Ιατρικός Σύλλογος Πύργου Ολυμπίας: Συζητά το σχέδιο για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη

Τι είπε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου

Ανατροπή στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών αλλά και των υπολοίπων εργαζομένων σε Κέντρα Υγείας, Πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ καθώς και περιφερειακά ιατρεία φέρνει η πρόταση της ειδικής επιστημονικής επιτροπής για την ανασυγκρότηση του ΕΟΠΥΥ και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, του επίκουρου καθηγητή Πολιτικής της Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κυριάκου Σουλιώτη που βρίσκεται ήδη στα χέρια του Υπουργού Υγειάς.

Μια πρόταση που δεν μπαίνει στη λογική εάν ο Οργανισμός θα πρέπει να μετατραπεί απλά σε «αγοραστή» ή να παραμείνει «παραγωγός»  υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας καθώς αρκείτε στο να προτείνει αναδιάρθρωση και ενοποίηση των υφιστάμενων δομών (πρώην Πολυϊατρεία ΙΚΑ και Κέντρα Υγείας) και τη λειτουργία τους στο πλαίσιο του ΕΣΥ, δηλαδή υπό τις αρμόδιες Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ), με προσωπικό πλήρους απασχόλησης.
«Η πρόταση αυτή έχει τεθεί υπόψη του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) αλλά και των Ιατρικών Συλλογων όλης της χώρας, μεταξύ αυτών και του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου Ολυμπίας (Ι.Σ.Π.Ο.), προκειμένου να εκφράσουν την άποψη τους.

Ο ΠΙΣ θα συνεδριάσει για μια πρώτη εκτίμηση την Τρίτη ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ι.Σ.Π.Ο. Το σχέδιο αυτό, το νέο μοντέλο ενιαίας πρωτοβάθμιας περίθαλψης φροντίδας υγείας μεσω του οποίου, δεν κλείνουν τα Πολυιατρεία αλλά προτείνονται αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και εισαγωγή του οικογενειακού γιατρού έχει τεθεί σε δημόσια διαβουλευση» επισήμανε ο πρόεδρος του Ι.Σ.Π.Ο. Νίκος Γαλανόπουλος.
 
Το σχέδιο
Το σχέδιο Σουλιώτη προτείνει μεταξύ άλλων δέκα συγκεκριμένους άξονες δράσης και αλλαγών στον ΕΟΠΥΥ:

* Εισαγωγή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού.

* Οι ιατρικές ειδικότητες οι οποίες θα αναλάβουν ρόλο οικογενειακού γιατρού προτείνεται να αμείβονται στη βάση ενός σύνθετου συστήματος το οποίο θα περιλαμβάνει: α) κατά κεφαλήν αμοιβή (capitation) και -επιπλέον- β) αμοιβή στη βάση αποτελεσμάτων και στη βάση της διαχείρισης πολλαπλών προβλημάτων, την υποστήριξη δράσεων πρόληψης κ.λπ.
Για τις υπόλοιπες ιατρικές ειδικότητες είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν πολιτικές αποζημίωσης στη βάση του όγκου των παρεχόμενων φροντίδων (αντίστροφη σχέση).

* Τη δημιουργία ενός ενιαίου, δημόσιου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στο οποίο θα υπαχθούν όλες οι δημόσιες δομές (πολυϊατρεία ΙΚΑ, κέντρα υγείας, περιφερειακά ιατρεία), την εποπτεία των οποίων θα αναλάβουν οι Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ).

* Όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών, προτείνεται η σταδιακή σύγκλιση του πλαισίου συνεργασίας των γιατρών με το νέο σύστημα με την υιοθέτηση της πλήρους απασχόλησης για όλους τους γιατρούς οι οποίοι υπηρετούν στο νέο δημόσιο σύστημα παροχής υπηρεσιών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

* Σε επίπεδο ΥΠΕ οργανώνεται η 24ωρη λειτουργία των δομών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών, καθώς και η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας για προγραμματισμένες επισκέψεις. Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί σύμφωνα με τις ανάγκες υγείας του πληθυσμού, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής και τους διαθέσιμους πόρους.

* Το Δημόσιο θα πρέπει να καθορίσει μια βασική δέσμη υπηρεσιών με έμφαση στην πρόληψη και την προαγωγή υγείας, τη διαχείριση των παραγόντων κινδύνου και την υλοποίηση εθνικού προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου.

* Την ανάπτυξη Δικτύων για τη Διαχείριση των Χρονίων Νοσημάτων και τη λειτουργία Ομάδας επαγγελματιών υγείας, με επίκεντρο τον οικογενειακό γιατρό και τη συμμετοχή γιατρών ειδικοτήτων.

* Για τους ιδιώτες γιατρούς παρέχεται η δυνατότητα για σύναψη και νέων συμβάσεων τόσο με τον ΕΟΠΥΥ όσο και με τα Κέντρα Υγείας, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού σε επίπεδο ΥΠΕ, αλλά σε καθεστώς σφαιρικών και περιφερειακών προϋπολογισμών. Δεν θα υπάρχει περιορισμός ως προς τον αριθμό τους, αλλά δεσμεύσεις ως προς το παραγόμενο έργο, σύμφωνα με τις ανάγκες, και διαδικασία αξιολόγησης.

* Προτείνεται η θέσπιση στόχων ποιότητας για όλες τις δομές, δημόσιες και ιδιωτικές, και η σύνδεσή τους τόσο με την αποζημίωση όσο και με τη δυνατότητα περαιτέρω παροχής υπηρεσιών υπό δημόσια κάλυψη.

* Συστήνεται να ξεκινήσει άμεσα η ενσωμάτωση στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση της ΗΔΙΚΑ ενός ατομικού αρχείου υγείας για κάθε ασθενή.
Κ.Κ.

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Beauvoir

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ