Οι ψυχικά πάσχοντες δικαιούνται ίσες ευκαιρίες (video)

Ημερίδα για την Ψυχική Υγεία και το πρόγραμμα Φιλοξενουσών Οικογενειών χθες στο συνεδριακό της ΠΕ Ηλείας - Παρουσίαση του ξενώνα "Ψυχαργώς" του ΓΝ Πύργου

Ημερίδα με θέμα την ψυχική υγεία και σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών για το θεσμό   των προγραμμάτων, στα οποία λαμβάνουν μέρος οικογένειες που φιλοξενούν άτομα, τα οποία  πάσχουν από ψυχικά νοσήματα, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο συνεδριακό κέντρο της ΠΕ Ηλείας. Τα προγράμματα αυτά θεσμοθετήθηκαν με τον νόμο 27/16/99 και στοχεύουν στην τοποθέτηση ατόμων με σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας σε ανάδοχες οικογένειες, ένας θεσμός όμως που δεν έχει «περπατήσει» στη χώρα μας ιδιαίτερα, παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις όπως για παράδειγμα σε άτομα αποσυλοποίησης της Λέρου, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η ημερίδα διεξήχθη στο πλαίσιο υλοποίησης προγράμματος της Ευρωπαικής Ένωσης με γενικό τίτλο «Εδραίωση της μεταρρύθμισης στον Τομέα Ψυχικής Υγείας, Ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και προάσπιση της Δημόσιας Υγείας του πληθυσμού σε  περιφέρειες της Ε.Ε.». Συντονίστρια  και ομιλήτρια στην ημερίδα ήταν η πρόεδρος του συλλόγου ψυχικής υγείας (ΣΟΨΥ) Πάτρας Αγγελική Τριανταφύλλου,  ενώ η ομάδα των ομιλητών συμπληρώθηκε  από τον Μανόλη Μέντη, Κοινωνικό Λειτουργό του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών. Στο πλαίσιο της ημερίδας, έγινε παρουσίαση του ξενώνα Ψυχαργώς που λειτουργεί στον Πύργο για πάσχοντες από σοβαρά ψυχικά νοσήματα, από την κ. Ιωάννα Καζάκου • Κοινωνική Λειτουργό του Ξενώνα "Ψυχαργώς" Πύργου Γ.Ν. Ηλείας και την κ. Χαρίκλεια Ροδιάδη, ψυχολόγο του Γ.Ν Πύργου.

Η κ. Τριανταφύλλου στην ομιλία της τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι ψυχικά πάσχοντες δικαιούνται ίσες ευκαιρίες στα πλαίσια οικοδόμησης μιας κοινωνίας αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, γι αυτό και πρέπει ο κόσμος να ενημερώνεται για να ευαισθητοποιηθεί και να μην φοβάται να κάνει το βήμα υποστήριξης αυτών των ατόμων που οδηγεί στην ψυχοκοινωνική τους αποκατάσταση και επανένταξή τους στην κοινωνία. Αναφερόμενη στο πρόγραμμα φιλοξενουσών οικογενειών, τόνισε ότι το ρολο αυτό μπορούν να αναλάβουν οικογένειες από το συγγενικό ή φιλικό περιβάλλον του ασθενή με την προϋπόθεση να μην είναι συγγενείς πρώτου βαθμού, όπως και μεμονωμένα άτομα.

Σε αυτό το στάδιο όμως, έχει μόλις ξεκινήσει η διαδικασία για την δημιουργία των προγραμμάτων φιλοξενουσών οικογενειών, δικαίωμα υποβολής πρότασης έχουν τα παν/μιακά Ψυχιατρικά Νοσοκομεία, Κέντρα ψυχικής Υγείας κ.λ.π. και μετά την έγκριση του προγράμματος ακολουθεί η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για εύρεση υποψηφίων φιλοξενουσών οικογενειών και η αξιολόγησή τους.  

Εν συνεχεία η κ. Καζάκου παρουσίασε τον ξενώνα «Ψυχαργώς» όπου ανέφερε ότι λειτουργεί από το 2001 και ότι τα 11  άτομα που φιλοξενεί στο ανοιχτό αυτό πρόγραμμα, έχουν νοσηλευτεί για 30 περίπου χρόνια σε ψυχιατρεία και τώρα έχουν εισαχθεί εκούσια με στόχο την επανένταξή τους στην κοινωνία μέσω της αποϊδρυματοποίησής τους.

Στο Ψυχαργώς ο κάθε πάσχων έχει δικό του ψυχοθεραπευτικό πρόγραμμα και συμμετέχει σε κοινές δράσεις και την καθημερινότητα, όπως ακριβώς θα έκανε στο σπίτι του και στην οικογένειά του και ότι εκεί γίνεται μια πολύ σοβαρή δουλειά από το επιστημονικό προσωπικό.   
Παρά το ότι η εκδήλωση ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, η ημερίδα δυστυχώς, δεν έτυχε της ανάλογος αποδοχής και δεν είχε προσέλευση.
Ελένη Παπαδοπούλου

Πηγή

εφημερίδα Πρωινή
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ