Η περιοδοντίτιδα είναι η πιο εκτεταμένη χρόνια νόσος παγκοσμίως

Επιτυχημένη η διημερίδα του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ηλείας για την Περιοδοντολογία

Ρεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου

Ένα διήμερο σεμινάριο Περιοδοντολογίας, με χρήσιμα συμπεράσματα όχι μόνο για τους οδοντιάτρους αλλά και για το ευρύ κοινό, που περιελάμβανε θεωρητικό και πρακτικό μέρος, διοργάνωσε, το Σαββατοκύριακο ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Ηλείας με την συμμετοχή πολλών μελών του. Ο Ο.Σ.Η έχει καλέσει την Περιοδοντολογική Εταιρία, παρών ήταν και ο πρόεδρός της κ. Πέτρος Δαμουλής και πέντε επιφανή μέλη της θα οποία βρέθηκαν στον Πύργο, προκειμένου να αναπτύξουν τις πρόσφατες ερευνητικές εξελίξεις και την επίδρασή τους στην καθημερινή κλινική άσκηση της περιοδοντολογίας. Μάλιστα ο κ. Δαμουλής κατά την διάρκεια της ομιλίας του, τόνισε ότι η περιοδοντίτιδα, είναι η πιο εκτεταμένη παγκοσμίως χρόνια νόσος που μπορεί να επιβαρύνει μάλιστα και άλλες νόσους όπως λ.χ τον διαβήτη.  

Ο  πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ηλείας κ. Αλέκος Γαλανόπουλος ανέφερε ότι ο Οδοντιατρικός Σύλλογος αυτή τη φορά πήρε το ρίσκο να διοργανώσει ένα διήμερο - και όχι ημερίδα όπως άλλες φορές- κλινικό σεμινάριο περιοδοντολογίας και τελικά το εγχείρημα ήταν απόλυτα επιτυχημένο με μεγάλη συμμετοχή οδοντιάτρων - μελών τους.
«Έχουμε καλέσει πέντε επιφανείς επιστήμονες απο την Περιοδοντολογική εταιρία να μας μιλήσουν για τις ασθένειες του περιοδοντίου, δηλαδή την ουλίτιδα, την πέρα και την τρυγία οι οποίες καθώς μας είπαν και οι καθηγητές συνδέονται με τις γενικές ασθένειες του πληθυσμού. Εμείς σαν Σύλλογος, φροντίζουμε για την επιμόρφωση των μελών μας για να μπορούν να παρέχουν καλύτερες οδοντιατρικές υπηρεσίες στους πολίτες της Ηλείας και για το λόγο αυτό διοργανώνουν 3-4 φορές το χρόνο αντίστοιχα σεμινάρια και προετοιμάζουμε ένα ακόμα για τον Ιανουάριο. Ένας επιπλέον λόγος που μας επιβάλλει κατά κάποιο τρόπο στο εξής την διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναριων, είναι ότι από το 2017 θα ισχύσει ένας νόμος όπου οι οδοντίατροι θα πρέπει να παρακολουθούν τέτοια επιμορφωτικά σεμινάρια για να παίρνουν πόντους κλινικής επάρκειας. Γι αυτό λοιπόν και θα επιμείνουμε σε τέτοια σεμινάρια καθώς διαπιστώνουμε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ανταπόκριση. Θα ήθελα τέλος να ευχαριστήσω τους συναδέλφους οδοντιάτρους που συμμετείχαν στο διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο περιοδοντολογίας, τον πρόεδρο και τα μέλη της Περιοδοντολογικής εταιρίας και βεβαίως τους χορηγούς μας γιατί χωρίς αυτούς θα ήταν πολύ δύσκολο να το κάνουμε μόνοι μας".
1-2 φορές το χρόνο δια βίου ο οδοντιατρικός έλεγχος
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Περιοδοντολογικής Εταιρείας Ελλάδας κ. Πέτρος Δαμουλής μιλώντας στην Πρωινή για  τις ασθένειες του περιοδοντίου, αφού ευχαρίστησε τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Ηλείας για την πρόσκληση τόνισε ότι όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως σε ένα ποσοστό 75% και για την χώρα μας ακόμα μεγαλύτερο, φτάνει 90% του πληθυσμού, η περιοδοντίτιδα είναι η πιο εκτεταμένη χρόνια νόσος.
«Η περιοδοντίτιδα, κοινώς ουλίτιδα και ασθένειες γύρω από το δόντι, οφείλονται σε μικρόβια και ελλιπή στοματική υγιεινή. Γι αυτό το λόγο επισημαίνουμε στον κόσμο ότι θα πρέπει να επισκέπτονται τον οδοντίατρο τους 1-2 φορες το χρόνο για έλεγχο τον δοντιών και καθαρισμό και όχι μόνο όταν τους παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα. Αυτό είναι καθοριστικό. ο τακτικός έλεγχος και καθαρισμός δια βίου, είναι δηλαδή το αντίστοιχο… χάπι για ένα χρόνιο νόσημα! Επίσης είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει ο κόσμος ότι η περιοδοντίτιδα είναι μια χρόνια νόσος που μπορεί να επιβαρύνει άλλες νόσους όπως ο διαβήτης, ή τα καρδιοαγγειακά νοσήματα. Μια καλή στοματική υγιεινή είναι σαν να αφαιρείς από το διαβήτη ένα χάπι. Επίσης κάποιες σοβαρές μορφές περιοδοντίτιδας, μπορεί να ευθύνονται για την γέννηση λιποβαρών μωρών αλλά και για πρόωρο τοκετό. Για όλα αυτά θα μιλήσουμε και σε ένα σεμινάριο που διοργανώνει η Περιοδοντολογική εταιρία στον Πειραιά στις 3 Δεκέμβρη με την συνεργασία 4 ιατρικών εταιριών. Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχουν οι γιατροί και ιατρικές εταιρίες επισήμως σε σεμινάρια οδοντιάτρων.

Πηγή

εφημερίδα Πρωινή
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ