Σε αναμμένα "κάρβουνα" το προσωπικό του ΕΟΠΥΥ στον Πύργο

Αγωνία και ανασφάλεια λίγο πριν το "λουκέτο" - Στα δικαστήρια συνεχίζουν τον αγώνα τους οι γιατροί του Οργανισμού

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθεται το προσωπικό του ΕΟΠΥΥ και στον Πύργο που από στιγμή σε στιγμή περιμένει να παραλάβει το «φύλλο πορείας» μέσω του οποίου θα τεθεί σε διαθεσιμότητα. Η ανασφάλεια που επικρατεί είναι τεράστια καθώς ακόμα και τώρα, κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα τι τελικά θα συμβεί μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη και που θα βρίσκονται μετά τον ένα μήνα- διάστημα που θα διαρκέσει η διαθεσιμότητα και κατά το οποίο θα τους καταβάλλονται τα ¾ του μισθού τους.
Η αγωνία είναι έκδηλη στο σύνολο των εργαζομένων των Πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ στον Πύργο, οι οποίοι και εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για το αν τελικά θα απορροφηθούν στο νέο σύστημα και μέσα από ποιους χώρους θα κληθούν να συνεχίσουν την εργασία τους δεδομένου ότι τα Πολυϊατρεία, με το Π.Ε.Δ.Υ. ουσιαστικά δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης…

Αντίστοιχη είναι και η διάθεση των ιατρών που δυο ολόκληρους μήνες βρίσκονται σε κινητοποιήσεις αντιδρώντας στο σχέδιο νόμου που βρίσκεται υπό ψήφιση στη Βουλή. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία τους όμως, έχει ήδη προετοιμάσει την «πλατφόρμα» με την οποία θα συνεχίσουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ τον αγώνα τους, δικαστικό αυτή τη φορά, κατά του νομοσχεδίου για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Συγκεκριμένα, οι νομικές ενέργειες στις οποίες θα προβούν οι γιατροί για να προσβάλουν τη διαθεσιμότητα που θα ακολουθήσει την ψήφιση του νομοσχεδίου είναι οι εξής: Αρχικά θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση ακύρωσης των διαπιστωτικών πράξεων διαθεσιμότητας στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών. Στην συνέχεια να προχωρήσουν σε αναφορά-καταγγελία προς την Ε.Ε. για παραβίαση κοινοτικού δικαίου. Ακολουθούν , μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου και έγερση συλλογικών αγωγών αποζημίωσης.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, γιατροί και εργαζόμενοι στον ΕΟΠΥΥ εντάσσονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας για ένα μήνα, στη διάρκεια του οποίου οι γιατροί πρέπει να αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν να εργάζονται με σχέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας).
 
Ξεκινούν οι αλλαγές!
Όλα θα ξεκινήσουν με την ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή. Μόλις αυτό γίνει, μετά από 7 ημέρες θα ξεκινήσει η διαθεσιμότητα εργαζομένων και ιατρών του ΕΟΠΥΥ. Και αυτό διότι θα δοθεί μια εβδομάδα προθεσμία στους γιατρούς να δηλώσουν εάν επιθυμούν να μείνουν ή όχι στο δημόσιο σύστημα και να κλείσουν τα ιατρεία τους. Με βάση τα όσα προβλέπονται, η διαθεσιμότητα θα διαρκέσει έναν μήνα και στο διάστημα αυτό θα καταβάλλονται τα ¾ του μισθού στους εργαζόμενους.

Εξαίρεση αποτελούν συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων που θα μπουν στον πάγο όχι έναν μήνα αλλά 15 ημέρες. Αυτοί είναι: 1)όσοι είναι άτομα με ειδικές ανάγκες με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%, 2)όσοι έχουν παιδιά με αναπηρία, 3) και μεταξύ άλλων όσων ο σύζυγος ή η σύζυγος μπαίνει επίσης σε διαθεσιμότητα. Πάντως οι οργανικές θέσεις στο νέο σύστημα θα συσταθούν μετά τις σχετικές αιτήσεις που θα κάνουν οι εργαζόμενοι. Οι γιατροί που επιθυμούν να μεταφερθούν από τον ΕΟΠΥΥ στο ΠΕΔΥ θα πρέπει εντός 7 ημερών να καταθέσουν αίτηση ενώ σε περίπτωση που δεν την υποβάλλουν απολύονται αυτοδικαίως.

Μετά την αίτηση και εφόσον ολοκληρωθεί η διαθεσιμότητα, όσοι έχουν δηλώσει ότι θα πάνε στο ΠΕΔΥ, θα πρέπει να υποβάλλουν και τα σχετικά έγγραφα της εφορίας που θα αποδεικνύουν ότι έχουν κλείσει το ιδιωτικό τους ιατρείο.

Όσοι δεν κάνουν αίτηση ή δεν κλείσουν το ιατρείο τους θα απολυθούν ενώ οι θέσεις θα καταργηθούν στον οργανισμό. Αντίστοιχες ρυθμίσεις ισχύουν και για όλους τους διοικητικούς και υγειονομικούς υπαλλήλους οι οποίοι όμως μεταφέρονται στο σύνολό τους στο νέο σύστημα.

Κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας οι ασφαλισμένοι θα εξυπηρετούνται από τα Κέντρα Υγείας, τους συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ αλλά και από τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων επικουρικά όπως σημειώνεται στο νομοσχέδιο. Άλλωστε τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων είναι ήδη ...πηγμένα αφού για ένα ραντεβού απαιτούνται μήνες.
Κική Κολοβέρου
[email protected]

Πηγή

εφημερίδα Πρωινή
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ