Οι κωμωδίες κάνουν καλό . . . στα αγγεία

Πολλές φορές μας έχει τύχει να ξεκαρδιζόμαστε στα γέλια όταν παρακολουθούμε μια κωμική ταινία. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του

Maryland School of Medicine στη Βαλτιμόρη, Maryland, το γέλιο έχει θετική επίδραση στην αγγειακή λειτουργία, ενώ παρατηρήθηκε πως μια ταινία που προκαλεί ψυχολογική πίεση δεν μας κάνει καλό.

Στην αρχική μελέτη τους, διάρκειας πάνω από 10 χρόνια, συμμετείχαν 300 άνδρες και γυναίκες με ή χωρίς καρδιακή νόσο όπου συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια που ήταν σχετικά με καταστάσεις γέλιου.

Για παράδειγμα, μια ερώτηση ήταν: Αν πηγαίνατε σε ένα πάρτι και βλέπατε κάποιον να φοράει τα ίδια ρούχα με σας σε μια κλίμακα από 1 έως 5 ( με 1 να σημαίνει όχι αστείο και 5 πολύ αστείο) πώς θα απαντούσατε; Οι εθελοντές με ιστορικό καρδιακής νόσου είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να θεωρήσουν τις καταστάσεις αστείες. Αυτή η μελέτη οδήγησε στην επόμενη σειρά από έρευνες αν το γέλιο μπορεί να επηρεάσει άμεσα τη λειτουργία των αγγείων.

Στην παρούσα μελέτη, οι εθελοντές παρακολούθησαν τμήματα μιας διασκεδαστικής ταινίας, μία μέρα, όπως την ταινία «Κάτι Τρέχει με τη Mary» και την άλλη μέρα παρακολούθησαν τμήμα της βίαιης αγχώδους ταινίας «Διάσωση του Στρατιώτη Ραϊαν».

Όταν οι εθελοντές της έρευνας παρακολούθησαν την αγχωτική ταινία, το αίμα των αγγείων ανέπτυξε μια δυνητικά ανθυγιεινή απάντηση που ονομάζεται αγγειοσύσπαση, μειώνοντας τη ροή του αίματος. Το εύρημα αυτό επιβεβαιώνει προηγούμενες μελέτες, οι οποίες φώτισαν την ύπαρξη συνδέσμου μεταξύ ψυχολογικής πίεσης και στένωσης των αιμοφόρων αγγείων. Αλλά μετά από την παρακολούθηση της αστείας ταινίας, η επένδυση των αιμοφόρων αγγείων επεκτάθηκε.

Πηγή

real.gr - lifepositive.gr

Video


28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.