Ηλεία: "Παίζουν" κορώνα- γράμματα τη ζωή των νεφροπαθών - Κίνδυνος από την προμήθεια φίλτρων χωρίς προδιαγραφές

Στα χέρια του Θεού βρίσκονται εδώ και λίγες μέρες οι αιμοκαθαρόμενοι στο Νοσοκομείο Πύργου όπως και σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, αφού η ηγεσία
του Υπουργείου Υγείας μέσω της Επιτροπής προμηθειών Υγείας, αντιμετωπίζει πλέον τα φίλτρα τεχνητού νεφρού, που είναι η κλωστή που κρατάει τους νεφροπαθείς στη ζωή, ως μανταλάκια και μαξιλαροθήκες.

Όπως χαρακτηριστικά καταγγέλλει ο Σύλλογος Νεφροπαθών Ηλείας, αναιρούν το καθήκον επιλογής του φίλτρου αιμοκάθαρσης από τους θεράποντες ιατρούς, όπως προτάσσει η ιατρική πρακτική διεθνώς, δίνοντας το δικαίωμα στις διοικητικές υπηρεσίες των νοσοκομείων, μέσω μηνιαίων τηλεφωνικών μειοδοτικών διαγωνισμών, να προμηθεύονται φίλτρα τεχνητού νεφρού χωρίς καμία προδιαγραφή!

Αποτέλεσμα είναι οι ασθενείς να υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση με διαφορετικά φίλτρα σχεδόν σε κάθε συνεδρία, αλλάζοντας θεραπευτική αγωγή και κινδυνεύοντας να πεθάνουν ανά πάσα στιγμή είτε από αλλεργικό σοκ, είτε από υποβάθμιση των θεραπευτικών αποτελεσμάτων (πτώση της αρτηριακής πίεσης, ουραιμικό στρες από μη καλή κάθαρση, καταστροφή των αγγειακών προσπελάσεων κ.α.).

Μάλιστα η Διευθύντρια της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Πύργου κ. Χρύσα Πετροπούλου, με επιστολή της προς την 6η ΥΠΕ και το Γραφείο Προμηθειών, αναλύει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, ξεκαθαρίζοντας πως αν κληθεί να εφαρμόσει θεραπευτική αγωγή χωρίς ιατρικά κριτήρια θα τηρήσει την υποχρέωση της ως δημόσιος υπάλληλος, εφόσον όμως θεωρήσει ότι οι εντελλόμενες, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της, θεραπευτικές παρεμβάσεις είναι επισφαλείς για την υγεία των ασθενών, θα διατηρήσει το δικαίωμα της να εκφράσει την επιστημονική και ιατρική άποψη της, χωρίς υπεκφυγές και ενδοιασμούς.

«Στην περίπτωση αυτή, η επιστημονική και ηθική ευθύνη μου ως ιατρός, αλλά και η νομική ευθύνη μου ως διευθυντής της ΜΤΝ, θα με υποχρεώσουν να ενημερώσω τους ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση στο Νοσοκομείο Πύργου, ότι πλέον η επιλογή του φίλτρου, με το οποίο διατηρείται η «σύνδεση» τους στη ζωή, δεν είναι δική μου απόφαση και συνεπώς ουδεμία ευθύνη φέρω σε περίπτωση σημαντικών προβλημάτων ή επιπλοκών που μπορεί να προκύψουν».

Αλαλούμ
Η νέα διαδικασία επιλογής των φίλτρων μέσω των διαγωνισμών, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία,  αποδυναμώνει ή ακυρώνει τις συστάσεις του θεράποντα ιατρού για την επιλογή του κατάλληλου φίλτρου για τις ποικίλες ανάγκες των αιμοκαθαιρομενων ασθενών.

«Εκτός όμως της αδυναμίας για κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση στις ιδιαίτερες ανάγκες των ασθενών σε χρόνιο πρόγραμμα εξωνεφρικής κάθαρσης, ο «περιορισμός» αυτός δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα εφόσον α) αν προσφέρουν πολλές εταιρείες την ίδια τιμή συμφωνίας, γίνεται προμήθεια πολλών διαφορετικών φίλτρων σε μικρές ίσες ποσότητες από κάθε Εταιρεία, ενώ β) αν προσφέρει κάποια Εταιρεία σε λίγο μικρότερη τιμή (5-10λεπτά/τεμάχιο) η Εταιρεία αυτή θα αναλάβει πλήρως την προμήθεια των Μονάδων.

Αυτό σημαίνει ότι στην πρώτη περίπτωση οι ασθενείς θα αιμοκαθαίρονται συνεχώς με διαφορετικά φίλτρα, ενώ στην δεύτερη περίπτωση θα υπάρχει συγκεκριμένος τύπος φίλτρων για όλους αδιακρίτως τους ασθενείς, γεγονός που μπορεί πιθανόν να οδηγήσει σε ανεπαρκή προσφερόμενη κάθαρση και τελικά σε αυξημένη νοσηρότητα, μειωμένη ποιότητα ζωής ή/και αυξημένη θνητότητα των ασθενών».

«Φοβόμαστε…»
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Ηλείας κ. Ανάστος Ζωγόπουλος αναφέρθηκε στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την προμήθεια των φίλτρων τονίζοντας ότι αν δεν αλλάξει ο τρόπος επιλογής, κινδυνεύει η υγεία τους και η ίδια τους η ζωή. «Δεν γίνεται να χρησιμοποιούμε άλλο φίλτρο τον ένα μήνα και άλλο τον άλλο.

Θέλουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε αιμοκάθαρση με τα φίλτρα που έχουν κριθεί από τους γιατρούς μας ότι «ταιριάζουν» στον καθένα μας. Έχουμε ανησυχήσει πολύ από αυτή την εξέλιξη και ζητάμε από τους αρμοδίους να προχωρήσουν στον σωστό καταμερισμό των φίλτρων που προμηθεύονται». Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει με τα φάρμακα τους τονίζοντας ότι αυτά καθυστερούν πολύ και η υγεία τους δεν επιτρέπει ούτε λεπτό καθυστέρησης στη λήψη τους. «Θα πρέπει να γίνει αυτόνομο το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στον Πύργο για να μην αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με την προμήθεια των φαρμάκων που έχουμε ανάγκη».

«Ζωτικής σημασίας τα φίλτρα»
Η κ. Βίκυ Σπηλιοπούλου, σύζυγος νεφροπαθή, επισήμανε ότι τα φίλτρα είναι ζωτικής σημασίας για τον κάθε ασθενή και δεν είναι δυνατόν κάθε φορά να χρησιμοποιούν και διαφορετικό. «Με τον τρόπο με τον οποίο προμηθεύονται τώρα τα φίλτρα, μπορεί στις 3 αιμοκαθάρσεις που κάνουν την εβδομάδα να τις κάνουν με διαφορετικό φίλτρο. Και τα φίλτρα, έχουν σχέση με το σωματότυπο του κάθε ενός.

Οι νεφροπάθειες δεν είναι όλες ίδιες. Κάθε νεφροπάθεια είναι διαφορετική. Δεν έχει ανάγκη ο σύζυγος μου για παράδειγμα το ίδιο φίλτρο με κάποιον άλλον που μπορεί να είναι πιο μικρόσωμος. Ανάλογα με τον τύπο του ανθρώπου πάει και το ανάλογο φίλτρο. Ούτε ένας νέος με ένα παππού έχει την ίδια ανάγκη. Εμείς ζητάμε οι γιατροί να έχουν λόγω για το τι φίλτρα θα παραγγείλουν και αυτή τη στιγμή είναι σαν να παραγγέλνουμε φίλτρα με το κιλό. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι δεν θέλουμε φίλτρα συγκεκριμένης εταιρείας, ή κάτι άλλο. Θέλουμε φίλτρα τα οποία να τα διαλέγει ο γιατρός ανάλογα με την περίπτωση του κάθε ασθενούς και να μπορούν να κάνουν αιμοκάθαρση με ασφάλεια, διαφορετικά υπάρχουν και παρενέργειες που είναι μη αναστρέψιμες για την υγεία των νεφροπαθών αλλά μπορεί και λόγω αλλεργικού σοκ να επέλθει και θάνατος, δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα, δεν μπορούν να αποφασίσουν διοικητικοί υπάλληλοι πάνω σε ιατρικά θέματα.  Ας παραγγέλνουν από τις εταιρείες που ορίζει το Υπουργείο, αλλά να παραγγέλνει ο γιατρός τα φίλτρα τα οποία απαιτούνται, τον τύπο αυτό τον οποίο θέλει ο γιατρός και όχι αυτόν που θέλει ο υπάλληλος».
Κική Κολοβέρου

Πηγή

Εφημερίδα Πρωινή
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ