Πόσα πληρώνουν στο Νοσοκομείο Πύργου άνεργοι και ανασφάλιστοι

Αναλυτικά το . . . "μπουγιουρντί" - Από 50 ευρώ στα ΤΕΠ έως και χιλιάδες ευρώ για επεμβάσεις και νοσηλεία στη ΜΕΘ

Μια μικρή περιουσία, που όμως… δεν έχουν, καλούνται να πληρώσουν οι Ηλείοι άνεργοι και ανασφάλιστοι στο ΕΣΥ, στην περίπτωση που χρειαστεί να νοσηλευτούν ή έστω να «περάσουν» από το τμήμα Επειγόντων Περιστατικών!

Ποσά που φθάνουν και ξεπερνούν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και τις… 15.000 ευρώ (!) αν η κατάσταση της  υγείας τους είναι τέτοια που χρήζει χειρουργικής επέμβασης ή νοσηλείας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Ο τιμοκατάλογος που ισχύει και στο Νοσοκομείο του Πύργου όπως αναλυτικά ενημερωθήκαμε από το Γραφείο Κίνησης- Λογιστήριο, είναι «τσουχτερός» για άνεργους και ανασφάλιστους και πραγματικά αποτρεπτικός για όλους όσους στερούνται δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Το λιγότερο που θα δαπανήσει κάποιος που χρειαστεί να περάσει την πύλη του «Ανδρέας Παπανδρέου» είναι 100 ευρώ «με το… καλημέρα» όπως χαριτολογώντας επισήμανε υπάλληλος του Νοσοκομείου καθώς όπως είπε, με την εφαρμογή των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ) και πάντα σε σχέση με το Ημερήσιο Νοσήλιο που ίσχυε παλιότερα, τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν οι ασθενείς έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί.

Και αυτό γιατί, ενώ η ημερήσια νοσηλεία κόστιζε 60-70 ευρώ πλέον με την εφαρμογή των ΚΕΝ, τα έξοδα της νοσηλείας βγαίνουν «πακέτο» ανάλογα με την πάθηση του ασθενή και ξεκινούν από 320 ευρώ (για δυο μέρες) και μπορούν να ξεπεράσουν τις 10 και τις 20.000 ευρώ!!!

Ο… λογαριασμός, παραδίδεται στον νοσηλευόμενο λίγο πριν την έξοδο. Και φυσικά στην περίπτωση που κάποιος δεν έχει να πληρώσει- καθόλου περίεργο μιας και αναφερόμαστε σε άνεργους και ανασφάλιστους- το χρέος μεταφέρεται αυτόματα στο Δημόσιο Ταμείο, δηλαδή στην εφορεία! Όπως γίνεται αντιληπτό, τα δημόσια νοσοκομεία πλέον, λειτουργούν ως άλλες… ιδιωτικές επιχειρήσεις εισπράττοντας κανονικά τα χρήματα νοσηλείας από άνεργους και ανασφάλιστους.

Και αν στο παρελθόν οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων έκαναν τα στραβά μάτια και δεν κατέγραφαν τον λογαριασμό των ανασφάλιστων για λόγους ανθρωπιάς, πλέον το ηλεκτρονικό σύστημα αλλά και η λογιστική διαδικασία δεν τους το επιτρέπει.

«Έμφραγμα 1500 ευρώ για το… έμφραγμα!»
Ας δούμε όμως με παραδείγματα τι καλείται να πληρώσει ένας άνεργος ή ανασφάλιστος στο Νοσοκομείο Πύργου.

Στην περίπτωση που απλά εισαχθεί στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, μόνον για το αναγκαίο πακέτο των εργαστηριακών αιματολογικών εξετάσεων θα δαπανήσει περί τα 50 ευρώ. Σε αυτό θα προστεθεί το ποσό του 1,70 ευρώ έως και 8 ευρώ για μια ακτινογραφία ενώ αν χρειαστεί να νοσηλευτεί μόνον για μερικές ώρες στη Βραχεία νοσηλεία τότε φεύγοντας θα πληρώσει το λιγότερο 80 ευρώ αν πρόκειται για παθολογικό περιστατικό και 90 ευρώ να πρόκειται για χειρουργικό! Δηλαδή με το… καλημέρα, θα πρέπει να τρέξει για «δανεικό» 100αρι, καθότι, άνεργος και ανασφάλιστος όπως προαναφέραμε…

Το κοστολόγιο βγαίνει πάντα σε σχέση με τη διάγνωση του θεράποντος ιατρού, συμπληρώνοντας ο υπάλληλος τα στοιχεία στην ηλεκτρονική φόρμα του συστήματος.

Στα πιο συνήθη περιστατικά περιλαμβάνεται η εισαγωγή στο Παθολογικό για ασθενή με αναπνευστικά προβλήματα (δυσφορία κτλ). Το κόστος για διήμερη νοσηλεία είναι 320 ευρώ ενώ για κάθε επιπλέον ημέρα που ενδεχόμενα χρειαστεί, συν 60 ευρώ.
Αν κάποιος ασθενής εισαχθεί στην Καρδιολογική με πόνο ή σφίξιμο στο στήθος τότε μόνον η μια ημέρα νοσηλείας θα του κοστίσει 310 ευρώ.

Στην περίπτωση εμφράγματος, οι τρεις μέρες νοσηλείας κοστίζουν 720 ευρώ και στην αν χρειαστεί να γίνει η ειδική επέμβαση «θρομβόλυση» στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθούν ακόμα 900 ευρώ. Δηλαδή, το λιγότερο που θα κληθεί να πληρώσει κάποιος θα είναι 1500 ευρώ!

Στο χειρουργικό τομέα, ο σκωληκοειδής κοστίζει 760 ευρώ για δυο ημέρες νοσηλείας, μια επέμβαση κοίλης 860 ευρώ για δυο μέρες συν 75 ευρώ για κάθε επιπλέον μέρα ενώ στη Μαιευτική κλινική ένα φυσιολογικός τοκετός τριών ημερών νοσηλείας κοστίζει 600 ευρώ ενώ μια καισαρική τομή 100 ευρώ.

Όσον αφορά τα παιδιατρικά περιστατικά, το κόστος και σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα υψηλό για τους ανασφάλιστους. Η εισαγωγή ενός παιδιού με κοιλιακές διαταραχές για δυο μέρες θα κοστίσει στον άνεργο και ανασφάλιστο γονέα 335 ευρώ ενώ αν εισαχθεί με πυρετό οι δυο μέρες παραμονής του στην κλινική κοστίζει 440 ευρώ και 60 ευρώ για κάθε επιπλέον ημέρα.

Η πιο ακριβή νοσηλεία αφορά τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Τη μονάδα που η ζωή του ασθενούς κρέμεται από μια κλωστή, με τα υλικά και τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται να ανήκουν στην υψηλότερη κατηγορία. «Είναι να μη σου τύχει» σχολίασε υπάλληλος του Νοσοκομείου, τονίζοντας ότι η νοσηλεία στη ΜΕΘ μπορεί να φτάσει τις 10.000 ευρώ και να ξεπεράσει και τις 20.000 ευρώ.

Τώρα αν ο άνεργος και ανασφάλιστος θα έχει να πληρώσει, είναι άλλο θέμα… Άλλωστε, αντίστοιχο περιστατικό που αφορά ανασφάλιστο αλλοδαπό βρίσκεται σε εκκρεμότητα τη δεδομένη στιγμή στο Νοσοκομείο του Πύργου…
Φυσικά σε όλα αυτά, υπάρχει και η δυνατότητα… διακανονισμού με την υπογραφή υπεύθυνης δήλωσης, αν όμως και πάλι δεν καταστεί δυνατή η αποπληρωμή του χρέους, το δημόσιο ταμείο θα … περιμένει…

Τα έξοδα λοιπόν, για τον άνεργο και ανασφάλιστο, μπορεί να φθάσουν και χιλιάδες ευρώ ανάλογα με την επέμβαση ή τη διαδικασία της θεραπείας που θα ακολουθήσει, στο κατά τα άλλα δωρεάν εθνικό σύστημα υγείας…
Κική Κολοβέρου
[email protected]

Πηγή

εφημερίδα Πρωινή
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ