Ιατρική ημερίδα στο δημαρχείο Πύργου: "Αλλεργίες" στην παιδική και ενήλικη ζωή

Υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου Ολυμπίας και την αρωγή του ΕΒΕ Ηλείας

Μια ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα «Αλλεργίες» στην παιδική και ενήλικη ζωή, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου με ομιλητή τον Αλλεργιολόγο Βασίλη Πιτσά υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου Ολυμπίας και την ευγενική αρωγή του Επιμελητηρίου Ηλείας.

Ο κ. Πιτσάς  ανέλυσε τα πάντα για το ευρύ φάσμα της αλλεργίας, για το πώς εκδηλώνεται, ποια άτομα είναι πιο ευάλωτα, πότε εμφανίζεται και πως αντιμετωπίζεται.

Όπως τόνισε τις τελευταίες δεκαετίες καταγράφεται παγκόσμια ραγδαία αύξηση των αλλεργικών αντιδράσεων, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ποιότητα ζωής αρκετών ανθρώπων και σε ακραίες καταστάσεις να κινδυνεύει ακόμα και η ίδια η ζωή τους. Υπολογίζεται δε ότι το 25-30% του πληθυσμού παγκόσμια υποφέρει από αλλεργίες. Οι αλλεργίες κατατάσσονται σε κληρονομικού τύπου, αν ένας γονέας είναι αλλεργικός το παιδί έχει πιθανότητες 33% να είναι αλλεργικό και αν είναι και οι δύο γονείς 66%, αλλά και σε επίκτητες.

Ο κ. Πιτσάς επεσήμανε ακόμα ότι έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες δεκαετίες μία δραματική αύξηση των αλλεργικών παθήσεων στις λεγόμενες κοινωνίες «Δυτικού τύπου». Σε μερικές αλλεργικές παθήσεις η αύξηση της συχνότητας είναι εντυπωσιακή, ενώ μια τέτοια αύξηση είναι απίθανο να οφείλεται μόνο στην κληρονομική προδιάθεση και οι αιτίες αναζητούνται πλέον σε μεταβολές των περιβαλλοντικών συνθηκών.

Διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι η κληρονομική προδιάθεση κληρονομείται με τρόπο σύνθετο και αυτό που παρεμβαίνει καθοριστικά στην εκδήλωση ή όχι της αλλεργικής νόσου είναι το περιβάλλον. Οι ουσίες που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις λέγονται αλλεργιογόνα και αυτά μπορεί να είναι Τροφικά ή Περιβαλλοντικά.

Στα συχνότερα τροφικά αλλεργιογόνα που εμπλέκονται στις αλλεργίες συμπεριλαμβάνονται τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ειδικότερα το γάλα αγελάδας ( σε καμία περίπτωση το μητρικό), αυγά, ξηροί καρποί, οστρακοειδή, δημητριακά, φράουλες, ντομάτα κλπ.

Στα δε συχνότερα περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα συμπεριλαμβάνονται οι γύρεις των φυτών και δένδρων, γρασίδια, ακάρεα σκόνης σπιτιού, μύκητες, δηλητήρια εντόμων και κατοικίδια ζώα, ενώ αλλεργικά τσιμπήματα από σφήκες και μέλισσες μπορεί να επιφέρουν ακόμα και το θάνατο. Όμως, όπως εξήγησε ο κ. Πιτσάς, ο θάνατος δεν επέρχεται από το πρώτο τσίμπημα, αλλά από επαναλαμβανόμενα που δημιούργησαν πρόβλημα και που ο ασθενής τα αγνόησε και δεν πήγε αμέσως σε αλλεργιολόγο.

Οι αλλεργίες που οφείλονται στη σκόνη, τα ακάρεα ή τις τρίχες των κατοικίδιων ζώων είναι σε άνοδο. Ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων, ιδιαιτέρως παιδιά, αναπτύσσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε ξένες αλλά συνήθως ακίνδυνες ουσίες. Οι αλλεργίες που οφείλονται στη σκόνη μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα όπως άσθμα, και εν γένει αδυνατίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ανεξάρτητα εάν οι αλλεργίες είναι κληρονομικές ή επίκτητες, ή εάν οφείλονται στο άγχος, τους ρύπους ή τη διαβίωση σε ένα περιβάλλον που είναι υπερβολικά καθαρό, ο καθένας που έχει προσβληθεί μπορεί να λάβει συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα για να ανακουφίσει τα συμπτώματα.
 
Κατά την αντιμετώπιση των αλλεργιών, ο βασικός στόχος είναι η εξάλειψη του αλλεργιογόνου παράγοντα ή της πηγής του, πράγμα που ίσως συνεπάγεται αλλαγή στις συνθήκες διαβίωσης. Ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία για τη διάγνωση της αλλεργίας είναι το ιστορικό του ασθενούς, αφού έτσι μπορεί ο ειδικός ιατρός να υποπτευθεί πότε και που ο ασθενής εμφανίζει τα συμπτώματα.

Συχνά δεν αναζητείται μόνο ένα αίτιο αλλά ένα πλήθος από παράγοντες που μπορεί να ευθύνονται για τα συμπτώματα τα οποία δεν είναι ειδικά της αλλεργίας και μπορεί να οφείλονται και σε άλλες παθήσεις. Πάντως με τα πρώτα συμπτώματα, ο ασθενής θα πρέπει να καταφεύγει σε αλλεργιολόγο, για να διερευνήσει τα αίτια και να καταλήξει στη θεραπεία, γιατί η έγκαιρη διάγνωση είναι η αρχή για την αντιμετώπιση των αλλεργιών.
Ελένη Παπαδοπούλου

Πηγή

εφημερίδα Πρωινή
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ