Πύργος: Ημερίδα για το "τράυμα" - Μάστιγα της Ηλείας τα τροχαία

Τα τροχαία ατυχήματα που αποτελούν μάστιγα για την Ηλεία, αποτέλεσαν την πηγή έμπνευσης για την πραγματοποίησης της ημερίδας «Τραύμα: Από την πρόληψη στην αντιμετώπιση»,
χθες στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Πύργου. Μια εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Dr. Γεώργιου Χριστοδουλάκη Πρ. Διευθυντού Αναισθησιολογικού Τμήματος Γ.Ν. Πύργου και συνδιοργάνωσαν η Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Πύργου, ο Ιατρικός Σύλλογος Πύργου Ολυμπίας και η Ελληνική Εταιρεία τραύματος και επείγουσας χειρουργικής.

Ο Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός, χαιρέτισε την ημερίδα ευχόμενος εξαιρετικά αποτελέσματα, ενώ ο διευθυντής - συντονιστής της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Πύργου Βαγγέλης Παπαγεωργίου σχολίασε στο χαιρετισμό του πως η Ηλεία είναι ένας από τους πρώτους νομούς σε αριθμό τραυματιών και νεκρών από τροχαία, παραμένοντας τελευταία σε ανάπτυξη και με πολύ άσχημους δρόμους εδώ και χρόνια.

Τόνισε δε πως στόχος του συνεδρίου που γίνεται πρώτη φορά με αυτό το θεματικό αντικείμενο είναι να εξάγουν οι νέοι σημαντικά συμπεράσματα για την οδική συμπεριφορά τους και τις συνέπειες από τα τροχαία ατυχήματα.

Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΑΙΘΠΑ με αρμοδιότητα Πολιτισμού κ. Τζαβάρας, χαιρέτισε την εκδήλωση, συνεχάρη τους διοργανωτές και ευχήθηκε να υπάρξουν αισιόδοξα μηνύματα για την ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού. Αναφέρθηκε με θερμά λόγια στον Dr. Γεώργιου Χριστοδουλάκη, που υπήρξε φίλος του. Μάλιστα τιμήθηκε και η σύζυγός του στο περιθώριο της ημερίδας για την ιατρική προσφορά του τόσα χρόνια.

Ο αντιδήμαρχος Πύργου Γιάννης Αργυρόπουλος στο χαιρετισμό του πρότεινε να μετονομαστεί μια από τις πτέρυγες του νοσοκομείου Πύργου σε «Γεώργιος Χριστοδουλάκης». Χαιρετισμούς ακόμα απηύθυναν μεταξύ άλλων ο πρώην δήμαρχος Πύργου κ. Λιατσής και ο πολιτευτής της ΝΔ κ. Βλαγκούλης.

Η ημερίδα ξεκίνησε στις 10 το πρωί και περιελάμβανε ομιλίες από τον καθηγητή Στυλιανό Κατσαγαράκη, πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας τραύματος και επείγουσας χειρουργικής με θέμα «Τραύμα: Μια παραμελημένη νόσος», τον Δ/ντή της Τροχαίας Πύργου Γεώργιο Κωστόπουλο με θέμα «Η έκταση του προβλήματος, δυσκολίες στην αντιμετώπιση», τον εκπαιδευτικό Βασίλη Παναγιωτόπουλο με θέμα «Το σχολείο βοηθά στην πρόληψη»,  τον Ηλείο οδηγό αγώνων αυτοκινήτου Μιλτιάδη Ανδριόπουλο που αναφέρθηκε στη σωστή οδηγική συμπεριφορά και τον Επιπυραγό της Πυροσβεστικής Ηλία Μανιάτη που μίλησε για τους κανόνες προστασίας και απεγκλωβισμού.

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας μίλησαν ο Επικ. Καθηγητής Χειρουργικής Κωνσταντίνος Τούτουζας με θέμα «Τι μπορεί και τι πρέπει να κάνει ο πολίτης στον τόπο του ατυχήματος», ο Επικ. Καθηγητής Χειρουργικής Δημήτρης Θεοδώρου με θέμα «Τρόπος μεταφοράς από μη οργανωμένο μέσο», η Ευαγγελία Σκλάβου για τον τρόπο μεταφοράς από οργανωμένο μέσο και ο Παναγιώτης Δασκαλάκης με θέμα «Το τραύμα στις μαζικές καταστροφές».

Στο τρίτο μέρος, ο Επικ. Καθηγητής Κ. Τούτουζας αναφέρθηκε στο ρόλο του Κέντρου Υγείας, τι πρέπει, τι δεν πρέπει, ο Επικ. Καθηγητής Δ. Θεοδώρου για την ανάνηψη στο ΤΕΠ, ενώ η Αδαμαντία Αρέθα για το ρόλο  του αναισθησιολόγου στον πολυτραυματία.

Στο τέταρτο μέρος, ο Καθηγητής Δημήτριος Δουγένης αναφέρθηκε στο «τραύμα θώρακος: θωρακικές κακώσεις σε α΄ θμια και β’ θμια αντιμετώπιση», ο Καθηγητής Δημήτριος Κωνσταντίνου στην «αρχική εκτίμηση και αντιμετώπιση», ο Ορθοπεδικός Νικόλαος Γκανταΐφης στα επείγοντα ορθοπεδικά προβλήματα, ο Παναγιώτης Απαλίδης για τις κακώσεις ουροποιογεννητικού: τρόπος αντιμετώπισης και η Κατερίνα Κολοβού για την Ακτινολογική προσέγγιση του πολυτραυματία.

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ