LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

08|06
2022
18:49

ΠΟΥ: Λανθασμένη η αντίληψη ότι η πανδημία έχει τελειώσει - Πάνω από 7.000 νεκροί την περασμένη εβδομάδα

Τι λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ηπατίτιδα και την ευλογιά των πιθήκων

Παρά τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού η πανδημία δεν έχει ακόμη τελειώσει, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που σημειώνει πως περίπου τα 3/4 των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί σε παγκόσμιο επίπεδο.
 
Ο ΠΟΥ εξήγησε ωστόσο στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων πως τα ποσοστά αυτά είναι πολύ χαμηλότερα στις χώρες με χαμηλά ποσοστά εισοδήματος καθώς σχεδόν 18 μήνες από τη χορήγηση του πρώτου εμβολίου, 68 χώρες δεν έχουν ακόμη πετύχει 40 % κάλυψη.
 
Παράλληλα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου υπογραμμίζοντας ότι είναι λανθασμένη η αντίληψη πως η πανδημία έχει τελειώσει καθώς περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον ιό την περασμένη εβδομάδα.
 
Ακόμη προειδοποίησε ότι μια νέα και ακόμη πιο επικίνδυνη παραλλαγή θα μπορούσε να εμφανιστεί ανά πάσα χρονική στιγμή στιγμή και τεράστιος αριθμός ανθρώπων παραμένει απροστάτευτος.
 
Η οξεία ηπατίτιδα αγνώστου προελεύσεώς

Όσον αφορά την οξεία ηπατίτιδα που «χτυπά» κυρίως παιδιά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καταγράψει περισσότερες από 700 περιπτώσεις ηπατίτιδας άγνωστης αιτίας σε 34 χώρες, ενώ άλλες 112 περιπτώσεις βρίσκονται υπό διερεύνηση. Τουλάχιστον 38 από τα παιδιά που μολύνθηκαν χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος και 10 έχουν πεθάνει. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον ΠΟΥ οι πέντε ιοί που προκαλούν συνήθως ηπατίτιδα δεν έχουν ανιχνευθεί σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις.

Η Ευλογιά των Πιθήκων

Όσον αφορά την ευλογιά των πιθήκων ο ΠΟΥ υπογράμμισε ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να εγκατασταθεί σε μη ενδημικές χώρες και υφίσταται ιδιαίτερη ανησυχία για τους κινδύνους αυτού του ιού στις ευάλωτες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των εγκύων. Ωστόσο όπως διευκρίνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Δρ. Τένδρος το σενάριο αυτό μπορεί να αποτραπεί με τον εντοπισμό των κρουσμάτων και τις επαφές για τον έλεγχο αυτής της επιδημίας και την πρόληψη της περαιτέρω εξάπλωσης της ευλογιάς. Ο ίδιος ανακοίνωσε πως τις επόμενες ημέρες, θα εκδοθούν οδηγίες για την κλινική φροντίδα, την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων, τον εμβολιασμό, καθώς και περαιτέρω οδηγίες για την προστασία της κοινότητας.

Επανέλαβε επίσης ότι ο ΠΟΥ δεν συνιστά τον μαζικό εμβολιασμό κατά της ευλογιάς των πιθήκων, ενώ όπου υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την προστασία όσων ενδέχεται να εκτεθούν, όπως οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και το προσωπικό εργαστηρίου. Επιπλέον ο εμβολιασμός μετά την έκθεση στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων θα πρέπει να γίνεται, ιδανικά εντός τεσσάρων ημερών από την έκθεση, κυρίως για άτομα που έχουν στενές επαφές υψηλότερου κινδύνου, όπως σεξουαλικοί σύντροφοι, μέλη της οικογένειας στο ίδιο νοικοκυριό και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.

Σαρώνει η ευλογιά στην Αφρική

Πάντως σύμφωνα με τον ΠΟΥ είναι ξεκάθαρα ανησυχητικό το γεγονός ότι η ευλογιά των πιθήκων εξαπλώνεται σε χώρες όπου δεν έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν και υπενθύμισε ότι μέχρι στιγμής φέτος έχουν υπάρξει περισσότερα από χίλια τετρακόσια ύποπτα κρούσματα ευλογιάς πιθήκων στην Αφρική και 66 θάνατοι.

«Αυτός ο ιός κυκλοφορεί και σκοτώνει στην Αφρική εδώ και δεκαετίες. Είναι μια ατυχής αντανάκλαση του γεγονότος ότι η διεθνής κοινότητα προσέχει μόλις τώρα την ευλογιά των πιθήκων επειδή εμφανίστηκε σε χώρες υψηλού εισοδήματος, κατέληξε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.
 
Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ SALVATORE DINOLFI

Google News ilialive.rg

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ