Μειώθηκαν οι οργανικές θέσεις στα Νοσοκομεία της Ηλείας - Μετά τους νέους Οργανισμούς, έρχονται οι , , , συγχωνεύσεις!

«Κουτσουρεμένοι», ακολουθώντας πιστά τις επιταγές της τρόικας, είναι οι νέοι Οργανισμοί των Νοσοκομείων Πύργου, Αμαλιάδας και του Νοσοκομείου Κέντρου Υγείας Κρεστένων που ήδη
δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ. Αν και όλο το προηγούμενο διάστημα, τα διασυνδεόμενα Νοσοκομεία και κυρίως αυτά του Πύργου και της Κρέστενας, λειτουργούσαν βάσει των συγκεκριμένων δεδομένων, η μείωση των οργανικών θέσεων αποτελεί πλέον γεγονός, προκαλώντας δεκάδες αναπάντητα ερωτήματα στους εργαζομένους, το μέλλον αρκετών εξ’ αυτών προβλέπεται αβέβαιο.

Θα πρέπει να επισημανθεί ακόμα, ότι η δημοσίευση των νέων οργανισμών αποτελεί απλώς την πρόγευση των νέων κοινών οργανισμών των συγχωνευόμενων νοσοκομείων που όπως φαίνεται έχουν ήδη συνταχθεί και σύμφωνα με πληροφορίες η «σφαγή» σε τμήματα, κρεβάτια και οργανικές θέσεις είναι πάρα πολύ μεγάλη.

Οι νέοι Οργανισμοί

Σύμφωνα με τους νέους Οργανισμούς, στο Νοσοκομείο Πύργου που φέρει και όλο το βάρος της δευτεροβάθμιας περίθαλψης στο Νομό, προβλέπονται 220 κλίνες (103 Παθολογική, 99 Χειρουργική, 10 Ψυχικής Υγείας, Εργαστηριακός Τομέας) και 93 οργανικές θέσεις ειδικευμένων ιατρών.

Στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας προβλέπονται 100 κλίνες (55 Παθολογική, 45 Χειρουργική, Εργαστηριακός Τομέας) και 42 οργανικές θέσεις ειδικευμένων ιατρών ενώ στο Νοσοκομείο Κέντρο Υγείας Κρεστένων τα περισσότερα τμήματα του οποίου έχουν ήδη συγχωνευτεί με του «Ανδρέας Παπανδρέου», προβλέπονται 10 κλίνες και 6 οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών.

Τονίζεται ότι πλέον στον νέο Οργανισμό του Νοσοκομείου Πύργου, αναγράφεται η μετακίνηση 5 οργανικών θέσεων γιατρών και 49 οργανικών θέσεων νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού από το Νοσοκομείο Κ.Υ. Κρεστένων.

Όπως ανέφερε και η Διοικητής των Διασυνδεόμενων Νοσοκομείων της Ηλείας κ. Ελένη Φιλιπποπούλου με χθεσινές της δηλώσεις, ήδη λειτουργούν με τα συγκεκριμένα δεδομένα εδώ και αρκετό καιρό καθώς το περισσότερο προσωπικό του Νοσοκομείου Κ.Υ. Κρεστένων έχει ήδη μετακινηθεί στο Νοσοκομείο του Πύργου. «Ουσιαστικά, αυτή τη στιγμή δεν αλλάζει απολύτως τίποτα επί της ουσίας με τη δημοσίευση των νέων Οργανισμών».

Επόμενο βήμα οι συγχωνεύσεις

Την ίδια στιγμή που οι νέοι Οργανισμοί δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, το επόμενο βήμα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, αφορά τις συγχωνεύσεις τμημάτων και κλινικών καθώς στην περίπτωση της Ηλείας δεν προβλέπεται η κατάργηση νοσηλευτικών μονάδων.

Αυτό που ουσιαστικά εξετάζεται είναι η αλλαγή στον τρόπο λειτουργιάς τους, με κυρίαρχη την πληρέστερη στελέχωση του «Ανδρέας Παπανδρέου» με προσωπικό και την αξιοποίηση τόσο των κτιριακών υποδομών όσο και του υπερσύγχρονου εξοπλισμού του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρείται σχεδόν βέβαιη η συγχώνευση δυο κλινικών του Νοσοκομείου Αμαλιάδας και των υποστηρικτικών σε αυτές τμημάτων με τις αντίστοιχες του Νοσοκομείου Πύργου για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του προσωπικού αλλά κυρίως την παροχή υψηλών υπηρεσιών υγείας στους πολίτες του Νομού.

Πρόκειται ουσιαστικά για «συνένωση» δυνάμεων καθώς και στα δυο νοσοκομεία, τα δυο αυτά τμήματα λειτουργούν άριστα ωστόσο εξαιτίας σοβαρών ελλείψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, παρουσιάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα δυσκολίες και προβλήματα.

Το σχέδιο των συγχωνεύσεων έχει ήδη τεθεί , ως γνωστόν, σε εφαρμογή από το Υπουργείο Υγείας με το 50% αυτού να έχει υλοποιηθεί. Απώτερος στόχος είναι το συντομότερο δυνατό- όπως επιβάλει άλλωστε και η τρόικα- ο συνολικός αριθμός τμημάτων στα νοσοκομεία της χώρας να έχει μειωθεί κατά 661.

Στελέχη του υπουργείου Υγείας εξετάζουν τη γεωγραφική θέση των νοσοκομείων του ΕΣΥ, την
πληρότητά τους αλλά και την αποτελεσματικότητά τους. Κατά τον τρόπο αυτόν θα καλυφθούν κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, θα αντιμετωπιστεί η ανισοκατανομή προσφερόμενων υπηρεσιών ενώ παράλληλα θα συγκρατηθούν οι δαπάνες βάζοντας λουκέτο σε τμήματα δημοσίων νοσοκομείων που υπολειτουργούν.

Με τις συγχωνεύσεις το υπουργείο Υγείας προσδοκά να περιορίσει τα συνολικά έξοδα του ΕΣΥ καθώς βασικός του στόχος είναι η εξοικονόμηση πόρων και η αξιοποίηση του ιατρικού και λοιπού προσωπικού προς όφελος των πολιτών.
Κική Κολοβέρου

Πηγή

Εφημερίδα Πρωινή
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ