Μόλις 2-3 γιατροί του ΕΟΠΥΥ της Ηλείας έχουν υποβάλει αίτηση μέχρι στιγμής

Επιλέγουν ΠΕΔΥ μόνον όσοι δεν έχουν ιατρείο - Απομακρύνεται το ενδεχόμενο κατάθεσης ασφαλιστικών μέτρων από τους γιατρούς του πρώην ΙΚΑ στο νομό

Μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού, είναι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ της Ηλείας που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση για ένταξή τους  στο νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το ΠΕΔΥ, καθώς η πλειοψηφία αυτών που διαθέτουν  και ιδιωτικό ιατρείο, δεν έχουν  ακόμα αποφασίσει αν θα προχωρήσουν  στη διακοπή της λειτουργίας του για να εργαστούν  στο νέο φορέα.

Μάλιστα, ακόμα και το ενδεχόμενο της κατάθεσης ασφαλιστικών μέτρων ώστε να κριθεί αντισυνταγματική η εκβιαστική  σφράγιση του ιατρείου τους μέσα σε λίγες μέρες, ολοένα και απομακρύνεται καθώς σύμφωνα με τις νέες εξελίξεις, αν ακολουθήσουν τη δικαστική οδό θα χάσουν το δικαίωμα συμμετοχής μέσω σύμβασης με το ΠΕΔΥ ως εξωτερικοί συνεργάτες.

Έτσι, από τους 44 συνολικά ιατρούς του ΕΟΠΥΥ της Ηλείας (26 της Νομαρχιακής Μονάδας Υγείας του Πύργου και 18 των ιατρείων της Αμαλιάδας), μόλις 2-3 έχουν υποβάλει δήλωση στο ΠΕΔΥ και οι υπόλοιποι που προτιμούν να διατηρήσουν το ιδιωτικό τους ιατρείο, επανεξετάζουν τη στάση τους.

Η προθεσμία υποβολής της αίτησης- δήλωσης λήγει αύριο Πέμπτη και όσοι γιατροί δεν υποβάλουν θα απολυθούν αυτοδικαίως και η θέση τους θα καταργηθεί. Μάλιστα στην περίπτωση που κάποιοι γιατροί υποβάλουν αίτηση «επί σκοπώ»  και χωρίς στην πραγματικότητα να έχουν διάθεση να κλείσουν το ιδιωτικό τους ιατρείο και να εργαστούν για το ΠΕΔΥ, όπως δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, δεν πρόκειται ο οργανισμός να συνεργαστεί μαζί τους μέσω σύμβασης ποτέ στο μέλλον! Αντιθέτως, είναι πολύ πιθανή η συνεργασία με εκείνους που δεν θα υποβάλουν αίτηση και θα διατηρήσουν το ιδιωτικό τους ιατρείο, ξεκινώντας μάλιστα στην υπογραφή των πρώτων συμβάσεων από την Παρασκευή κιόλας σε ένδειξη αναγνώρισης της πολύχρονης  προσφοράς τους...

Αρχή με… επικουρικούς
Όσον αφορά τα Πολυϊατρεία, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών, σχεδιάζεται να επαναλειτουργήσουν στις 20 Μαρτίου ωστόσο το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι, με ποιους γιατρούς; Ο Υπουργός υποστηρίζει για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αρκούν 3000 με 3500 γιατροί, επισημαίνοντας ότι άμεσα θα προχωρήσει στην πρόσληψη επικουρικών ιατρών πέραν των μόνιμων, προκειμένου να καταφέρει να θέσει σε λειτουργία το ΠΕΔΥ.

Την ίδια στιγμή, και μέχρι να ανοίξουν τα Πολυϊατρεία, οι ασφαλισμένοι της Ηλείας βιώνουν μια απίστευτη ταλαιπωρία δεδομένου ότι ούτε στον Πύργο και τη νότια Ηλεία, ούτε στην Αμαλιάδα και τον κάμπο, υπάρχουν συμβεβλημένοι ιατροί βασικών ειδικοτήτων για την εξυπηρέτηση τους. Έτσι, το βάρος των ασθενών καλούνται να το σηκώσουν τα δυο Νοσοκομεία του Πύργου και της Αμαλιάδας. Βάρος όμως που μοιάζει ασήκωτο, δεδομένου ότι και τα Νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού. Για παράδειγμα, το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας διαθέτει μόνον έναν Καρδιολόγο τη στιγμή που επί ΕΟΠΥΥ υπήρχαν δυο συμβεβλημένοι Καρδιολόγοι για να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους. Ο ένας και μοναδικός Καρδιολόγος, καλείται λοιπόν και να συνταγογραφήσει φάρμακα- έχοντας και περιορισμένο πλαφόν-, και να εξετάσει και να νοσηλεύσει ασθενείς! Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλες ειδικότητες γιατρών των δυο νοσηλευτικών μονάδων και των Κέντρων Υγείας που ως γνωστόν καλύπτονται κυρίως από αγροτικούς και γενικούς ιατρούς…

Κική Κολοβέρου
Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πηγή

εφημερίδα Πρωινή

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.