνες (60 οργανικές), διαθέτει 5 γιατρούς και τον Αύγουστο έγιναν 247 εισαγωγές και νοσηλεύτηκαν 227 ασθενείς. Στην Παθολογική της Αμαλιάδας έχουν αναπτυχτεί 33 κλίνες (43 οργανικές), υπηρετούν 4 γιατροί και τον Αύγουστο έγιναν 189 εισαγωγές και νοσηλεύτηκαν 219 άτομα. (Ενημερωτικά, στον Πύργο λειτουργική και Νευρολογική κλινική με ανεπτυγμένες 2 κλίνες (4 οργανικές), και καμία εισαγωγή και Παιδιατρική σε πλήρη ανάπτυξη 17 κλινών με  62 εισαγωγές και 61 νοσηλευθέντες).

Χειρουργικός τομέας

Στον Χειρουργικό τομέα του Νοσοκομείου Πύργου  έχουν αναπτυχθεί οι 52 κλίνες από τις 104 οργανικές ενώ στην Αμαλιάδας έχουν αναπτυχθεί 39 κλίνες (45 οργανικές). Τον Αύγουστο στον Πύργο έγιναν 367 εισαγωγές και νοσηλεύτηκαν 268 ασθενείς του χειρουργικού τομέα ενώ το αντίστοιχο διάστημα στην Αμαλιάδα 173 εισαγωγές και νοσηλεύτηκαν 191 ασθενείς . Αναλυτικότερα σε κάθε κλινική του

Χειρουργικού τομέα: Στη Μαιευτική του Πύργου έχουν αναπτυχθεί 16 κλίνες όσες και οι οργανικές, διαθέτει 3 Γυναικολόγους και έγιναν 73 εισαγωγές και νοσηλεύτηκαν 63 ασθενείς ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα στην Μαιευτική της Αμαλιάδας που έχει 12 ανεπτυγμένες κλίνες από τις 14 οργανικές και 5 Γυναικολόγους έγιναν 38 εισαγωγές και 40 άτομα νοσηλεύτηκαν.

Στην Ορθοπεδική  του Πύργου έχουν αναπτυχθεί 12 από τις 30 οργανικές κλίνες, διαθέτει 5 γιατρού και έγιναν  51 εισαγωγές και νοσηλεύτηκαν 59 ενώ στης Αμαλιάδας που έχει αναπτύξει τις 9 από τις 10 οργανικές κλίνες και διαθέτει 2 γιατρούς έγιναν 25 εισαγωγές και νοσηλεύτηκαν 30 άτομα.

Στη Χειρουργική του Πύργου έχουν αναπτυχθεί 17 από τις 40 οργανικές κλίνες, διαθέτει 5 γιατρούς και τον Αύγουστο έγιναν 129 εισαγωγές και νοσηλεύτηκαν 124 ασθενείς. Στην Αμαλιάδα έχουν αναπτυχθεί 18 από τις 21 οργανικές κλίνες, διαθέτει 3 γιατρούς και έγιναν 110 εισαγωγές και νοσηλεύτηκαν 121 ασθενείς. Το Νοσοκομείο Πύργου διαθέτει και Ουρολογική Κλινική η οποία έχει αναπτύξει 7 από τις 18 οργανικές κλίνες και τον Αύγουστο είχε  114 εισαγωγές και 22 νοσηλευθέντες. Το Νοσοκομείο Αμαλιάδας δεν έχει.

Άλλες μονάδες

Μονάδα Τεχνητού Νεφρού έχει αναπτυγμένες και τις 27 κλίνες και εξυπηρετεί 40 προγραμματισμένα περιστατικά. Τον Αύγουστο σημειώθηκαν 4 επείγοντα περιστατικά.
Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας Πύργου α)στον παθολογικό τομέα ανεπτυγμένες 6 κλίνες από τις 15 οργανικές, εισαγωγές-νοσηλευόμενοι 109 ασθενείς, β)στον χειρουργικό τομέα αναπτυγμένες και οι 2 προβλεπόμενες κλίνες, εισαγωγές- νοσηλευόμενοι 139 ασθενείς.

Στη Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας Αμαλιάδος ανεπτυγμένες και οι 2 προβλεπόμενες στον παθολογικό τομέα με 16 εισαγωγές- νοσηλευόμενους και στον χειρουργικό μια ανεπτυγμένη κλίνη όσες και οι προβλεπόμενες με 17 εισαγωγές- νοσηλευόμενους. Επίσης τον Αύγουστο στον Πύργο έγιναν 55 χημειοθεραπείες σε εξωτερικούς ασθενείς και 100 οδοντιατρικές πράξεις.

Χιλιάδες εξετάσεις
Συνολικά τα εργαστηριακά και εξωτερικά τμήματα του Νοσοκομείου Πύργου τον Αύγουστο έκαναν 97.338 εξετάσεις από τις οποίες 8.148 ιατρικές απεικονίσεις (5.048 ακτινογραφίες, 2.435 υπέρηχοι, 573 αξονικές, 92 οστική πυκνότητα) και 89.059 βιοπαθολογικές εξετάσεις. Το ίδιο χρονικό διάστημα στο Νοσοκομείο της Αμαλιάδας έγιναν 89.155 εξετάσεις από τις οποίες 3.578 ιατρικές απεικονίσεις και 85.577 βιοπαθολογικές εξετάσεις.

Χειρουργία- Διακομιδές

Επίσης, τον Αύγουστο στο Νοσοκομείο Πύργου πραγματοποιήθηκαν 172 χειρουργικές επεμβάσεις (132 προγραμματισμένες και 40 έκτακτες) και στο Νοσοκομείο της Αμαλιάδας 149 (38 προγραμματισμένες και 111 έκτακτες). Διακομιδές από το Νοσοκομείο Πύργου για συνέχιση νοσηλείας 89 ασθενείς και προς το Νοσοκομείο Πύργου 65 ασθενείς. Διακομιδές από το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας για συνέχιση νοσηλείας 26 και καμία διακομιδή προς σε αυτό.

Ειδικές Μονάδες

Ειδικές Μονάδες διαθέτει μόνον το Νοσοκομείο Πύργου. Σε αυτές έχουν αναπτυχθεί 15 κλίνες από τις 21 οργανικές. Τον Αύγουστο έγιναν 81 εισαγωγές και 92 άτομα νοσηλεύτηκαν.
Μονάδα Εμφραγμάτων ανεπτυγμένες και οι 5 προβλεπόμενες κλίνες. Έγιναν 30 εισαγωγές, νοσηλεύτηκαν 37 ασθενείς. Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας καμία ανεπτυγμένη κλίνη από τις 6 προβλεπόμενες
Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ανεπτυγμένες και οι 5 προβλεπόμενες κλίνες, έγιναν 5 εισαγωγές, νοσηλεύτηκαν 9 ασθενείς. Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας ανεπτυγμένες και οι 5 προβλεπόμενες κλίνες, έγιναν 46 εισαγωγές και νοσηλεύτηκαν 46 ασθενείς.

Νοσοκομείο Κρεστένων

Το Νοσοκομείο Κ.Υ. Κρεστένων διαθέτει 10 γιατρούς και 41 νοσηλευτές και 8 άτομα παραϊατρικό προσωπικό. Τον Αύγουστο εξυπηρετήθηκαν 1.718 ασθενείς ενώ έγιναν 246 ακτινογραφίες και 12.152 μικροβιολογικές εξετάσεις. Από το Νοσοκομείο διακομίστηκαν 9 ασθενείς καθώς δεν έχει τη δυνατότητα νοσηλείας.

Της Κικής Κολοβέρου από την εφημερίδα Πρωινή της Ηλείας

Πηγή

Εφημερίδα Πρωινή
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Studio Μαθηματικών