Συναγερμός από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας -Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο πλανήτης για την πολιομυελίτιδα

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, κηρύσσοντας «παγκόσμιας εμβέλειας κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη δημόσια υγεία», μετά από τη διάδοση της πολιομυελίτιδας.

Η ανησυχία προέκυψε από τον Ιανουάριο, όταν εντοπίστηκαν κρούσματα της ασθένειας που εισήχθησαν στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και την Ισημερινή Γουινέα. Οπως προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αν δεν τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση, υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγηθεί στην αποτυχία της παγκόσμιας εξάλειψης μιας εκ των σοβαρότερων ασθενειών, η οποία μπορεί να εμποδιστεί με τον εμβολιασμό.

Ο ΠΟΥ εκτιμά πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος εξαγωγής της πολιομυελίτιδας αφορά το Πακιστάν, το Καμερούν και τη Συρία. Για αυτό το λόγο ζήτησε από τις τοπικές αρχές να αναλάβουν δράση, κάνοντας εκστρατείες για τον εμβολιασμό όσων πρέπει να ταξιδέψουν, ενώ οι οδηγίες αναφέρουν ότι ο μηχανισμός πρέπει να συνεχιστεί για τουλάχιστον έξι μήνες από τη στιγμή που θα διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχουν νέα κρούσματα εξαγωγής της ασθένειας. Οι χώρες όπου έχει διαπιστωθεί η παρουσία της ασθένειας και τις οποίες αφορά αυτή η προειδοποίηση είναι το Αφγανιστάν, η Ισημερινή Γουινέα, η Αιθιοπία, το Ιράκ, το Ισραήλ, η Σομαλία και η Νιγηρία.

Η πολιομυελίτιδα είναι μια πολύ μεταδοτική νόσος που πλήττει κυρίως τα παιδιά κάτω των πέντε ετών. Μπορεί να επιφέρει την παράλυση μέσα σε μερικές ώρες και σε μερικές περιπτώσεις είναι θανάσιμη.

Ο αριθμός των κρουσμάτων έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 99% από το 1988, περνώντας από τα 350.000 στα 406 καταγεγραμμένα κρούσματα το 2013. Η μείωση αυτή είναι το αποτέλεσμα της παγκόσμιας προσπάθειας για την εξάλειψη αυτής της νόσου, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Το 2014 η νόσος θεωρείται ενδημική σε τρεις χώρες, το Αφγανιστάν, η Νιγηρία και το Πακιστάν, ενώ το 1988 ήταν περισσότερες από 125.

«Εντούτοις η πολιομυελίτιδα συνεχίζει να διαδίδεται σε διεθνή κλίμακα από τις χώρες στις οποίες ενδημεί καθώς και από τις χώρες στις οποίες εμφανίζονται και πάλι κρούσματα», υπογραμμίζει ο ΠΟΥ.

Πηγή

iefimerida.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Studio Μαθηματικών