"Πράσινο φως" από το Διοικητή του ΕΟΠΥΥ Δ. Κοντό - Πρόσβαση ανασφάλιστων σε ΠΕΔΥ και Νοσοκομεία της Ηλείας

Πρόσβαση σε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα Πολυϊατρεία του ΠΕΔΥ-ιού στον Πύργο αλλά και στα Νοσοκομεία της Ηλείας θα έχουν πλέον οι Ηλείοι ανασφάλιστοι και αδύνατοι οικονομικά πολίτες.
Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός, έχει ήδη αποστείλει έγγραφο στις νοσηλευτικές μονάδες του Νομού και τα Πολυϊατρεία του ΠΕΔΥ στον Πύργο ενημερώνοντας αναλυτικά για τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια των ανασφάλιστων αλλά και για τους τρόπους χορήγησης φαρμάκων.
Ωστόσο, μέχρι και χθες, δεν είχε προσαρμοστεί το σύστημα ΗΔΙΚΑ με τα στοιχεία των ανασφάλιστων και άπορων πολιτών, γεγονός που δεν επιτρέπει ακόμα τον προγραμματισμό ραντεβού και τη συνταγογράφηση φαρμάκων. Η εναρμόνιση των υπηρεσιών του συστήματος όμως, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες.
Ουσιαστικά με βάση τη σχετική υπουργική απόφαση, οι ανασφάλιστοι Ηλείοι πολίτες θα απολαμβάνουν τα ίδια προνόμια με τους ασφαλισμένους ενώ θα προμηθεύονται τα φάρμακα τους με τους ίδιους επίσης όρους. Δηλαδή θα πληρώνουν ποσοστό συμμετοχής συν 1 ευρώ ανά συνταγή…
 
Σύμφωνα με το Διευθυντή της Νομαρχιακής Μονάδας Υγείας του ΠΕΔΥ στον Πύργο κ. Βασίλη Στασινόπουλο, στη συγκεκριμένη ρύθμιση μπορούν να  υπαχθούν όλοι οι ανασφάλιστοι αρκεί να διαθέτουν ΑΜΚΑ και η συνταγογράφηση φαρμάκων θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο από τους γιατρούς του ΕΣΥ και των δημόσιων δομών πρωτοβάθμιας περίθαλψης, δηλαδή των Πολυϊατρείων του ΠΕΔΥ. Δε θα μπορούν δηλαδή, να επισκεφθούν ή να συνταγογραφήσουν φάρμακα σε συμβλημένους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ όπως συμβαίνει με τους ασφαλισμένους.
«Εμείς είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τους ανασφάλιστους του Νομού μετά και τη σχετική απόφαση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ και παρόλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εξαιτίας των ελλείψεων ιατρικού προσωπικού. Όλοι και όλοι είμαστε έξι γιατροί και καταφέρνουμε να εξυπηρετούμε με κάθε τρόπο όλους τους Ηλείους ασφαλισμένους που απευθύνονται σε εμάς. Το ίδιο θα πράξουμε και με τους ανασφάλιστους ευελπιστώντας ότι σύντομα θα καλυφθούν οι κενές θέσεις ιατρών, τουλάχιστον στις βασικές ειδικότητες».
 
Τι προβλέπεται για ανασφάλιστους
Τα φάρμακα τα οποία καλύπτονται ανήκουν αποκλειστικά και μόνον στον θετικό κατάλογο αποζημιωνόμενων φαρμάκων. Αρμόδιοι για την συνταγογράφηση φαρμάκων στους ανασφάλιστους είναι αποκλειστικά και μόνον ιατροί των Νοσοκομείων του ΕΣΥ και των δημοσίων δομών παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Π.Ε.ΔΥ.
Η συνταγογράφηση γίνεται μόνο με ειδικές ηλεκτρονικές συνταγές στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Επισημαίνεται ότι και για τα φάρμακα των ανασφαλίστων ισχύουν οι όροι και οι προϋποθέσεις συνταγογράφησης, ελέγχων και συμμετοχών που ισχύουν κατά την συνταγογράφηση τους και όλα τα μέτρα ελέγχου της φαρμακευτικής φροντίδας που ισχύουν για τα φάρμακα που χορηγούνται στους ασφαλισμένους.
Όσον αφορά στη χορήγηση:
α) φάρμακα που χορηγούνται εντός νοσοκομείων (κατά τη διάρκεια νοσηλείας ή σε ημερήσια και εξωτερική βάση) οι δικαιούχοι τα προμηθεύονται από τα φαρμακεία των Κρατικών Νοσοκομείων
β) φάρμακα υψηλού κόστους και χορηγούνται σε εξωτερικούς ασθενείς οι δικαιούχοι τα προμηθεύονται αποκλειστικά και μόνον από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Επίσης ο ΕΟΠΥΥ δύναται να αποφασίσει να χορηγεί και φάρμακα που δεν εμπίπτουν στις προαναφερόμενες διατάξεις από τα φαρμακεία του, ειδικά και μόνο για τις περιπτώσεις των ανασφαλίστων με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τα φάρμακα υψηλού κόστους.
γ) τα υπόλοιπα φάρμακα που χορηγούνται σε εξωτερικούς ασθενείς οι δικαιούχοι τα προμηθεύονται από τα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά φαρμακεία με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τους ασφαλισμένους ασθενείς.
Κική Κολοβέρου
[email protected]

Πηγή

εφημερίδα Πρωινή
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Studio Μαθηματικών