Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Aids: Μήπως έφτασε το τέλος της επιδημίας;

Από το 1981 που παρατηρήθηκε κλινικά στις ΗΠΑ, γύρω στα 39.000.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ 78.000.000 είναι φορείς του ιού HIV

Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Το AIDS είναι μία από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία. Από το 1981 που παρατηρήθηκε κλινικά στις ΗΠΑ, γύρω στα 39.000.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ 78.000.000 είναι φορείς του ιού HIV. Η σεξουαλική επαφή αποτελεί τον κύριο τρόπο μετάδοσης του HIV. Αισιόδοξα μηνύματα για την τιθάσευση του ιού εκπέμπει η UNAIDS, η υπηρεσία του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του AIDS, που τονίζει ότι «το τέλος της επιδημίας του AIDS δεν είναι πλέον απλώς ένα όραμα, μπορεί να γίνει πραγματικότητα έως το 2030». Το σημαντικό είναι ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στα αντιρετροϊκά φάρμακα που αποτρέπουν την εκδήλωση της ασθένειας, επισημαίνει η υπηρεσία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της UNAIDS, 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν από AIDS το 2013, αριθμός που παρουσιάζει μικρή πτώση για όγδοη συνεχόμενη χρονιά. Τα νέα κρούσματα, επίσης, παρουσιάζουν μείωση για μία ακόμη χρονιά (2,1 εκατομμύρια το 2013), όπως και στα παιδιά (240.000 το 2013). Στην Ελλάδα, μετά τη μεγάλη επιδημία στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών (ΧΕΝ) την περίοδο 2011-2013, παρατηρείται μείωση των περιστατικών HIV λοίμωξης το πρώτο δεκάμηνο του 2014, τόσο συνολικά, όσο και ειδικά στην ομάδα των XEN. Οι περισσότερες μεταδόσεις του ιού αποδίδονται και πάλι στη σεξουαλική επαφή, κυρίως σε αυτή μεταξύ ανδρών. Άλλοι τρόποι μετάδοσης είναι η κοινή χρήση συριγγών και βελόνων ή άλλων εργαλείων, αλλά η μεταφορά του ιού γίνεται και από τη μητέρα στο παιδί κατά την διάρκεια της κύησης, του τοκετού ή του θηλασμού. Τα περιστατικά HIV λοίμωξης, που έχουν δηλωθεί στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), παρουσιάζουν πτωτική τάση το πρώτο δεκάμηνο του 2014, συγκριτικά με τις αντίστοιχες περιόδους την τριετία 2011-2013. Πιο συγκεκριμένα, τους πρώτους δέκα μήνες του 2013 είχαν καταγραφεί 7,2 περιστατικά HIV λοίμωξης ανά 100.000 πληθυσμού, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2014 ο ρυθμός δήλωσης έχει πέσει στο 5,9. Σε απόλυτους αριθμούς, μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου του 2014, δηλώθηκαν στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. 654 HIV λοιμώξεις, εκ των οποίων οι 563 (86,1%) αφορούσαν σε άνδρες και οι 91 (13,9%) σε γυναίκες. Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, μέχρι και την 31η Οκτωβρίου 2014 είχαν καταγραφεί 14.288 περιστατικά HIV λοίμωξης (82,3% άνδρες). Από το σύνολο των ατόμων αυτών, 3.638 εμφάνισαν AIDS και περίπου 6.850 βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή θεραπεία. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται στους 2.471.

Διάσημοι που πέθαναν από τη νόσο
Το 1981, χαρακτηριζόταν ως «σπάνια μορφή καρκίνου που είχε εντοπιστεί σε 41 ομοφυλόφιλους». Η διάγνωση του AIDS άρχισε να γίνεται πιο ακριβής ιατρικά, λίγο μετά τα πρώτα καταγεγραμμένα κρούσματα. Με αφορμή την σημερινή παγκόσμια ημέρα κατά της νόσου, θυμόμαστε διάσημους ανθρώπους που έφυγαν από την ζωή εξαιτίας της ασθένειας. Στις 3 Ιουλίου του 1981, οι New York Times δημοσιεύουν άρθρο με τίτλο, «Διάγνωση 41 ομοφυλόφιλων με σπάνια μορφή καρκίνου». Οι γιατροί στη Νέα Υόρκη σύμφωνα με τις πληροφορίες του δημοσιεύματος, κάνουν λόγο εκείνη την εποχή, για μια καλπάζουσα μορφή καρκίνου, από την οποία οκτώ εκ των 41 θυμάτων, είχαν φύγει από την ζωή, μόλις 24 μήνες μετά την αρχική διάγνωση. Το πόρισμα των γιατρών άρχισε να δέχεται μεταβολές στη συνέχεια, κατόπιν πολλών κρουσμάτων. Η νόσος του AIDS μετράει μέχρι σήμερα, πολλά θύματα και οι συνηθέστεροι τρόποι μετάδοσης είναι κυρίως τρεις.   Ανατρέχοντας στο παρελθόν, η νόσος άρχισε να λαμβάνει παγκόσμιες διαστάσεις όταν κατά τη δεκαετία του 1980, ηθοποιοί και μεγάλοι αστέρες της μουσικής και του Χόλιγουντ διαγνώστηκαν με AIDS. Ο Rock Hudson ήταν ο πρώτος διάσημος που πέθανε από τη νόσο, λίγο πριν συμπληρώσει τα 60 του χρόνια. Παρόλο που ο ίδιος ήταν ομοφυλόφιλος, στην ηλικία των 30 ετών παντρεύεται και κάνει οικογένεια. Όταν νόσησε το 1985 από το AIDS, αναγκάστηκε να παραδεχτεί δημοσίως την προτίμησή του στο ανδρικό φύλο, καθώς η ασθένεια ήταν ταυτισμένη με την ομοφυλοφιλία.  



Ο γνωστός Αμερικανός σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής στο μεγαλύτερο θρίλερ όλων των εποχών, «Ψυχώ», Anthony Perkins, έφυγε σε ηλικία 60 ετών το 1992, από τον ιό του AIDS. Οι φήμες της εποχής διέδιδαν πως διατηρούσε ομοφυλοφιλικές σχέσεις, παρόλο που στη συνέχεια απέκτησε οικογένεια. Φημολογείται ότι έζησε έναν θυελλώδη έρωτα με τον διάσημο χορευτή, Rudolf Nureyev, που επίσης πέθανε από τη νόσο το 1993. 



Ο χορευτής, που ήταν ένας από τους θρύλους του 20ου αιώνα και εισέβαλε στη ζωή του Anthony Perkins, θορυβήθηκε όταν το AIDS εμφανίστηκε στη Γαλλία το 1982. Ο Nureyev βρέθηκε ότι ήταν θετικός στον ιό το 1984, αλλά δεν μπορούσε να δεχτεί την αρρώστια του. Ως το τέλος της ζωής του, o Perkins ήταν παντρεμένος με την φωτογράφο Berry Berenson ενώ η Brigitte Bardot Και η Jane Fonda δήλωναν ερωτευμένες μαζί του. 




Ο Άγγλος τραγουδιστής των Queen και «θρύλος» της ροκ σκηνής, Freddie Mercury, πέθανε από τη νόσο το 1991, σε ηλικία 45 ετών, φορώντας νυφικό. Ο ίδιος είχε πάρει μέρος σε πολλές εκστρατείες για την ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι στη νόσο. Ο σύντροφος του τραγουδιστή, Τζιμ Χάττον, ο οποίος ήταν διάσημος κομμωτής θεωρείται ότι τον «έβαλε» στον κόσμο του AIDS.



Σε ηλικία 26 ετών, το διάσημο μοντέλο της δεκαετίας του 1980, Gia Carangi, συγκλόνισε το Hollywood καθώς η παραφιλολογία της εποχής διέψευδε την εμφάνιση του AIDS στις γυναίκες. Η ίδια πέθανε το 1986, ενώ ήταν παράλληλα ηρωινομανής. Η ζωή της προβλήθηκε σε ταινία, την οποία υποδύεται το 1998, η Angelina Jolie. 




Ο διασημότερος σταρ της βιομηχανίας bisexual πορνό, John Holmes, έσβησε από AIDS το 1988, σε ηλικία 44 χρονών. Πολλοί το θεώρησαν αναμενόμενο αφού θεωρείται ότι δεν χρησιμοποίησε σε καμία από τις 2500 ταινίες που συμμετείχε, προφυλακτικό αλλά ούτε και με τις, όπως υπολογίζεται, 12500 περιστασιακές συντρόφους του.  




Η φύση και η εξέλιξη του AIDS θεωρείται μια εξαιρετικά επίφοβη νόσος για τον άνθρωπο. Η σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τη νόσο, που δεν φέρει αρχικά κανένα σύμπτωμα, τα τελευταία χρόνια επιτυγχάνεται περισσότερο σε σύγκριση με προηγούμενες δεκαετίες.    

Το πρώτο τραγούδι κατά του AIDS
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS και τη μετάδοση των σωστών μηνυμάτων για ένα από τα σοβαρότερα θέματα της εποχής μας (την καταπολέμηση, την πρόγνωση και την έγκυρη θεραπεία του ιού του AIDS) ο Ευστάθιος Δράκος, η φωνή των Jumping Fish Artists Minor Project συνεργάστηκε με τον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» και έγραψε το τραγούδι «Όπως τότε». Το τραγούδι ερμηνεύει ο ίδιος παρέα με την Μαρία Καρέτσου και τον Μόνιμο Κάτοικο, ενώ στο video clip εμφανίζονται πρόσωπα από το χώρο της μουσικής και του θεάματος (Νίκος Ψαρράς, Άλεξ Οικονόμου, Άλεξ Κάβδας, Χρήστος Μπέτας, Ειρήνη Χατζηνικολάου, Φαίη Δουγαλή).

Πηγή

protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ