Ηλεία: Χάος από σήμερα στα Πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ !

Άγνωστο τι θα γίνει με την παράδοση των υλικών και την σφράγιση του κτιρίου

Ρεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου

Κρίσιμη μέρα θα είναι σημερινή για το τι μέλλει γενέσθαι με την σφράγιση των Πολυϊατρείων στον Πύργο και την Αμαλιάδα, κατόπιν του κατεπείγοντος εγγράφου που έφτασε την περασμένη Πέμπτη στην Νομαρχιακή Μονάδα Υγείας ΕΟΠΥΥ στην Ηλεία, κάτι δηλαδή που θα συμβεί σε όλη την Ελλάδα, αφού συνταγολόγια, σφραγίδες και κλειδιά, θα παραδοθούν στο Διευθυντή της Ν.Μ. Βασίλη Στασινόπουλο και τα κτίρια θα πρέπει να ασφαλιστούν και να σφραγιστούν! Στα Πολυϊατρεία αναμένεται σήμερα να επικρατήσει η απόλυτη σύγχυση, αφού εκατοντάδες ραντεβού ακυρώθηκαν, οι ασφαλισμένοι που δεν γνωρίζουν τι έχει συμβεί είναι σίγουρο ότι θα πάνε στα Πολυϊατρεία σε Πύργο και Αμαλιάδα και από την πλευρά τους οι γιατροί είναι αποφασισμένοι να κηρύξουν τον πόλεμο στην διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και στο Υπουργείο και έτσι δεν είναι ακόμα σίγουρο αν θα επιτρέψουν την παράδοση των κτιρίων και του υλικού. Στην Γ.Σ των γιατρών του ΕΟΠΥΥ που έγινε το Σάββατο το πρωί στα Πολυϊατρεία, αποφάσισαν ως έσχατο μέσον αντίστασης και αντίδρασης στην επιχειρούμενη διάλυση της Πρωτοβάθμιας περίθαλψης, να καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα κατά της απόφασης των απολύσεών τους, διεκδικώντας την ακύρωση του νόμου και από την άλλη αποφάσισαν να καταθέσουν όλοι, ακόμα και αν δεν έχουν ενδιαφέρον, αίτηση για πρόσληψη στον νέο φορέα, στο ΠΕΔΥ.   

Στην Γ.Σ των γιατρών του ΕΟΠΥΥ στον Πύργο, παρευρέθηκε σχεδόν το σύνολο των γιατρών που εχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου με τον ΕΟΠΥΥ για να ενημερωθούν για το τι θα πράξουν την επόμενη μέρα. Να σημειώσουμε ότι το θέμα αφορά 53 συνολικά εργαζόμενους εκ των οποίων 9 άτομα Διοικητικό προσωπικό (6 άτομα στη Νομαρχιακή Μονάδα του Πύργου και 3 στην Υγειονομική Υπηρεσία Αμαλιάδος) και 44 γιατρούς εκ των οποίων 42 με  συμβάσεις αορίστου χρόνου και δυο μόνιμοι ( 26 γιατροί σε Πύργο και 18 στην Αμαλιάδα) όπου άπαντες μπαίνουν σε διαθεσιμότητα. Οι μεν Διοικητικοί Υπάλληλοι συμπεριλαμβανομένου των Νοσηλευτών και των Επισκεπτών Υγείας, θα επανατοποθετηθούν στην πορεία, στις θέσεις που πρόκειται να συσταθούν μέσω της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, αφού τα Πολυϊατρεία ανήκουν πλέον στο ΠΕΣΥ, ενώ οι  γιατροί έχουν περιθώριο να επιλέξουν αν θα ενταχθούν ή όχι στο νέο σύστημα με βασική προϋπόθεση για αυτούς είναι να έχουν κλείσει τα ιδιωτικά τους ιατρεία. Αυτό ακριβώς είναι και το σημείο όπου γίνεται η μεγάλη «μάχη», αφού όπως είπαν και στην συνέλευση, δεν υπάρχει υγειονομικός χάρτης και δεν έχουν προκηρυχθεί θέσεις γιατρών.  
Γι αυτό και υπάρχει πλέον «γραμμή» για ομαδικές αιτήσεις ένταξης στο νέο ΠΕ∆Υ, που απαιτεί το κλείσιμο των ιδιωτικών ιατρείων. Παράλληλα οι γιατροί είναι  αποφασισμένοι να προσφύγουν στη δικαιοσύνη µε αγωγές και ασφαλιστικά µέτρα, προκειμένου να ανασταλεί Νόμος που, όπως έχουν επισημάνει από την πρώτη στιγµή, ουσιαστικά τους εξωθεί σε παραίτηση.


Ασφαλιστικά μέτρα κατά της απόφασης των απολύσεων τους
Την ενημέρωση στην Γ.Σ των γιατρών στον Πύργο, έκανε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου γιατρών ΕΟΠΥΥ Ν. Ηλείας που έχει επανασυσταθεί, κ. Κώστας Τσαούσης και ο ορθοπεδικός κ. Νίκος Δημόπουλος. Όπως εξήγησε ο κ. Δημόπουλος από τη στιγμή που  αποφάσισε το Υπουργείο να αλλάξει το χαρακτήρα του ΕΟΠΥΥ και αντί να είναι πάροχος και αγοραστής υπηρεσιών υγείας να μείνει μόνο αγοραστής, καταργείται ο θεσμός του δημόσιου χαρακτήρα παροχής υπηρεσιών στην Πρωτοβάθμια περίθαλψη. «Εμείς λοιπόν  δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια, υπάρχουν συνάδελφοι που είναι 20 και 25 χρόνια με συμβάσεις αορίστου χρόνου στον ΕΟΠΥΥ, το υπουργείο επειδή είμαι κοντά στις διαπραγματεύσεις δεν ήθελε να δεχθεί και να ακούσει τα κοστολόγια που του πρότεινε η Ομοσπονδία μας ότι η χρήση των δημόσιων δομών κοστίζει πολύ λιγότερα στο κράτος και έχει κατεύθυνση και αντίληψη ότι όλα πρέπει να δοθούν στον ιδιωτικό τομέα. Να μην υπάρχει δημόσιος χαρακτήρας στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.»  

Παράλληλα ο κ. Δημόπουλος κατήγγειλε πώς στο Υπουργείο υγείας έχει εγκατασταθεί η ομάδα Ράινμπαχ και αυτοί κάνουν κουμάντο και έπρεπε να βρεθεί  μια φόρμουλα για να φύγουν και να απολυθούν 3000-4000 γιατροί από τον ΕΟΠΥΥ, που στην ουσία δεν είναι απολύσεις, αλλά αυτοπαραιτήσεις. «Την ύστατη ώρα κάναμε μια τελευταία προσπάθεια, ζητώντας να προκηρύσσονται οι θέσεις και εφόσον προκηρυχθούν να καταθέσουν αιτήσεις όσοι γιατροί θέλουν, να γίνει το συμβούλιο κρίσης και όποιος επιλεγεί και θέλει, να κλείνει το ιατρείο και να πηγαίνει στην νέα δομή στο δημόσιο σύστημα. Ούτε αυτό το δέχονται, επειδή έχουν δώσει το λόγο τους μέσα στο Φεβρουάριο να παρουσιαστούν 3000-4000 απολύσεις!

Την Δευτέρα γίνεται επίσημα νόμος του κράτους και εντός 7 ημερών πρέπει να υποβάλλουμε αίτηση για ένταξη στο νέο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ο νέος μας προϊστάμενος θα είναι πλέον ο ΠΕΣΥάρχης στην Πάτρα και ο κάθε νομός θα έχει ένα γραφείο μόνο, το παλιό γραφείο του ΟΠΑΔ στην Νομαρχία. Εκεί θα απευθυνόμαστε, γιατί ο εκπρόσωπος του ΠΕΣΥ θα έρθει να παραλάβει την διαχείριση όλων των δομών, των Κ.Υ που φύγανε από τα Νοσοκομεία, τα αγροτικά ιατρεία και τα Πολυϊατρεία.»

Όσον αφορά τις ενέργειες που θα κάνουν από σήμερα οι γιατροί του ΕΟΠΠΥ, ο κ. Δημόπουλος τόνισε ότι από την στιγμή που ο νόμος πάρει ΦΕΚ τους συμβούλευσαν μεγάλα νομικά γραφεία εντός 7 ημερών καταθέσουν αιτήσεις ΟΛΟΙ θέλουμε δεν θέλουν να ενταχθούν στο ΠΕΔΥ.

«Πρέπει να έχουμε δεσμευμένες τις ημερομηνίες γιατί έχει σημασία να κάνουμε ασφαλιστικά μέτρα εν μέσω διαθεσιμότητας - κινητικότητας, γιατί αυτό είναι το έσχατο μέσο να αντιπαρατεθούμε με αυτήν την πολιτική σχιζοφρένειας που έχουμε μπροστά μας. Έτσι, αφού καταθέσουμε ασφαλιστικά μέτρα, θα γίνει αίτηση αναστολής εκτελέσεως της διαθεσιμότητας, αίτηση  ακύρωσης της διαθεσιμότητας και θα βγει διαπιστωτική πράξη ότι θα μπλοκαριστεί ο νόμος γιατί υπάρχει το εξής νομικό σκεπτικό. Δεν μπορείς να καλείσαι χωρίς να υπάρχει προκήρυξη θέσης, να καταλάβεις θέση σε ένα νέο σύστημα, που αργότερα μέσα στο 2014 θα ανακοινώσει η υγειονομική περιφέρεια τις θέσεις, αφού δεν υπάρχει υγειονομικός χάρτης και επομένως δεν γνωρίζουμε πόσες και ποιες θέσεις θα προκηρυχθούν. Γιατί θα ακολουθήσει Καλλικράτης στα Κέντρα Υγείας, θα κλείσουνε μονάδες και δεν ξέρουμε ποιες θα μείνουνε. Κι έτσι ενώ θα έχεις κλείσει το ιατρείο σου, θα βγει η προκήρυξη, θα υπάρχουν και άλλοι νέοι συνάδελφοι με μικρότερη ίσως εμπειρία αλλά με άλλα επιστημονικά κριτήρια και οπότε θα εξαναγκαστείς να φύγεις από το δημόσιο και να ξαναανοίξεις το ιατρείο. Έτσι επείγει η αίτηση για τις νέες θέσεις και τα ασφαλιστικά μέτρα  που θα κάνουμε όλοι μαζί.»

Τι πρέπει να κάνουν από σήμερα οι γιατροί
Από την πλευρά του ο κ. Κώστας Τσαούσης επισήμανε ότι από σήμερα κιόλας πρέπει οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ να κινητοποιηθούν.  «Άμεσα πρέπει να δώσουμε όλοι τα απαραίτητα στοιχεία που είναι: Ονοματεπώνυμο  βεβαίωση υπηρεσιακών μεταβολών που δεν την δίνουν όμως- υπάρχει εντολή να μη δοθούν- και αντ αυτού θα καταθέσουμε το τελευταίο εκκαθαριστικό του Δεκεμβρίου και όχι του Ιανουαρίου. Διότι τον Ιανουάριο μας μετέφεραν στον ΕΟΠΥΥ όπου με μετέφερε ως αιχμάλωτο για να μπορεί να με απολύσει βάση του νόμου ότι καταργείται η υπηρεσία, γι αυτό είδατε και 100 ευρώ παραπάνω στην μισθοδοσία. Την Δευτέρα θα παραδοθούν τα εκκαθαριστικά σε Πύργο και Αμαλιάδα, στην γραμματεία του ΙΚΑ και θα ζητήσετε και ένα αντίγραφο πριν γίνει η μεταβολή.

Την Τρίτη θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο οι διαπιστωτικές πράξεις των απολύσεών μας- υπάρχει μια άλλη παράμετρος να είναι εντός 1 μηνός – και το μόνο κόμμα που βρήκαν αρωγό είναι το ΠΑΣΟΚ, που έφτιαξε το εθνικό σύστημα υγείας. Η κατάντια δεν έχει όρια»!

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Beauvoir

Studio Μαθηματικών