Φεύγουν τα τασάκια από καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια! - Τσουχτερά πρόστιμα- 500 ευρώ για τους επαγγελματίες και 50 ευρώ για τους καπνιστές

Ρεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου

Τον αντικαπνιστικό νόμο του 2010 – που δεν εφαρμόστηκε ποτέ κάτω από τις τότε ισχυρές αντιδράσεις των επαγγελματιών υγειονομικού ενδιαφέροντος και επισιτιστικού τομέα-  ο οποίος απαγορεύει ρητά και κατηγορηματικά το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους, ξέθαψε από το συρτάρι έτσι ξαφνικά η υφ. Υγείας Ζέτα Μακρή.

Χωρίς να δίνει τα ανάλογα περιθώρια προετοιμασίας,  στα μέσα Ιανουαρίου με εγκύκλιο που υπέγραψε ζήτησε από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς να συστήσουν κλιμάκια ελέγχων και να επιβάλλουν μάλιστα στους παραβάτες υψηλά πρόστιμα, προκειμένου να εφαρμοστεί το νομοθετικό πλαίσιο απαγόρευσης του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους. Τα πρόστιμα είναι 500 ευρώ για τους καταστηματάρχες και 50 ευρώ για τον καπνιστή και ήδη στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις έχουν αρχίσει να πέφτουν βροχή!

Στην Ηλεία, ο μηχανισμός άρχισε ήδη να δουλεύει στο επίπεδο της ενημέρωσης για την άμεση εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου σε πρώτη φάση, καθώς  συστήθηκαν σε χρόνο ρεκόρ τα μικτά κλιμάκια ελέγχων από την Δ/νση Υγείας της ΠΕ Ηλεία και την αστυνομία ( που αναλαμβάνει τις αρμοδιότητες της δημοτικής αστυνομίας) και σε περιοχές ευθύνης του Λιμενικού και του ΕΟΤ από άλλα δικά τους κλιμάκια.

Έτσι, σκηνές «μάχης» μεταξύ επαγγελματιών και καπνιστών που ζήσαμε πριν τρία χρόνια θα αρχίσουν να εκτυλίσσονται σύντομα σε εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες στον Πύργο και στην Αμαλιάδα όπου έγιναν οι πρώτοι έλεγχοι και τα τασάκια άρχισαν να κρύβονται υπό τον φόβο των τσουχτερών προστίμων, ενώ θα ακολουθήσουν και οι άλλες μεγάλες τουλάχιστον πόλεις του νομού.  Η εγκύκλιος  εστάλη στους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης,  την Δ/νση Υγείας της ΠΕ Ηλείας που εδώ θα σηκώσει μαζί με την αστυνομία το μεγάλο βάρος των ελέγχων,  καθώς και άλλους συναρμόδιους φορείς και επισημαίνεται η ανάγκη πιστής εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας πλήρους απαγόρευσης του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους, με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας. Εξάλλου, παρέχονται διευκρινιστικές οδηγίες για την διενέργεια των ελέγχων, όπως σχετικά με τη σύσταση των κλιμακίων ελέγχου, τη σήμανση των χώρων, την καταγραφή των ελέγχων, την υποβολή των σχεδίων τακτικών- περιοδικών ελέγχων κλπ.

Π. Λιαρόπουλος: « Θα ελεγχθούν όλες οι επιχειρήσεις- Αυστηρή η εφαρμογή του νόμου»
Ο προϊστάμενος της Δ/νσης Υγείας της ΠΕ Ηλείας κ. Παναγιώτης Λιαρόπουλος, μιλώντας για το θέμα αυτό στην «Πρωϊνή» καθώς και για τα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω της έλλειψης προσωπικού αλλά και μέσων (οχημάτων για την μεταφορά των ελεγκτών), τόνισε ότι εδώ και δύο εβδομάδες έλαβαν την σχετική εγκύκλιο και έγινε αμέσως η σύσταση των κλιμακίων.

Η Δ/νση Υγείας έχει αυτή τη στιγμή 6 επόπτες Υγείας και οι έλεγχοι για το κάπνισμα έρχονται να προστεθούν στις τόσες άλλες αρμοδιότητες που έχουν και είναι ευνόητο το προσωπικό να μην επαρκεί, αφού το ωράριό τους δεν θα τελειώνει στις 3 το μεσημέρι, λόγω της ιδιαιτερότητας λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, μπαρ, εστιατόρια, νυχτερινά μαγαζιά κ.λ.π που είναι ανοιχτά ως τα ξημερώματα.

« Στα κλιμάκια ελέγχων για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, δεν μπορούν να συμμετέχουν πάνω από 2-3 επόπτες Υγείας, διότι έχουμε πληθώρα αρμοδιοτήτων και δεν προλαβαίνουμε. Παρ’ όλα αυτά, μαζί με την αστυνομία συστήσαμε τα κλιμάκια και έχουμε ήδη προχωρήσει σταδιακά  σε ελέγχους σε πολλά μαγαζιά και επιχειρήσεις σε Πύργο και Αμαλιάδα και έπονται και οι άλλες έδρες των δήμων, αλλά δεν έχουμε κρατικά μεταφορικά μέσα και είναι κι αυτό ένα θέμα, γιατί τα οχήματα που είχε η ΠΕ Ηλείας με λίζινγκ αποσύρθηκαν – εκτός ελαχίστων- και περιμένουμε τα νέα. Γι αυτό και με έγγραφό μας ζητήσαμε από το Υπουργείο και την Περιφέρεια να ενισχύσει και να βοηθήσει το έργο μας.

Οι εντολές που έχουμε μετά τη επανεκκίνηση του αντικαπνιστικού νόμου είναι σαφείς, αρχικά συστήνουμε να τοποθετηθούν απαγορευτικά σήματα του καπνίσματος, ενημερώνουμε ότι πρέπει να απομακρυνθούν από τα τραπέζια τα τασάκια  μετά τον δεύτερο και τρίτο έλεγχο στην ίδια επιχείρηση είμαστε υποχρεωμένοι να επιβάλλουμε και πρόστιμα και διοικητικές κυρώσεις που φτάνουν μέχρι και το κλείσιμο του καταστήματος σε περίπτωση μη εφαρμογής του νόμου.  Η θέση μας όσον αφορά την επιβολή προστίμων καταλαβαίνετε ότι δεν είναι ευχάριστη, υποχρεούμαστε να το κάνουμε γι αυτό θα πρέπει να βοηθήσουν και οι επιχειρηματίες να εφαρμόζουν τον νόμο».

Τέλος ο κ. Λιαρόπουλος τονίζει ότι  και η ίδια υπηρεσία υφίσταται έλεγχο από το Υπουργείο Υγείας , αφού τους ζητούν 15νθήμερη περιοδική  ενημέρωση για τα αποτελέσματα των ελέγχων, για το πόσους ελέγχους έχουν διενεργήσει και τον αριθμό και το ύψος των προστίμων που επιβλήθηκαν! Γι αυτό το λόγο στην Δ/νση Υγείας της ΠΕ Ηλείας κρατούν αρχείο ελέγχων και κάθε κλιμάκιο για κάθε κατάστημα που ελέγχει αναγράφει και λεπτομέρειες – αν ήταν πρώτος, δεύτερος έλεγχος, τι βρήκαν κ.λ.π  με κύριο στόχο αφενός να έχουμε πλήρη εικόνα και αφετέρου να μην αδικηθούν κάποιες επιχειρήσεις και να περάσουμε από όλες για να είναι καθολική η εφαρμογή του νόμου. «Δεν θα υπάρξει το φαινόμενο να κάνουμε έλεγχο σε μια επιχείρηση και να μην κάνουμε σε άλλη. Θα τις ελέγξουμε όλες, μια προς μια σε όλες τουλάχιστον τις έδρες των δήμων και στις μεγάλες πόλεις».
Ναι μεν αλλά από τους καταστηματάρχες

Αρκετοί από τους  ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, τονίζουν ότι δεν είναι αρνητικοί ως προς την εφαρμογή του αντικαπνιστικού μέτρου, ζητούν όμως να είναι καθολική για να μην ζημιωθούν οι επιχειρήσεις τους.

Πηγή

εφημερίδα Πρωινή
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ