"Ναι στο νέο φορέα, όχι στο υποβιβασμό των υπηρεσιών περίθαλψης"

Τι αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Πύργου Ολυμπίας για το σχέδιο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας

Τις έντονες αντιδράσεις του ιατρικού κόσμου και της Ηλείας έχουν προκαλέσει τα σχέδια που αφορούν την μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου Ολυμπίας Νίκος Γαλανόπουλος, τόσο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος όσο και οι περισσότεροι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας, απορρίπτουν καταρχάς, τις λογικές που οδηγούν, σε αποδυνάμωση της δημόσιας πρωτοβάθμιας περίθαλψης, στην υποτυπώδη κάλυψη του πληθυσμού με υπηρεσίες υγείας, στην απαξίωση του ιατρικού κόσμου και στην επιβάρυνση με μεγάλο κόστος των πολιτών για τη συμμετοχή τους στην περίθαλψη.

«Πριν μερικές μέρες έγινε μια πρώτη ενημέρωση από τον υπουργό υγείας για τα δυο νέα σχέδια που αφορούν τη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, στους βουλευτές μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων. Στη συνεδρίαση παρευρέθησαν εκπρόσωποι των γιατρών μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.) και οι πρόεδροι των Ι.Σ. Αθηνών και Πειραιώς.

Από τους εκπροσώπους των γιατρών εκφράστηκαν αρκετές διαφωνίες και αντιρρήσεις και  ιδιαίτερα την ίδια μέρα το Δ.Σ. του ΠΙΣ σε συνεδρίαση του εκτίμησε πως οι προτάσεις που υπεβλήθησαν εντάσσονται στα σχέδια των τροικανών απαιτήσεων για περεταίρω μεγάλη μείωση των δαπανών υγείας με κάθε τρόπο καθώς επίσης και σε σχέδια για διαθεσιμότητα διοικητικού και νοσηλευτικού κυρίως προσωπικού από μονάδες του ΕΟΠΥΥ και των Κέντρων Υγείας.

Ο Π.Ι.Σ. συνεχίζει πως «οι σοφοί» εμπειρογνώμονες που είναι μέλη των δυο επιτροπών από τις οποίες υπεβλήθηκαν οι προτάσεις είναι οι ίδιοι που χρόνια τώρα σχεδιάζουν για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, είναι οι ίδιοι που διοίκησαν από διάφορες θέσεις και μορφοποίησαν έναν ΕΟΠΥΥ δυσλειτουργικό και αναποτελεσματικό που αποτέλεσε την απαρχή της διαλυτικής πορείας της δημόσιας περίθαλψης του ελληνικού λαού».

Συνεδριάζει ο Ι.Σ. Πύργου Ολυμπίας
 Ο Ι.Σ. Πύργου Ολυμπίας αναμένεται να συζητήσει Δευτέρα ή Τρίτη τις προτάσεις αυτές και θα διατυπώσει δημόσια τις θέσεις του ενώ αν χρειαστεί, όπως επισήμανε ο κ. Γαλανόπουλος θα καλέσει και σε έκτακτη γενική συνέλευση τους γιατρούς μέλη του συλλόγου για πληρέστερη ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων. «Το ιατρικό σώμα θα σταθεί αντάξιο στην εμπιστοσύνη των πολιτών και στην ευθύνη που έχει απέναντι στους λειτουργούς της υγείας αλλά και στην περίθαλψη του ελληνικού λαού.

Επιθυμεί, ναι, έναν ενιαίο φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που να προαγάγει την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών στην πρωτοβάθμια φροντίδα και είναι αντίθετο σε κάθε σκέψη και σχεδιασμό που μπορούν να οδηγήσουν-  από ανθρώπους που επαναλαμβάνω δεν γνωρίζουν τα πραγματικά προβλήματα υγείας-  σε υποβιβασμό των παρεχόμενων υπηρεσιών στην πρωτοβάθμια κυρίως φροντίδα των ελλήνων πολιτών».
Κική Κολοβέρου
Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πηγή

εφημερίδα Πρωινή

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.