IliaLive.gr
LIVE

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

12|11
2018
09:47

ΛΑΕ Ηλείας: Διαμαρτυρία στη ΔΕΗ για τις οικογένειες χωρίς ρεύμα και τη μείωση της τιμής

Όλες  και  όλοι την Δευτέρα 12 Νοέμβρη στις 11.30 π. μ. στα γραφεία της ΔΕΗ στον Πύργο.

Καλούμε  κάθε συμπολίτη που  θέλει  να αγωνιστεί  για να μην υπάρχει «κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, να μειωθεί τώρα η τιμή του ρεύματος 50%»να δώσει το  παρών  την Δευτέρα 12 Νοέμβρη στις 11.30 π. μ. στα γραφεία της ΔΕΗ στον Πύργο . 

Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι  κοινωνικό  αγαθό  και όχι εμπόρευμα, πρέπει να είναι φτηνό για όλο το λαό και να μην υπάρχει σπίτι χωρίς αυτό το αγαθό.

Η  δήθεν μεταμνημονιακή  Ελλάδα του κ. Τσίπρα στενάζει κάθε  μέρα στα γραφεία της ΔΕΗ. Χιλιάδες άνθρωποι  καθημερινά συγκεντρώνονται  και αγωνιούν να κάνουν  ρύθμιση  για να μην μείνουν χωρίς  ρεύμα. Τη ρύθμιση όμως δυστυχώς  τη χάνουν μετά από  ένα τετράμηνο , γιατί αδυνατούν να πληρώσουν  και τη δόση και τον τρέχοντα λογαριασμό.

Η  δραματική μείωση των λαϊκών εισοδημάτων ως αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών έχει οδηγήσει τα λαϊκά νοικοκυριά να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην εξόφληση όχι μόνο των λογαριασμών του ρεύματος αλλά και των διακανονισμών, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται χρέη και να   μένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Το  ηλεκτρικό ρεύμα στην Ελλάδα έχει  γίνει  πολύ  ακριβό διότι καταργήθηκε ο δημόσιος χαρακτήρας  της ΔΕΗ  και  μετατράπηκε το ηλεκτρικό ρεύμα από κοινωνικό αγαθό σε αγοραίο εμπόρευμα και είδος πολυτελείας.

Η  λεγόμενη  «απελευθέρωση  της  αγοράς  ηλεκτρικής  ενέργειας», η   ιδιωτικοποίηση   της ΔΕΗ ,  η διάσπαση  της σε τρεις Εταιρείες (ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ  και ΑΔΜΗΕ), και η εξυπηρέτηση ιδιωτικών ηλεκτροπαραγωγικών και εμπορικών εταιρειών έχει ως αποτέλεσμα  τη  μεγάλη αύξηση της τιμής του ρεύματος.  

Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος  για τα νοικοκυριά τα   χρόνια των μνημονίων 2009-2017 έχει αυξηθεί κατά  75%!!! λόγω κυρίως  της  αύξησης  των  τελών  και  των  φόρων . Το 47% ενός λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος είναι φόροι και τέλη.

Προτείνουμε:  Επαναφορά του  νόμου 4320/19-03-2015 γνωστός ως νόμος Λαφαζάνη. Ο νόμος προέβλεπε 1200 κιλοβατώρες το τετράμηνο δωρεάν για όσους ήταν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Η επαναφορά του νόμου Λαφαζάνη  θα έχει ως αποτέλεσμα μια οικογένεια που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας να  πληρώνει μόνο 65 ευρώ το τετράμηνο, ενώ σήμερα η ίδια οικογένεια ενταγμένη στο κοινωνικό τιμολόγιο πληρώνει 225 ευρώ!!! δηλαδή 3,5 φορές επάνω.

Καλούμε όλους τους πολίτες, τις κοινωνικές οργανώσεις, την τοπική αυτοδιοίκηση να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο κίνημα και να απαιτήσουμε την άμεση επαναφορά του καταργημένου νόμου Λαφαζάνη .Απαιτούμε την άμεση ηλεκτροδότηση όλων των κομμένων για χρέη νοικοκυριών, με μεγάλες εκπτώσεις των χρεών και διακανονισμούς πληρωμής σε βάθος χρόνου. Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι και άδικο και ατελέσφορο.

Επαναφορά της κλιμακωτής χρέωσης 0-800, 800-1000, 1000-1200, 1200-1600, 1600-2000, 2000-3000, 3000 και άνω κιλοβατώρες με φθηνότερες τιμές για τις χαμηλές κλίμακες, δηλ. τα πιο φτωχά και μικρά νοικοκυριά. Η κλιμάκωση θα φέρει άμεση μείωση από 10% έως 26%   για τις μικρές και μεσαίες καταναλώσεις.

Άμεση κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και του τέλους εκτελωνισμού 5/1000. Η κατάργησή του θα επιφέρει άμεση μείωση σε μια 4μελή οικογένεια με μέση κατανάλωση 4μηνου 2200 KWh της τάξης του 5% στο λογαριασμό της.

Ενιαίος λογαριασμός ,καμία ξεχωριστή χρέωση για ΥΚΩ. Υποχρέωση μιας δημόσιας επιχείρησης είναι να δίνει ρεύμα στην Πίνδο και στο Καστελόριζο. Η κατάργησή τους θα επιφέρει άμεση μείωση σε μια 4μελή οικογένεια με μέση κατανάλωση 4μηνου 2200KWh της τάξης του 14% στο λογαριασμό της.

Άμεση μείωση του ΦΠΑ, από το 13% στο 9% . Το ρεύμα είναι αγαθό πρώτης ανάγκης και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν  μεταξωτή κορδέλα. Δηλαδή άμεση μείωση του συνολικού λογαριασμού κατά 4%.

Να γίνει ξανά   η ΔΕΗ ενιαία και  καθετοποιημένη  σε Παραγωγή – Μεταφορά – Διανομή – Προμήθεια .Δηλαδή να  ενσωματώσει ξανά τις αποσχισθείσες εταιρείες (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ).

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα: Οικονομίες κλίμακας άρα  και  φθηνότερη τιμή ρεύματος ενιαίο λογαριασμό  ρεύματος, και   θα  γλιτώσουν   οι καταναλωτές  από τους απανωτούς ΦΠΑ σε κάθε ξεχωριστή χρέωση συνεπώς θα πληρώνουν έναν   ΦΠΑ στο ρεύμα.

Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες

Με τις προτάσεις  αυτές της  ΛΑΪΚHΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ μπορεί  να μειωθεί  η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για μια μέση τετραμελή οικογένεια (2200KWh/4μηνο) κατά  55%!!!!

Όμως  ο  αγώνας για ρεύμα φτηνό για όλο το λαό μπορεί να υλοποιηθεί από μια ενιαία και 100% δημόσια και κοινωνική Δ.Ε.Η.. Αυτά προϋποθέτουν  την κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων και την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων  πολιτικών  .

Αυτό  μπορεί  να το εγγυηθεί  μόνο ένα ισχυρό λαϊκό  κίνημα  και   μια ισχυρή  ΛΑΪΚH  ΕΝΟΤΗΤΑ  στη Βουλή στην Ευρωβουλή  και στο  λαό». 
  
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΗΛΕΙΑΣ

Google News ilialive.rg

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ