Ηλεία: Ξανά στο προσκήνιο η "συνένωση δυνάμεων" των Νοσοκομείων Πύργου και Αμαλιάδας

Νέο επεισόδιο στο εφημεριακό "σίριαλ"Σε σίριαλ εξελίσσεται για πολλοστή φορά, το ζήτημα της ασφαλούς εφημέρευσης των Νοσοκομείων Πύργου και Αμαλιάδας καθώς παρά το γεγονός ότι καμία από τις δυο νοσηλευτικές μονάδες δεν έχει τη δυνατότητα παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών υγείας όλες τις ημέρες του μήνα στα επείγοντα περιστατικά, ουσιαστικές λύσεις για την αποφυγή και των κινδύνων που ενέχει η διαμορφούμενη κατάσταση, δεν έχει δοθεί.

Τα… ψέματα όμως, τελειώνουν. Η ώρα για να αντιμετωπιστεί η αλήθεια, η πραγματικότητα, αφήνοντας στην άκρη, συναισθηματισμούς, συμφέροντα και τοπικιστική διάθεση, έφθασε. Θα πρέπει όλοι οι Ηλείοι πολίτες, να αποφασίσουν τι πραγματικά θέλουν για την υγεία τους. Διάσπαρτους επιστήμονες στις νοσηλευτικές μονάδες και τα Κέντρα Υγείας, που αδυνατούν στην ουσία να προσφέρουν πραγματικές και ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας όταν βρεθούν σε ανάγκη ή μια νοσηλευτική μονάδα πλήρως εξοπλισμένη με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων που στα έκτακτα και σοβαρά περιστατικά θα είναι «εκεί» για να προσφέρουν τον καλύτερο τους εαυτό σώζοντας ζωές;

Η απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας από την πολιτεία που έχει αφήσει το ΕΣΥ χωρίς ειδικευμένους αλλά και ειδικευόμενους πλέον γιατρούς, η σωρεία συνταξιοδοτήσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και η έλλειψη διάθεσης από το Υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση να προχωρήσει στην ανανέωση τους μέσω νέων προσλήψεων, σε συνδυασμό με την τρομακτική προσέλευση ασθενών στα Νοσοκομεία λόγω της οικονομικής κρίσης, διαμορφώνουν μια κατάσταση απογοητευτική και άκρως επικίνδυνη που απαιτεί γενναίες αποφάσεις και λύσεις. Λύσεις που θα ανταποκρίνονται στις σημερινές δύσκολες συνθήκες που όλοι βιώνουν, είτε λέγονται γιατροί, είτε νοσηλευτές, είτε Ηλείοι ασθενείς.

Η συνένωση δυνάμεων, από όλες τις νοσηλευτικές μονάδες και τα κέντρα υγείας, σε ένα Νοσοκομείο που θα πραγματοποιεί σε καθημερινή βάση εφημερίες με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, καθώς μόνον έτσι θα εκλείψει η ταλαιπωρία των Ηλείων και κυρίως ο κίνδυνος για την υγεία τους, αποτελεί τη δεδομένη στιγμή, τη μοναδική λύση. Καμία απολύτως σημασία δεν έχει, αν αυτό το ένα Νοσοκομείο που θα λειτουργεί ως Εφημεριακό Κέντρο του Νομού, θα είναι το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας ή το Νοσοκομείο του Πύργου.

Και αν «κάποιοι» εξακολουθούν να εθελοτυφλούν βάζοντας μπροστά συμφέροντα κάθε είδους, θα πρέπει να αναφερθεί ότι ουδείς μιλά για κατάργηση ή υποβάθμιση του Νοσοκομείου της Αμαλιάδας που έχει προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει πολλά στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και του κάμπου, αλλά για προσφορά δευτεροβάθμιων υπηρεσιών υγείας προς όλους τους Ηλείους. Και αν αυτό μπορεί να γίνει από το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας έχει καλώς. Άλλωστε τον πολίτη το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να βρει την «υγειά» του και όχι αν θα τη βρει στον Πύργο ή την Αμαλιάδα!

Μόνον 3 μέρες το Μάρτη, μπορεί η Αμαλιάδα σε επίπεδο Νομού
Ας έρθουμε λοιπόν στο «τώρα». Με βάση τα επίσημα στοιχεία, το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας, μπορεί να καλύψει τα περιστατικά σε επίπεδο Νομού, μόλις τρείς ημέρες το Μάρτιο ενώ ορισμένες ειδικότητες όπως Μαιευτική Γυναικολογικό, Μικροβιολογικό κ.α. έχουν τη δυνατότητα εφημερίας πολλές περισσότερες ημέρες τον ίδιο μήνα. Αυτό δηλαδή σημαίνει, ότι εάν προκύψει ένα έκτακτο περιστατικό, ένα σοβαρό τροχαίο για παράδειγμα, μπορεί να αντιμετωπιστεί σωστά μόνον τις τρείς αυτές ημέρες του μήνα!

Όλες τις υπόλοιπες, σε περίπτωση γενικής εφημερίας της νοσηλευτικής μονάδας Αμαλιάδας, το έκτακτο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί και ο ασθενής για να είναι πλήρως καλυμμένος θα πρέπει να πηγαινοέρχεται από το ένα νοσοκομείο στο άλλο. Δηλαδή στον Πύργο για να εξεταστεί από χειρούργο ή παθολόγο και στην Αμαλιάδα για ακτινολογικές ή μικροβιολογικές εξετάσεις και τούμπλαλιν! Αν και τις περισσότερες περιπτώσεις, διακομίζεται εκτός Ηλείας με ότι ταλαιπωρία και καθυστερήσεις αυτό συνεπάγεται για την υγεία του…

Ας μας απαντήσουν λοιπόν ο Διοικητής του Γ.Ν. Ηλείας Βασίλης Δημόπουλος και ο αναπληρωτής Διοικητής της Νοσηλευτικής Μονάδας Αμαλιάδας Λέανδρος Καλογεράκος, πως πρέπει να αντιμετωπιστεί το σοβαρό αυτό ζήτημα καθώς επίσης να μας ενημερώσουν, τι γίνεται σε μέρες μη εφημερίας, και ποιοι καλύπτουν τους νοσηλευόμενους ασθενείς των κλινικών; Υπάρχει γιατρός εσωτερικής εφημερίας; Ερωτήματα, που απαιτούν σαφείς και ειλικρινείς απαντήσεις μέσω των οποίων θα καταδειχτεί και η σκληρή πραγματικότητα.
Κική Κολοβέρου
[email protected]

Πηγή

εφημερίδα Πρωινή
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ