Ηλεία: Ξεκίνησε η εκστρατεία ενημέρωσης για την Ηπατίτιδα B

Δωρεάν εξετάσεις σε Πύργο, Ολυμπία, Ζαχάρω, Γαστούνη, Βαρθολομιό και Τραγανό

Με πρώτο σταθμό, την κεντρική πλατεία Πύργου, ξεκίνησε χθες η εκστρατεία ενημέρωσης και εξέτασης για την Ηπατίτιδα Β’ από την Μη Κυβερνητική Οργάνωση PRAKSIS. Δεκάδες πολίτες ενδιαφέρθηκαν να ενημερωθούν  για την Ηπατίτιδα Β’ ενώ αρκετοί από αυτούς πραγματοποιήσαν ανώνυμα και δωρεάν το γρήγορο τεστ που δίνει αποτελέσματα σε 15 λεπτά.
«Η προσέλευση ήταν καλύτερη του αναμενόμενου» επισήμανε ο γιατρός της Κινητής Μονάδας κ. Χαράλαμπος Κορδούλης, προσθέτοντας ότι το ενδιαφέρον των πολιτών να ενημερωθούν για τη συγκεκριμένη δράση που αφορά την Ηπατίτιδα Β’ είναι μεγάλο. «Ρωτάνε, ενημερώνονται, παίρνουν φυλλάδια και κάνουν και το γρήγορο τεστ. Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών δεν έχει καλή ενημέρωση για την Ηπατίτιδα Β’ ενώ πολλές φορές έχει ελλιπή ενημέρωση που είναι και το χειρότερο. Το θετικό είναι ότι ο κόσμος θέλει να μάθει, ακούει, και επιδεικνύει ενδιαφέρον».
Παράλληλα, η Κοινωνική Λειτουργός της κινητής μονάδας κ. Ειρήνη Μητράκου, υπενθύμισε ότι θα βρίσκονται και σήμερα Τρίτη στην κεντρική πλατεία του Πύργου, από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και από  τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 8 το βράδυ ενώ ανέφερε ότι τα βασικά ερωτήματα που τους θέτουν είναι πως μεταδίδεται η Ηπατίτιδα Β’ και πως μπορούν να προφυλαχθούν. «Σε αυτά τα σημεία υπάρχει και η έλλειψη ενημέρωσης. Πολλοί θεωρούν ότι μπορεί να κολλήσουν από την χρήση τουαλέτας ή την κοινωνική επαφή. Τους ενημερώνουμε λοιπόν ότι δεν κολλάει με αυτούς τους τρόπους και είναι σημαντικό να το γνωρίζουν. Αυτό που απαιτείται είναι να λαμβάνουν προφυλάξεις κατά τη σεξουαλική επαφή ενώ γνωστοποιούμε ότι υπάρχει και εμβόλιο για την Ηπατίτιδα β’».
Παρούσα, στη δράση, ήταν και η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Πύργου κ. Ανδριάνα Αγγελακοπούλου η οποία και ευχαρίστησε εκ μέρους του Δημάρχου τη μη Κυβερνητική Οργάνωση που βρίσκεται στην πόλη και παρέχει ενημέρωση και δωρεάν εξέταση για την Ηπατίτιδα Β στους δημότες. «Το 3% του πληθυσμού πάσχει από Ηπατίτιδα Β’ και η εκστρατεία ευαισθητοποίησης που γίνεται είναι πολύ σημαντική. Είμαστε ικανοποιημένοι για την μεγάλη προσέλευση του κόσμου και καλούμε για ακόμα μια φορά τους πολίτες να επισκεφθούν την κινητή μονάδα που θα βρίσκεται και αύριο (σ.σ. σήμερα) στην κεντρική πλατεία».

Οι επόμενοι σταθμοί στην Ηλεία
Η κινητή μονάδα θα βρίσκεται και σήμερα στην κεντρική πλατεία του Πύργου ενώ το πρόγραμμα των επισκέψεων στη συνέχεια έχει ως εξής:
Αρχαία Ολυμπία, στις 5 Νοέμβρη, ώρες 10.00-14.00 & 17.00-20.00, στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου Αρχαίας Ολυμπίας.
Αμαλιάδα, στις 6 Νοέμβρη, ώρες 10.00-14.00 & 17.00-20.00, στην πλατεία Δημαρχείου.
Ζαχάρω, στις 7 Νοέμβρη, ώρες 10.00-14.00 & 17.00-20.00, στο Κέντρο υγείας Ζαχάρως.
Γαστούνη, στις 7 Νοέμβρη από τις 10.00-14.00 στο Κέντρο Υγείας Γαστούνης, από τις 17.00-20.00 στο ΚΑΠΗ Βαρθολομιού και στις 8 Νοέμβρη από τις 10.00-14.00 στην κεντρική πλατεία Δημαρχείου Τραγανού.  
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι δράση πραγματοποιείται με την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος (Ε.Ε.Μ.Η.) και την υποστήριξη της Bristol Myers Squibb.
Η δράση αφορά σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και εξέτασης για την Ηπατίτιδα Β, εστιασμένο γεωγραφικά στην Ηλεία, την Αχαΐα και την Δυτική Αττική, το οποίο περιλαμβάνει τις εξής επιμέρους δράσεις:
• Καταγραφή, έρευνα και ενημέρωση ιατρών οι οποίοι ασχολούνται με την Ηπατίτιδα Β
• Εκπαίδευση ιατρών ως προς τον εντοπισμό και την αναγνώριση των συμπτωμάτων της νόσου, στην περιοχή από εξειδικευμένους Ηπατολόγους
• Ευαισθητοποίηση τοπικών κοινωνιών για την Ηπατίτιδα Β (τρόποι μετάδοσης, προφύλαξης, κλπ)
• Εξέταση πληθυσμών (γρήγορα, ανώνυμα και δωρεάν) στις κινητές μονάδες της PRAKSIS από κατάλληλα εκπαιδευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Θα πραγματοποιηθούν 2.500 τεστ.
• Υποστήριξη σε άτομα που πάσχουν από την νόσο
• Επεξεργασία των αποτελεσμάτων με σκοπό την αξιοποίηση και επικοινωνία τους με στόχο την ευαισθητοποίηση των αρμοδίων φορέων για την πρόληψη και πρόσβαση σε θεραπεία των πληθυσμών σε θέματα Ηπατίτιδας Β
Με έντυπο υλικό μεταφρασμένο σε εφτά (7) γλώσσες, σκοπός είναι η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων που ζουν στην Ελλάδα (Ελλήνων και Αλλοδαπών) αναφορικά με τους τρόπους μετάδοσης και τους τρόπους προφύλαξης από την Ηπατίτιδα Β.
Η Ηπατίτιδα Β αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες χρόνιας ηπατοπάθειας και υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα το 3% του πληθυσμού (περίπου 300.000 άνθρωποι) έχουν χρόνια Ηπατίτιδα Β. Η Ηπατίτιδα Β έχει εμβόλιο που είναι υποχρεωτικό στα βρέφη και συνιστάται στις ευάλωτες ομάδες (χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών, άτομα με πολλούς ερωτικούς συντρόφους, επαγγελματίες υγείας, άτομα που έχουν σεξουαλική επαφή με πάσχοντες και σε νεογνά διαγνωσμένων μητέρων). Το εμβόλιο μπορεί κανείς να το κάνει σε δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας κατόπιν συνταγογράφησης από γιατρό.
Κική Κολοβέρου
Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πηγή

εφημερίδα Πρωινή

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.