Ηλεία: Να ανακληθεί το μέτρο που θέτει όρια στη συνταγογράφηση

Ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Πύργου - Ολυμπίας από τον Π.Ι.Σ.

Άδικο, ατελέσφορο και αναποτελεσματικό, χαρακτηρίζει το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου Ολυμπίας το μέτρο που θέτει όρια στη συνταγογράφηση ανά ιατρό που συνταγογραφεί για τον ΕΟΠΥΥ. Με επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος του ΙΣΠΟ κ. Νίκος Γαλανόπουλος στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, επισημαίνει την ανάγκη ανάκλησης του μέτρου αυτού καθώς όπως τονίζει, θα δημιουργήσει  τεράστια προβλήματα   και  στους ιατρούς  και στους ασφαλισμένους.

«Θεωρούμε ότι, τα όρια  συνταγογράφησης  στη μηνιαία δαπάνη του συνόλου των συνταγών του εκάστοτε ιατρού  η οποία δεν πρέπει να υπερβαίνει  το 80% της αντίστοιχης  μέσης μηνιαίας  δαπάνης για κάθε συνταγογραφούντα ιατρό για το έτος  2013,  σαν μέτρο  είναι  άδικο, ατελέσφορο και αναποτελεσματικό.

Και πιο συγκεκριμένα, όσοι ιατροί  το 2013 έκαναν πολύ μεγάλο αριθμό συνταγογραφήσεων  και αρκετά  παραπάνω από το μέσο  όρο των συνταγών ανά μήνα  των συναδέλφων τους, της ίδιας  ειδικότητας, θα υποστούν  μείωση 20%. Και όσοι ιατροί έκαναν κατά μέσο όρο πολύ μικρό αριθμό συνταγών   θα υποστούν μείωση  αυτού του μικρού  εύρους  συνταγογράφησής τους κατά 20% .

Η παραπάνω απόφαση  όπως  διατυπώνεται,  θεωρούμε ότι είναι   ατυχής,  άδικη  και επιβραβεύει   όλους όσους  τα προηγούμενα  χρόνια  έκαναν για διάφορους λόγους - ίσως και αναγκαίους-  πολύ μεγάλο   αριθμό συνταγών  ημερησίως. Το θέμα αυτό θα πρέπει να το δούμε  από την συνετή διάστασή του και προς την σωστή και δίκαιη αποτελεσματικότητά του, αν συντρέχουν ουσιαστικοί λόγοι».

Παράλληλα, ο κ. Γαλανόπουλος χαρακτηρίζει την απόφαση αυτή, ισοπεδωτική και κάθετη, τονίζοντας ότι θα φέρει σε δεινή επαγγελματικά θέση  τους νέους ιατρούς που έχουν  ανοίξει πρόσφατα ιατρεία. «Επίσης, δεν έχει  συνυπολογιστεί το γεγονός ότι το ιατρικό - θεραπευτικό έργο του κάθε ιατρού  χαρακτηρίζεται  έντονα από περιοδικότητα  και διακύμανση, είτε για λόγους υγείας είτε για άλλους λόγους, με αποτέλεσμα να υπάρχει μικρού εύρους ή κυμαινόμενη συνταγογράφηση».

Προβλήματα στους ασθενείς
Επίσης,  προσθέτει ότι θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα  στους ασθενείς  που λαμβάνουν  ακριβά  φάρμακα  για θεραπείες (όπως ανοσοκατασταλτικά ή υψηλού κόστους φάρμακα για καρκινοπαθείς  και  για άλλες χρόνιες παθήσεις κ.α.) και οι οποίοι θα  έχουν μεγάλο πρόβλημα να  βρουν ιατρό να τους γράψει  το  ακριβό φάρμακο που έχουν ανάγκη, γιατί θα συμπληρώνεται  από το συνταγογραφούντα ιατρό, το όριο της δαπάνης  φαρμάκων  για  κάθε συγκεκριμένο μήνα.

«Υπάρχει  δυνατότητα  μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης  να διαπιστώνονται  όποιες  και όσες συμπεριφορές  ξεφεύγουν, για διάφορους λόγους, από μια δεοντολογική  και αναγκαία  συνταγογράφηση. Θεωρούμε ότι το μέτρο  αυτό θα πρέπει να ανακληθεί  διότι άλλως, θα δημιουργήσει  τεράστια προβλήματα   και  στους ιατρούς  και στους ασφαλισμένους. Η επιδιωκόμενη  περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης   ίσως  ξεπερνάει και τα όρια  της ασφαλούς  συνταγογράφησης  για την υγεία του συνόλου των Ελλήνων πολιτών» καταλήγει.
Κική Κολοβέρου
[email protected]

Πηγή

εφημερίδα Πρωινή
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ