Ηλεία: Πρωτοβουλία για την πρόληψη του καρκίνου

Στα Μακρίσια από τον Πολιτιστικό Σύλλογο σε συνεργασία με το Πραξιτέλειο Θεραπευτήριο και την τοπική κοινότητα

Του Γιάννη Σπυρούνη
Προληπτικές εξετάσεις που αφορούν την πρόσληψη και την διάγνωση του γυναικολογικού και του ανδρικού καρκίνου, προσέφεραν δωρεάν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μακρισίων και το Πραξιτέλειο Θεραπευτήριο Σύγχρονης Ιατρικής Αθηνών σε μια συνεργασία που είχαν, το περασμένο Σάββατο στο χώρο του κοινοτικού καταστήματος του χωριού.
Σύμφωνα με τα μέλη του συλλόγου η επιλογή έγινε για τις γυναίκες στον καρκίνο του μαστού - ένα πρόβλημα σοβαρότατο για τον γυναικείο πληθυσμό - και το τεστ Παπανικολάου και στον καρκίνο του προστάτη για τους άνδρες. Για τις γυναίκες έγινε εξέταση με ψηλάφηση, τεστ Παπανικολάου και υπέρηχο, ενώ για τους άνδρες με αιματολογική εξέταση (PSA). Όπως ανέφεραν οι υπεύθυνοι του συλλόγου και του θεραπευτηρίου, Θα τηρηθεί αυστηρά το ιατρικό απόρρητο και σε όποιες περιπτώσεις χρειαστεί περαιτέρω έλεγχος θα διεξαχθεί στην έδρα του θεραπευτηρίου στην Αθήνα εντελώς δωρεάν.

makrisia2

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μακρισίων, Βασίλης Γκαβός, ευχαρίστησε για τη άψογη συνεργασία το Πραξιτέλειο Θεραπευτήριο «…και για το σπουδαίο κοινωνικό έργο που επιτελεί στο χωριό μας και στην ευρύτερη περιοχή. Η συμμετοχή είναι πολύ μεγάλη και από άνδρες και από γυναίκες. Είμαστε θετικοί στο μέλλον να συνεργαστούμε ξανά με τον όμιλο» ανέφερε μεταξύ άλλον ο κ. Γκαβός. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της κοινότητας Μακρισίων Παναγιώτης Γριβάκης, ανέφερε πως η τοπική κοινότητα στηρίζει τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει ο σύλλογος, ο οποίος έχει δείξει μέσα σε λίγους μήνες ζωής μια ιδιαίτερη προσπάθεια και μια αξιόλογη δράση για το χωριό. Εξέφρασε δε, τις ευχαριστίες του τόσο στο Πραξιτέλειο Θεραπευτήριο όσο και τον επικεφαλής της αποστολής στα Μακρίσια και αντιπρόεδρο του Γεράσιμο Βουδούρη.

makrisia3

Ο αντιπρόεδρος του Πραξιτέλειου Θεραπευτηρίου και πρώην πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Γεράσιμος Βουδούρης , αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στην κίνηση αυτή του θεραπευτηρίου προς την επαρχία. «Εδώ και αρκετό καιρό αποφασίσαμε να κάνουμε μια κίνηση στην επαρχία και να γίνουμε γνωστοί για τις υπηρεσίες που παρέχουμε. Μέσα στην οικονομική κρίση που υπάρχει οι υπηρεσίες μας είναι ελκυστικές γιατί νοσηλεύουμε τον κόσμο ή τον θεραπεύουμε ή πραγματοποιούμε διαγνωστικές εξετάσεις, μέσα από το τιμολόγιο του ΠΕΔΥ, χωρίς να ζητάμε επιπλέον αμοιβές, όπως μπορεί να γίνεται στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό που θέλω να ξεκαθαρίσω είναι ότι είμαστε σε μια πολύ φιλόξενη περιοχή. Οι πρόεδροι είχαν την καλοσύνη να μας φιλοξενήσουν σε ένα χώρο που μας παραχώρησαν προκειμένου να εξετάσουμε τον πληθυσμό για δύο νοσήματα που είναι πολύ συχνά, τον γυναικολογικό και τον ανδρικό καρκίνο. Αυτό γίνεται στο πλαίσιο μιας κοινωνικής προσφοράς του ομίλου, έχει όμως τη σημασία να μας γνωρίσουν και να έλθουμε πιο κοντά. Το κυριότερο είναι να προσφέρουμε πρόληψη γιατί δυστυχώς στις ημέρες μας η πρόληψη έχει εγκαταλειφτεί από την πλευρά της πολιτείας γιατί έχει το κόστος της και θεωρώ ότι είναι μεγαλύτερο το κόστος του «θεραπεύειν» από αυτό του «προλαμβάνειν». Στο πλαίσιο αυτό ξεκινήσαμε μια περιοδεία από εδώ και θα επισκεφθούμε και άλλους χώρους». Ο κ. Βουδούρης εξήγησε πως ο ανδρικός καρκίνος βρίσκεται ψηλά στη λίστα, στη δεύτερη θέση, ενώ και οι γυναικολογικοί καρκίνοι βρίσκονται επίσης ψηλά.

makrisia5

Φωτογραφίες Μπάμπης Μιχαλόπουλος

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ