Ποια είναι η "φυσιολογική" σεξουαλική ζωή;

Ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα παρέχει πληροφορίες σχετικά με το ποια μπορεί να είναι η «φυσιολογική» σεξουαλική ζωή ενός σύγχρονου ζευγαριού.Το περιεχόμενο του βιβλίου είναι βασισμένο στα δεδομένα μιας μεγάλης διαδικτυακής μελέτης, στην οποία συμμετείχαν περίπου 70.000 άτομα. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τη σεξουαλική τους ζωή που αναφέρονταν, για παράδειγμα, στη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών, στην περιπετειώδη φύση των σεξουαλικών τους εμπειριών, καθώς και στον ρομαντικό χαρακτήρα της σχέσης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 86% των ανδρών και των γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη δήλωσαν ότι αναζητούσε το στοιχείο της έκπληξης και της περιπέτειας στη σεξουαλική του εμπειρία και δεν έβρισκε ικανοποιητική την προβλεπόμενη σεξουαλική πράξη. Βρέθηκε, παράλληλα, ότι συχνά οι άνθρωποι παραπονούνται για τη σεξουαλική τους ζωή, όταν συγκρίνονται με μη ρεαλιστικά πρότυπα που συνήθως προβάλλονται από τον κινηματόγραφο, σύμφωνα με τα οποία, για παράδειγμα, το σεξουαλικό πάθος είναι πάντα αυθόρμητο. Πολύ συχνό φαινόμενο είναι επίσης τα ζευγάρια να συγκρίνουν τη συχνότητα των σεξουαλικών τους επαφών με αυτή άλλων ζευγαριών.

Οι ειδικοί λένε ότι η σύγκριση αυτή μπορεί να λειτουργήσει τόσο θετικά όσο και αρνητικά για τα ζευγάρια. Από τη μία, δηλαδή, μπορεί αυτή η αναζήτηση του φυσιολογικού να αναγάγει τις λεγόμενες νόρμες σε ιδανικά και να καταστρατηγήσει το στοιχείο της υποκειμενικότητας στη σεξουαλική απόλαυση, από την άλλη μπορεί η διαδικασία της σύγκρισης να αναδείξει στο άτομο ότι δεν είναι μόνο του και να επικυρώσει με αυτόν τον τρόπο την υποκειμενική του εμπειρία.

Παράλληλα, κάποιες φορές η σύγκριση μπορεί να κινητοποιήσει τα ζευγάρια, ώστε να δραστηριοποιηθούν περισσότερο σεξουαλικά, ενώ συχνά ωθεί τα άτομα να αναγνωρίσουν τα προβλήματά τους και να απευθυνθούν σε ειδικό. Αυτό μπορεί να έχει ιδιαίτερη σημασία για τις γυναίκες που συχνά παραμένουν σε μια μη ικανοποιητική ζωή, χωρίς να ζητούν βοήθεια

Αν και στερεοτυπικά θεωρείται ότι τα πράγματα είναι πιο απλά στους άνδρες, οι οποίοι διαχωρίζουν τη σεξουαλική πράξη από τα συναισθήματα, οι κλινικοί ισχυρίζονται ότι αυτοί συχνά εκτιμούν τη συναισθηματική σεξουαλική οικειότητα και η σεξουαλικότητά τους εκφράζεται μέσα από μια πολύπλοκη ρομαντική σχέση.

Ένας από τους στόχους του βιβλίου είναι η ενθάρρυνση των ζευγαριών να συζητούν για τη σεξουαλική τους ζωή και να ανανεώνουν τη σεξουαλική τους εμπειρία.

Τονίζεται, μάλιστα, στους αναγνώστες ότι η διαφορετικότητα της σεξουαλικής εμπειρίας δεν καταδεικνύει κατά κανόνα την ύπαρξη κάποιας διαταραχής. Ο συγγραφέας υπόσχεται ότι, μετά την ολοκλήρωση του βιβλίου, όλοι οι αναγνώστες θα γνωρίζουν ότι έχουν μια φυσιολογική ζωή, όχι με στατιστικούς όρους και φυσιολογικές τιμές αναφορικά με τη συχνότητα και την ποιότητα της σεξουαλικής δραστηριότητας, αλλά με όρους κατανόησης της υποκειμενικής διαφορετικότητας. Το πραγματικό, άλλωστε, μέτρο της «φυσιολογικής» σεξουαλικής ζωής είναι η αμοιβαία συναίνεση και ικανοποίηση των συντρόφων.

Πηγή

zougla.gr - edition.cnn.com
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ