Νοσοκομείο Πύργου: Σε ετοιμότητα για τον ιό Έμπολα

 

Έχει ενεργοποιηθεί η ομάδα αντιμετώπισης ενώ έχει παραληφθεί ο ειδικός προστατευτικός εξοπλισμός -  "Στην περίπτωση εμφάνισης ύποπτου περιστατικού, θα απομονωθεί σε ειδικό θάλαμο και θα διακομιστεί άμεσα στο Νοσοκομείο Αναφοράς" δήλωσε ο Διοικητής Β. Δημόπουλος

Σε πλήρη ετοιμότητα και εγρήγορση βρίσκεται η Διοίκηση και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Πύργου για την αντιμετώπιση περιστατικού που πιθανώς έχει προσβληθεί από τον ιό Έμπολα. Αν και στο ενδεχόμενο εμφάνισης περιστατικού, το Νοσοκομείο του Πύργου, θα κληθεί να το διαχειριστεί στον ειδικά διαμορφωμένο και  μονωμένο θάλαμο του δευτέρου ορόφου, μόνον για ελάχιστο χρονικό διάστημα, έχουν ήδη ληφθεί όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας.
Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες και το σχέδιο αντιμετώπισης που παρελήφθησαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ και το ΕΚΕΠΥ χθες, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του τμήματος Επειγόντων Περιστατικών και της Παθολογικής Κλινικής θα πρέπει να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα. Η ομάδα αντιμετώπισης που αποτελείται από Παθολόγους, Πνευμονολόγο και Νοσηλευτές, σύμφωνα με τον Διοικητή του Γ.Ν. Ηλείας Βασίλη Δημόπουλο, σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτου περιστατικού θα ενεργοποιηθεί αμέσως και θα κάνει χρήση όλου του προβλεπόμενου εξοπλισμού (στολές, ειδικά προστατευτικά γυαλιά και ότι άλλο απαιτείται) που έχει ήδη προμηθευτεί η νοσηλευτική μονάδα.
«Έχουμε ήδη στη διάθεση μας οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ σχετικά με τον ιό Έμπολα, τη θνητότητα, τη διάρκεια του και τα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης. Στην περίπτωση που εμφανιστεί περιστατικό που πιθανώς έχει προσβληθεί από τον ιό, θα απομονωθεί αμέσως σε μονόκλινο ειδικό μονωμένο θάλαμο του Νοσοκομείου με ταυτόχρονη εφαρμογή όλων των βασικών προφυλάξεων τόσο των επαγγελματιών υγείας όσο και των συνοδών. Βασικός στόχος των μέτρων είναι να προστατευθεί το δέρμα, το στόμα, η μύτη και οι οφθαλμοί από την έκθεση σε αίμα, εκκρίσεις και σωματικά υγρά.  Παράλληλα θα ενημερωθεί το Κέντρο Επιχειρήσεων και το ΚΕΕΛΠΝΟ και θα ληφθούν εκ νέου οδηγίες για τον τρόπο διακομιδής (ειδικού τύπου μεταφορά) στο Νοσοκομείο Αναφοράς που είναι το «Αμαλία Φλέμινγκ» στην Αθήνα».

Ο ιός Έμπολα
Η νόσος από τον ιό Έμπολα που ονομάζεται επίσης και αιμορραγικός πυρετός είναι μια σπάνια και συχνά θανατηφόρα ασθένεια που προσβάλλει ανθρώπους και πρωτεύοντα θηλαστικά (όπως πίθηκοι και γορίλες). Ο ιός πήρε το όνομά του από τον ποταμό Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, όπου ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά. Ο ιός ανακαλύφθηκε το 1976 και από τότε έχουν αναφερθεί κρούσματα αιμορραγικού πυρετού και σποραδικές επιδημίες στην Αφρική́. Υπάρχουν πέντε υποτύποι του ιού Έμπολα, εκ των οποίων οι τέσσερις προκαλούν ασθένεια στον άνθρωπο.
Η ακριβής προέλευση του ιού είναι άγνωστη. Όμως με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία και τη φύση των παρόμοιων ιών οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ασθένεια που προκαλεί ο ιός είναι ζωονόσος, ασθένεια δηλαδή που μεταδίδεται από τα ζώα. Ο ιός ζει στα ζώα και ο άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί μετά από την επαφή με αυτά. Μετά την αρχική μετάδοση ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω της επαφής με σωματικά υγρά, αίμα και ιστούς ή μολυσμένες βελόνες.  
Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έχουν τεκμηριωθεί εργαστηριακώς 4000 κρούσματα του πυρετού Έμπολα σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο από το 1976 μέχρι σήμερα. Εξ αυτών 1.548 είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο (CDC, Ιούλιος 2014).
 
Τα συμπτώματα
Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν σε 2 έως 21 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό, αλλά συνήθως κάποιος θα αρχίσει να έχει συμπτώματα στις 8-10 ημέρες.
Τα αρχικά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
• πυρετός
• πονοκέφαλος
• πονόλαιμος, βήχας
• πόνος στις αρθρώσεις και στους μύες
• αδυναμία
Στη συνέχεια τα συμπτώματα γίνονται πιο σοβαρά:
• ναυτία και έμετος
• διάρροια
• ερυθρότητα στα μάτια
• πόνος στο στήθος
• δυσκολία στην αναπνοή
• εξάνθημα σε ολόκληρο το σώμα
• εσωτερική και εξωτερική αιμορραγία. Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να αιμορραγούν από τα μάτια, τη μύτη, το στόμα, τα αυτιά, ή το ορθό
 
Η διάγνωση γίνεται με εξετάσεις αίματος που ανιχνεύουν τον ιό. Αν έχετε τα συμπτώματα της νόσου και βρισκόσασταν πρόσφατα σε περιοχή που ενδημεί ο ιός ο γιατρός θα σας συμβουλεύσει να υποβληθείτε στο τεστ.
Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για τη νόσο. Οι μόνες διαθέσιμες θεραπείες είναι αυτές που προορίζονται για να ανακουφίσουν τα συμπτώματα. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:
• οξυγονοθεραπεία
• ενδοφλέβια υγρά
• μεταγγίσεις αίματος
• φάρμακα για τον πόνο
Η πρόγνωση της νόσου είναι κακή, καθώς περίπου το 90% των ασθενών θα καταλήξει σε θάνατο. Δυστυχώς επειδή τα πρώτα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος η διάγνωση γίνεται με καθυστέρηση.
Κική Κολοβέρου
Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Πηγή

εφημερίδα Πρωινή

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.