Ιατρικός Σύλλογος Πύργου Ολυμπίας: "Χειρότερα και από την . . . Αλβανία!"

"Ναι στον εξορθολογισμό και τη μείωση δαπανών, όχι στην υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας"

Η μείωση των δαπανών για την υγεία θα οδηγήσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης προς τους πολίτες, πολύ πιο κάτω και από αυτές που παρέχονται στην Αλβανία και τη Ρουμανία, επισήμανε χθες ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου Ολυμπίας Νίκος Γαλανόπουλος μιλώντας με αφορμή τα όσα συζητήθηκαν στην πρόσφατη συνάντηση των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας στην Αθήνα.

Όπως είπε, βρισκόμαστε δυστυχώς σε μια δύσκολη καμπή για την γενικότερη πορεία των υγειονομικών θεμάτων καθώς επικρατεί η λογική, της πάση θυσίας μείωσης των δαπανών.  «Παρότι, κατεβάσαμε την φαρμακευτική δαπάνη από τα 5,9 δις στα 2,35 δις η επιθυμία τους είναι να πάμε πιο κάτω στο 1,8 δις με διάφορους τρόπους δηλαδή να πάμε πιο κάτω από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Αλβανία.

Και ο νέος προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ προβλέπει λιγότερο προϋπολογισμό και με δεδομένο ότι και από τα ασφαλιστικά ταμεία όπως γνωρίζεται δεν κατατίθενται οι εισφορές, τα δικαιούμενα φάρμακα από τα ασφαλιστικά ταμεία είναι πολύ πιο λιγότερα. Έτσι θα έχουμε και μείωση δαπανών για τον ΕΟΠΥΥ. Την ίδια στιγμή και στη δευτεροβάθμια φροντίδα, στα νοσοκομεία, οδηγούμαστε σε λιγότερα από 2 δις μείωση δαπανών παρότι έχει γίνει στη διάρκεια και της φετινής χρονιάς πολύ μεγάλη μείωση δαπανών. Άρα ξεκινάμε με δεδομένα ότι πρέπει να μειώσουμε-  μας οδηγούν αυτοί που βλέπουν μόνο τα νούμερα και όχι και την ουσία των πραγμάτων-  σε μεγάλη μείωση δαπανών σε τέτοια που θα μας πάει πολύ πίσω».
 
Διατήρηση των παρεχόμενων υπηρεσιών
Όπως εξηγεί ο κ. Γαλανόπουλος, ο ιατρικός κόσμος δεν ήταν ποτέ εναντίον του εξορθολογισμού των δαπανών θεωρώντας ότι οι δαπάνες πρέπει και να ελέγχονται και να εξορθολογίζονται ώστε να γίνεται οικονομία εκεί που μπορεί να γίνει, επισήμανε όμως πως όλα αυτά θα έπρεπε να γίνουν ύστερα από διάλογο και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων ώστε η μείωση των δαπανών να γίνει επ’ ωφελεία των πολιτών διατηρώντας το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών σε ικανοποιητικά επίπεδα. Σε επίπεδα που αξίζουν σε έλληνες πολίτες, σε πολίτες της Ευρώπης.

«Έγινε μια προσπάθεια σε επιτροπή διαιτησίας να γίνει μια νέα συζήτηση και με τον Υπουργό Υγείας και με τους εκπροσώπους των γιατρών του ΕΟΠΥΥ της χώρας, κατατέθηκαν προτάσεις όπου εκεί όπως πληροφορηθήκαμε έχει κατατεθεί απαράκλητη απόφαση να προχωρήσει σε επαναξιολόγηση και πιθανή διαθεσιμότητα μια μεγάλη κατηγορία κυρίως χειρουργικών ειδικοτήτων από το ΙΚΑ. Πληροφορίες λένε ότι θέλουν να κρατήσουν μόνον Παθολόγους, Γενικούς Ιατρούς, Ψυχιάτρους, Οδοντιάτρους, Παιδοψυχίατρους και όλοι οι υπόλοιποι να αξιολογηθούν και να δουν αν μπορούν να πάνε σε Νοσοκομεία ή Κέντρα Υγείας ή κάπου αλλού. Χωρίς να ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί που τους αξιολογούν, με τι κριτήρια και με τι γνώσεις.

Διότι πέστε μας δεν πρέπει να υπάρχει ένας οφθαλμίατρος στην πρωτοβάθμια φροντίδα να διαπιστώσει μια μυωπία, υπερμετρωπία ή μια επιπεφυκίτιδα, δεν πρέπει να υπάρχει ένας ΩΡΛ να δει ένα λαιμό, μια οξεία αμυγδαλίτιδα κτλ όλοι αυτοί πρέπει να είναι στο Νοσοκομείο και να στοιβάζονται όπως ξέρουμε όλοι μας στις ουρές των εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων όπου δυστυχώς δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν με την απαιτούμενη ταχύτητα τα περιστατικά; Αυτά είναι απλά παραδείγματα ότι κάποιες εκ των χειρουργικών ειδικοτήτων χρειάζεται να είναι στην πρωτοβάθμια φροντίδα (ορθοπεδικοί, χειρουργοί κτλ)».

Οι αλλαγές αυτές, όπως είπε, δεν αποτελούν λύση τονίζοντας ότι ναι μεν η χώρα διαθέτει πολλούς ειδικευμένους γιατρούς- ίσως παραπάνω από όσους πρέπει- αλλά το γεγονός αυτό δεν είναι εις βάρος της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Αντιθέτως. «Είχαμε τη δυνατότητα με τους πολλούς ειδικευμένους ιατρούς να έχουμε και εξειδικευμένη ιατρική στην πρωτοβάθμια φροντίδα και έτσι να μπορεί ο κόσμος να εξυπηρετείται χωρίς εισαγωγές στα νοσοκομεία και χωρίς την προσέλευση του σε εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων. Τα νοσοκομεία τα οποία τιμούμε πρέπει να ασχολούνται μονάχα με την δευτεροβάθμια φροντίδα με τα καθαρά νοσοκομειακά προβλήματα και εκεί να νοσηλεύονται και να αντιμετωπίζουν προβλήματα με την επιμέλεια που είναι αναγκαία. Τα οποία νοσοκομεία δυστυχώς τα τελευταία χρόνια υποχρηματοδοτουνται».
Κική Κολοβέρου
[email protected]

Πηγή

εφημερίδα Πρωινή
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Beauvoir

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ