24ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γενικής Ιατρικής στην Κυλλήνη

Το Βραβείο "Γ. Μερίκα" απενεμήθη σε επιστημονική εργασία Ιατρών του Νομού Ηλείας, κατά την διεξαγωγή του 24ου Πανελλήνιου Συνέδριου Γενικής Ιατρικής που πραγματοποιήθηκε

στην Κυλλήνη από τις 18 έως τις 22 Απριλίου με θέμα: "Πιλοτική Εφαρμογή Άμεσα Επιτηρούμενης Θεραπείας (DOT) σε Ασθενείς με Φυματίωση και Μέτρα Πρόληψης στην Οικογένεια", με βασικό Ερευνητή-Συγγραφέα τον κ. Γεώργιο Τσίρο, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Παν/μιου Πατρών, Γενικό Ιατρό Επιμ. Α’ Π.Ι. Χαβαρίου Κ.Υ. Γαστούνης.

Από τα 8 συνολικά βραβεία που απονεμήθηκαν, το βραβείο "Γ. Μερίκα" αποτελεί ένα από τα 2 κορυφαία της Ελληνικής Εταιρίας Γενικής Ιατρικής και απονέμεται σε πρωτότυπες και επιστημονικά τεκμηριωμένες ιατρικές εργασίες από όλη την Ελλάδα.
Σκοπός της έρευνας ήταν η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της άμεσα επιτηρούμενης θεραπείας (DOT-DirectlyObserved Treatment) συγκριτικά με την συντηρητική αντιμετώπιση ασθενών με φυματίωση, αλλά και του ελέγχου της νοσηρότητας στα μέλη των οικογενειών.


Η μελέτη
Στη μελέτη συμμετείχαν 13 νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς με φυματίωση υπό DOT στο χρονικό διάστημα 2006-2009 στο Νομό Ηλείας μαζί με 30 οικογενειακά μέλη, και 41 μάρτυρες που αντιμετωπίστηκαν συντηρητικά στο παρελθόν, με 111 οικογενειακά μέλη. Οι ασθενείς παρακολουθούνταν στο Αντιφυματικό Ιατρείο του Νοσοκομείου Πύργου, σε συνεργασία με Γενικό-Οικογενειακό Ιατρό που πραγματοποιούσε κατ΄οίκον επισκέψεις στους ασθενείς στα πλαίσια του DOT, αλλά και στους μάρτυρες, με προσωπικές συνεντεύξεις σε όλα τα μέλη των οικογενειών και με διενέργεια Mantoux σε όσους δεν είχε προηγηθεί.

Από τους 13 ασθενείς υπό DOT, επιτυχής θεραπεία σημειώθηκε στο 84,6%, 7,7% απεβίωσαν και 7,7% χάθηκαν, ενώ από τους 41 μάρτυρες, το 75,6% επιβεβαιώνει αποτελεσματική θεραπεία. Κατά τη διάγνωση του ασθενούς, Mantoux-θετικά ήταν 13,3% και αρνητικά 43,3% των μελών. Στο υπόλοιπο 43,3% που δεν είχε γίνει Mantoux, λόγω μη προσέλευσης στο Νοσοκομείο-Κ.Υ., έγινε κατά την επίσκεψη κατ’ οίκον, με 7,7% να είναι θετικά. Στα μέλη των μαρτύρων κατά την διάγνωση του νοσούντα, Mantoux-θετικά ήταν 19,8%, αρνητικά 21,6% και 53,2% των μελών δεν εξετάστηκαν. Σχετικά με τη νοσηρότητα των μελών, από τις 30 άμεσες επαφές των ασθενών, 13,3% χρειάστηκαν χημειοπροφύλαξη, ενώ από τους 111 συγγενείς των μαρτύρων, 12,6% χρειάστηκαν χημειοπροφύλαξη και 6,3% θεραπεία.


"Η εφαρμογή συμβάλει στην επιτυχή θεραπεία"
Όπως ανέφερε ο Δρ. Γεώργιος Τσίρος, η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι η εφαρμογή DOT συμβάλει στην ολοκληρωμένη και επιτυχή θεραπεία των ασθενών με φυματίωση, μέσω των κατ’ οίκον επισκέψεων του κατάλληλα εκπαιδευμένου Ιατρού πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ο οποίος είναι σε θέση να τροποποιήσει και να περιορίσει τους επιβαρυντικούς παράγοντες που έχουν επιπτώσεις στη μετάδοση της νόσου, όπως οι συνθήκες διαβίωσης και να μειώσει τη μακροπρόθεσμη νοσηρότητα της φυματίωσης μέσα στην οικογένεια, με το να ανιχνεύσει τα άτομα υψηλού κινδύνου και να τα αντιμετωπίσει κατάλληλα με τη χρήση χημειοπροφύλαξης.
Στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία Άμεσης Επιτηρούμενης Θεραπείας και αποτελεσματικότητας της θεραπείας για τη φυματίωση (treatment outcome monitoring -TOM), όπως επιβάλλεται στην Π.Ο.Υ. και τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας αναμένεται να δημοσιευθούν σύντομα σε έγκριτο διεθνές ιατρικό Περιοδικό, αφότου έχουν ιδιαίτερη αξία για ειδικές κοινωνικές ομάδες πληθυσμού, όπως αθίγγανοι, μετανάστες, κ.λ.π.


Οι γιατροί που βραβεύτηκαν
Στην ερευνητική εργασία του Δρ. Γεωργίου Τσίρου, ο οποίος τελεί παράλληλα και υπεύθυνος Συντονιστής Εκπαίδευσης Ειδικευομένων Γενικών Ιατρών Γ.Ν. Πύργου & Γ.Ν. Αμαλιάδας, Γενικός Γραμματέας Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας και Ειδικός Γραμματέας Ιατρικής Εταιρίας Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου (ΙΕΔΕΠ), συμμετείχαν και βραβεύτηκαν και οι Ιατροί: Δρ. Νικόλαος Χαροκόπος, Πνευμονολόγος Αντιφυματικού Ιατρείου Γ.Ν. Πύργου, Δρ. Ιωάννης Λέντζας, Δ/ντής Γενικός Ιατρός Κ.Υ. Σιμόπουλου, Ζέτα Βοΐλα Μικροβιολόγος – Ιατρός Βιοπαθολόγος Αμαλιάδα, Αναστασία Τσίρου, Γενική Ιατρός Π.Ι. Ανδραβίδας, Κωνσταντίνα Λεμποτέση, Ιατρός-Ανδραβίδα, Ίρις Σπηλιοπούλου, Καθηγήτρια Εργαστηρίου Μικροβιολογίας, Κων/νος Χρυσανθόπουλος, Καθηγητής Παθολογίας και Ελένη Γελαστοπούλου, Αν. ΚαθηγήτριαΕργαστηρίου Υγιεινής, Ιατρική Σχολή Παν/μίου Πατρών.

Πηγή

Δελτίο Τύπου

28ης Οκτωβρίου 1
Πύργος Ηλείας
Τηλ: 26210-30400
Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976-869414
Εμπορικό Τμήμα: 6945556212
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2011 Ηλεία Live!. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo  Όροι χρήσης - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.