Ηλεία: Χαράτσι - αποκλεισμού από τα Νοσοκομεία!

Στην αντεπίθεση γιατροί και εργαζόμενοι που προετοιμάζουν κινητοποιήσεις για το 25ευρωΜε το φόβο, να μην αρρωστήσουν και χρειαστεί να νοσηλευτούν σε Νοσοκομείο, ξεκίνησε η νέα χρονιά για χιλιάδες ασφαλισμένους και στην Ηλεία καθώς από την 1η του έτους τέθηκε σε ισχύ το χαράτσι «εξόδου» των 25ευρώ!

Πολίτες, συνδικαλιστικοί φορείς αλλά και πολιτικά κόμματα, χαρακτηρίζουν το νέο μέτρο «απαράδεκτο», «δυσβάσταχτο» και εντελώς «άστοχο» σε μια περίοδο μάλιστα, που όπως επισημαίνουν, η βαθιά οικονομική κρίση έχει γονατίσει την κοινωνία και η επιβολή ακόμα ενός χαρατσιού θα δυσκολέψει περισσότερο την πρόσβαση στα Νοσοκομεία. Την ίδια στιγμή, οι υγειονομικοί (γιατροί και προσωπικό) προετοιμάζουν κινητοποιήσεις ενάντια στην απόφαση αυτή, υποστηρίζοντας ότι με το μέτρο αυτό τίθεται σε αμφισβήτηση ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της υγείας

Όπως προβλέπει η εγκύκλιο από 1ης Ιανουαρίου 2014, όλοι οι ασθενείς προς εισαγωγή για νοσηλεία σε νοσοκομείο του ΕΣΥ οφείλουν να καταβάλουν το ποσό των είκοσι πέντε (25) ευρώ (τα πέντε ευρώ είναι το εισιτήριο για εισαγωγή, και τα 20 για τα νοσήλια, τα οποία θα εισπράττονται με την έξοδο του ασθενούς από το νοσοκομείο). Η εν λόγω καταβολή είναι εφάπαξ, δεν βαρύνει τον ασφαλιστικό φορέα του ασθενούς και είναι ανεξάρτητη της εφάπαξ προβλεπόμενης καταβολής για το εξέταστρο.

Από την καταβολή εξαιρούνται οι κάτοχοι βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίας ή πιστοποιητικού κοινωνικής προστασίας, χρόνιοι πάσχοντες, άτομα με ειδικές ανάγκες με πιστοποιημένο από τα ΚΕΠΑ ποσοστό αναπηρίας 80%, κρατούμενοι φυλακών και στρατιωτικό προσωπικό.

«Απαξιώνουν το ΕΣΥ, βάζουν και χαράτσι;»
«Έχουμε δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη και δεν υπάρχει περίπτωση να μην προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας, σε όποιον ασθενή τις ζητήσει, ανεξάρτητα αν έχει πληρώσει εισιτήριο ή όχι» επισήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Πύργου κ. Νίκος Χαροκόπος επισημαίνοντας ότι το νέο αυτό χαράτσι εντάσσεται στα πλαίσια του σχεδίου απαξίωσης του εθνικού συστήματος υγείας ως υπέρτατου αγαθού.

«Πως αποφασίζουν για το χαράτσι χωρίς να έχουν προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του συστήματος, χωρίς να υπάρχει υγειονομικός χάρτης ανά περιοχή για να ξέρουμε τι έχουμε και το κυριότερο χωρίς να υπάρχει επαρκές ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό στα Νοσοκομεία;  Πως βάζουν χαράτσι, τη στιγμή που δεν διορίζουν ειδικευμένους ιατρούς και προσωπικό στα νοσοκομεία; Όλα αυτά συνθέτουν ένα πάζλ που αποδεικνύει ότι στόχος τους είναι η πλήρης απαξίωση του ΕΣΥ ώστε να εισχωρήσουν στην υγεία ιδιωτικές εταιρίες».

Παράλληλα, ο κ. Χαροκόπος, συμπλήρωσε πως ενάντια στο μέτρο αυτό θα πρέπει να βρεθούν όλοι οι πολίτες δυναμικά και πριν απαξιωθεί εντελώς το δημόσιο σύστημα υγείας. «Ως Ένωση θα συναποφασίσουμε στο Δ.Σ. αλλά και στη γενική συνέλευση των ιατρών, τους τρόπους αντίδρασης μας».

Δυσκολεύουν την πρόσβαση
Ακόμα μια νέα επιβάρυνση στους πολίτες, και κυρίως σε εκείνους που χρειάζονται νοσηλεία, χαρακτήρισε το 25ευρώ, ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Πύργου κ. Θάνος Γιαννόπουλος τονίζοντας ότι αυτό έρχεται να προστεθεί σε όλα τα υπόλοιπα χαράτσια που έχουν επιβληθεί γεγονός που θα αποκλείσει την πρόσβαση από το δημόσιο σύστημα υγείας πολλών ανήμπορων συνανθρώπων μας. «Υπήρχαν τα 5 ευρώ σαν εισιτήριο προς έλεγχο στα εξωτερικά ιατρεία και προστέθηκαν σ’ αυτούς που χρειάζεται να νοσηλευτούν άλλα 20 ευρώ τα οποία δεν εισπράττονται από το Ταμείο τους αλλά από τον ίδιο τον ασθενή.

Αν λάβουμε υπόψη μας ότι μέχρι σήμερα ο κόσμος, επειδή αδυνατούσε, πολλές φορές απέφευγε να πληρώνει και τα εισιτήρια ακόμα στο μέσο μεταφοράς για να έρθει στο νοσοκομείο ή να πάρει να φάρμακά του προκειμένου να μην πληρώσει τη συμμετοχή, καταλαβαίνει ότι και στο 25ευρώ θα υπάρχει επιβάρυνση και αποφυγή προσέλευσης στο Νοσοκομείο.

Τον τελευταίο καιρό, τα περιστατικά που αντιμετωπίζουμε είναι παραμελημένα, δηλαδή ο κόσμος αποφεύγει να πάει στο γιατρό και πηγαίνει όταν το πρόβλημα δεν αντέχεται άλλο. Δικαιολογημένα υπάρχουν οι αντιδράσεις από όλους και θεωρώ ότι στη πορεία θα πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση αυτού του μέτρου από την πολιτεία».

Απαράδεκτο χαράτσι
Η ιδιωτικοποίηση του εθνικού συστήματος υγείας, τόνισε πως είναι ο απώτερος στόχος της κυβέρνησης και της τρόικας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Πύργου κ. Ανδρέας Βγενόπουλος, επισημαίνοντας πως την ίδια στιγμή που η κοινωνία στενάζει από την ανέχεια και τη φτώχια της ζητούν να βάλει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να θεραπευθεί.

«Ο κόσμος θα φοβάται μην αρρωστήσει και χρειαστεί νοσηλεία στο νοσοκομείο. Αν είναι δυνατόν! Σε λίγο θα ζητούν χρήματα για τα πάντα καθώς το σύστημα υγείας έχει απαξιωθεί και οδεύει προς την ιδιωτικοποίηση. Είναι ένα απαράδεκτο μέτρο που ουσιαστικά αποκλείει την πρόσβαση στην δωρεάν περίθαλψη του λαού. Η Ομοσπονδία μας, η ΠΟΕΔΗΝ ήδη προσανατολίζεται σε κινητοποιήσεις».

Επιπλέον, εξέφρασε την απορία του για το νέο χαράτσι, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η επιβολή εμφανίζεται ως «ανταποδοτική» χωρίς όμως στην ουσία να είναι δεδομένου ότι τα Νοσοκομεία λειτουργούν στο όριο, όχι μόνο χωρίς προσωπικό όλων των ειδικοτήτων αλλά και χωρίς αντιδραστήρια για αιματολογικές εξετάσεις και φιλμ για τις ακτινογραφίες!

«Μπορούσαν να το αποφύγουν»
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου Ολυμπίας κ. Νίκος Γαλανόπουλος αναφερόμενος στο νέο χαράτσι των 25 ευρώ στα Νοσοκομεία, επισήμανε ότι βάση των όσων ο ίδιος ο Υπουργός ανέφερε, αυτό θα δίνεται μια φορά εφάπαξ σε ετήσια βάση από τους ασφαλισμένους που θα χρειαστεί να νοσηλευτούν, με εξαίρεση τους χρόνιους πάσχοντες και τους έχοντες αναπηρία άνω του 80%.

«Παρόλα αυτά τόσο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος όσο και εμείς δεν είμαστε ευχαριστημένοι ακούγοντας αυτό το μέτρο και από τότε που ανακοινώθηκε δηλώσαμε με τον πλέον  κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν είναι σωστό ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες χρονιές που περνάνε οι πιο πολλοί συμπολίτες.

Αυτό το 25ευρώ θα μπορούσε να αποφευχθεί και αν θέλουν έσοδα για τα νοσοκομεία ή αν θέλουν περιστολή επιπλέον δαπανών ή άσκοπων εξόδων στα νοσοκομεία, υπάρχουν για όλα λύσεις, υπάρχουν λύσεις σε συνεργασία και με το ιατρικό προσωπικό και με πολλούς άλλους να υπάρξει η επιθυμητή, σωστή όμως όχι εις βάρος του κόσμου, οικονομία.

Υπό αυτή την έννοια λοιπόν θεωρούμε ότι το 25ευρω δεν είναι κάτι το οποίο μπορούμε να το αποδεχτούμε με εύκολη καρδιά αλλά είναι κάτι το οποίο δυστυχώς λέμε ότι είναι μέτρο επίπονο έστω και μια φορά το χρόνο και πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να αποφευχθεί και να βρεθούν άλλοι τρόποι εξοικονόμησης πόρων για τα νοσοκομεία».
Κική Κολοβέρου
[email protected]

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ