Το Ρώσικο τηλεοπτικό συνεργείο συνοδευόμενο από στελέχη του γραφείου του ΕΟΤ της Ελληνικής Πρεσβείας στην πόλη της Μόσχας, πραγματοποίησε γυρίσματα στην πόλη της Αρχαίας Ολυμπίας καθώς και στον αρχαιολογικό χώρο, σε μία προσπάθεια ενημέρωσης των Ρώσων πολιτών για τον τόπο όπου γεννήθηκαν οι ιδέες του Ολυμπισμού και του αθλητισμού.
Οι Ρώσοι δημοσιογράφοι, μέσα από τις ερωτήσεις τους προς τον δήμαρχο της Αρχαίας Ολυμπίας κ Θύμιο Κοτζιά επέδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την τελετή αφή της Ολυμπιακής Φλόγας καθώς και για την σύγχρονη ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.
«Η ώρα την Ολυμπίας»
Στην συνέντευξη που παραχώρησε ο δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας κ Θύμιος Κοτζιάς αναφέρθηκε στην έντονη σημασία των μηνυμάτων ειρήνης και συναδέλφωσης των λαών, που πρεσβεύει διαχρονικά η Αρχαία Ολυμπία, ενώ απεύθυνε έκκληση προς όλη την υφήλιο έστω και για μερικά λεπτά της ώρας να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και να επικρατήσει παγκόσμια ειρήνη.
Επίσης ο κ Κοτζιάς δοθείσης της ευκαιρίας αναφέρθηκε και στα δημοσιεύματα για τις προτάσεις αλλαγής του τελετουργικού αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες νέων του 2014 στην πόλη Nanjing της Κίνας επισημαίνοντας ότι θεωρείται αδιαπραγμάτευτη οποιαδήποτε αλλαγή αφού η Ολυμπιακή Φλόγα που ανάβει στον ιερό χώρο της Ολυμπίας, είναι αυτή που προσδίδει το πανανθρώπινο κύρος στους Ολυμπιακούς θεσμούς, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει χαρακτηρισμός αγώνων ως Ολυμπιακών χωρίς την Ολυμπιακή Φλόγα.





















