Ξεκίνησε ο αντιγριπικός εμβολιασμός!

Υποχρεωτικός για το υγειονομικό προσωπικό - Πανέτοιμα τα Πολυϊατρεία του ΠΕΔΥ στον Πύργο για την υποδοχή των ομάδων υψηλού κινδύνου

Ξεκίνησε ο αντιγριπικός εμβολιασμός για την αντιμετώπιση της εποχικής γρίπης η οποία ενσκήπτει στην χώρα μας τους επόμενους μήνες και ήδη όλες οι υγειονομικές μονάδες της Ηλείας έχουν λάβει σχετικές οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας για την ασφάλεια του εμβολίου αλλά και για το ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν.
Για πρώτη φορά φέτος, όπως επισημαίνει ο Διευθυντής της Νομαρχιακής Μονάδας Υγείας του ΠΕΔΥ κ. Βασίλης Στασινόπουλος, θα πρέπει υποχρεωτικά να εμβολιαστεί και το υγειονομικό προσωπικό. «Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης της εποχικής γρίπης, είναι ο εμβολιασμός, που καλύπτει σε ποσοστό περίπου 80% τους εμβολιασθέντες, συμβάλλει στην αποφυγή εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών σε περίπτωση νόσησης, στην αποφυγή της αποδιοργάνωσης της κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής, και στην αποφυγή υπερκατανάλωσης φαρμάκων, νοσηλειών και ιατρικών επισκέψεων. Πέρα όμως από τις ομάδες υψηλού κινδύνου που ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος, για πρώτη φορά φέτος, είναι και υποχρεωτικός για το υγειονομικό προσωπικό (ιατρονοσηλευτικό, διοικητικό, τεχνικό, βοηθητικό κλπ.). Όλοι θα πρέπει να εμβολιαστούν για την αποφυγή διασπορά του ιού. Ο εμβολιασμός συνιστά ηθική υποχρέωση του προσωπικού απέναντι στο θεμελιώδες δικαίωμα ασφάλειας των ασθενών».
Παράλληλα, επισήμανε ότι τα Πολυϊατρεία του ΠΕΔΥ στον Πύργο διαθέτουν νοσηλεύτριες για όσους επιθυμούν να εμβολιαστούν.

Ομάδες υψηλού κινδύνου
Απαραίτητος είναι ο εμβολιασμός για τις παρακάτω ομάδες υψηλού κινδύνου:
1. σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών
2. σε παιδιά και ενήλικες με χρόνια νοσήματα ή άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες, όπως:  άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, ανοσοκαταστολή λόγω κληρονομικότητας ή επίκτητου νοσήματος ή θεραπείας, σε μεταμοσχευμένους, σε κληρονομικές αιμοσφαιρινοπάθειες (μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική αναιμία κλπ.), σε χρόνιους νεφροπαθείς, σε σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, σε νευρομυϊκά χρόνια νοσήματα.
3.    σε έγκυες ανεξαρτήτως ηλικίας κυήσεως, λεχωείδες και θηλάζουσες
4.    σε παχύσαρκα άτομα με δείκτη Μάζας Σώματος > 40kg/m2
5.   σε παιδιά με μακροχρόνια λήψη ασπιρίνης λόγω ρευματοειδούς αρθρίτιδας κλπ. χρόνιων νοσημάτων (πχ kawasaki)
6.   σε άτομα που φροντίζουν βρέφη μικρότερα των 6 μηνών, ή ηλικιωμένα άτομα ή νοσούντες
7.  σε “κλειστούς πληθυσμούς” πχ προσωπικό ιδρυμάτων με εσωτερικούς τρόφιμους, σε σχολές, ειδικά σχολεία, κλπ.
8.  στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και τους άλλους εργαζόμενους όλων των χώρων παροχής υπηρεσιών Υγείας, όπως και στο προσωπικό παροχής κάθε είδους υπηρεσιών, που επισκέπτεται συχνά αυτούς τους χώρους
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψη, ότι η κάλυψη (ανοσολογική απάντηση), επιτυγχάνεται περίπου σε δύο (2) εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό.

Ασφάλεια εμβολίου
Σε ότι αφορά την ασφάλεια του εμβολίου, επισημαίνεται  ότι δεν έχουν καταγραφεί σοβαρές παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό, σε αντίθεση με τις σοβαρές επιπλοκές που μπορεί να παρατηρηθούν σε περίπτωση νόσησης, ιδιαίτερα σε άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
Όλα τα εμβόλια που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά είναι εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ και απολύτως ασφαλή, εφ’ όσον τηρούνται οι κατάλληλες συνθήκες μεταφοράς, αποθήκευσης, φύλαξης και διάθεσης (ψυχρή αλυσίδα και ημερομηνία λήξης).
 
Χορήγηση – συνταγογράφηση
Τα εμβόλια που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού, είναι γνωστό ότι έχουν μηδενική συμμετοχή, δηλαδή χορηγούνται δωρεάν στους πολίτες από τα Ιδιωτικά Φαρμακεία, εφ’ όσον έχουν συνταγογραφηθεί.
Οι Γιατροί, τόσο του Δημοσίου, όσο και του Ιδιωτικού τομέα, όλων των Ιατρικών ειδικοτήτων (πλην των εργαστηριακών) έχουν το δικαίωμα συνταγογράφησης αντιγριπικού εμβολίου, στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Ο ΕΟΠΥΥ, καλύπτει επομένως το κόστος των αντιγριπικών εμβολίων για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως αυτές προτάθηκαν από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και εγκρίθηκαν από τις Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας.
Για τον υπόλοιπο πληθυσμό που επιθυμεί να εμβολιασθεί, χωρίς να ανήκει σε μία από τις προαναφερόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου το κόστος του εμβολίου δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ. Με δεδομένο, όμως το χαμηλό κόστος των εμβολίων που κυκλοφορούν στην Ελληνική Αγορά, (περίπου 6 ευρώ κατά μέσο όρο), προτρέπεται ο πληθυσμός να εμβολιασθεί, ακόμα και εάν δεν ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου και ιδιαίτερα τα άτομα που λόγω επαγγελματικών ή άλλων κοινωνικών υποχρεώσεων βρίσκονται συχνά σε κλειστούς χώρους μαζικών εκδηλώσεων ή χρησιμοποιούν καθημερινά μέσα μαζικής μεταφοράς.
Οι εμβολιασμός μπορεί να διεξαχθεί από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό σε Νοσοκομεία, Μονάδες ΠΕΔΥ, Δ/νσεις Δημόσιας Υγείας των Περιφερειών και Ιδιωτικά Ιατρεία.
Κική Κολοβέρου
Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πηγή

εφημερίδα Πρωινή

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.