Παρράς Euronics
Παρράς Euronics
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis
Αυτοδιοίκηση

Παρασκευόπουλος: "Το μεγάλο μας έργο, θα αποτιμά η ιστορία του δήμου και θα εκτιμούν οι πολίτες κάθε στιγμή"

Παρασκευόπουλος: "Το μεγάλο μας έργο, θα αποτιμά η ιστορία του δήμου και θα εκτιμούν οι πολίτες κάθε στιγμή"
Θάνος Καράμπελας - Ελαιοκομικό Μητρώο
Θάνος Καράμπελας - Ελαιοκομικό Μητρώο
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis

Όσα είπε ο απερχόμενος δήμαρχος στο δημόσιο απολογισμός του

Με τη διαβεβαίωση, ότι τίμησε την εντολή των πολιτών του Δήμου Πύργου και εκπλήρωσε τόσο ο ίδιος όσο και τα μέλη της παράταξης του, στο ακέραιο το καθήκον τους, ο απερχόμενος Δήμαρχος Μάκης Παρασκευόπουλος προχώρησε χθες σε έναν δημόσιο απολογισμό του έργου της 8ετίας, παρουσιάζοντας συνοπτικά όλα όσα έπραξε την περίοδο 2007-2014. Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά είπε, «το μεγάλο αυτό έργο, τη μεγάλη αυτή αλλαγή, θα αποτιμά η ιστορία του δήμου και θα εκτιμούν οι πολίτες κάθε στιγμή που θα περνά».
Πλαισιωμένος από αντιδημάρχους και συνεργάτες του- Β. Παναγόπουλο, Σ. Καννή, Π. Φραγκαντώνη, Κ. Μποσμή, Γ. Βαρελά, Γ. Χαρίτο, Γ. Μπούρα κ.α.- ο κ. Παρασκευόπουλος αναφέρθηκε στους στόχους που είχε θέσει και επιτεύχθηκαν με κυρίαρχο την αλλαγή της πορείας του δήμου μέσω της οικονομικής εξυγίανσης του, μιας και όπως είπε, όταν τον παρέλαβαν ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, με χρέη πάνω από 16 εκ. ευρώ.
Παράλληλα, έκανε αναφορά και στην ήττα των εκλογών, η οποία όπως είπε, οφείλεται «στην πολυδιάσπαση της παράταξης και του χώρου που στήριξε εκλογικά τη ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ, και στο βαθμό που δεν σχεδιάστηκε, αξιοποιήθηκε από τα κέντρα και τις δυνάμεις που δεν μπόρεσαν να ανεχτούν ποτέ την παρουσία της δημοτικής μας αρχής με τα δικά της ποιοτικά χαρακτηριστικά και έφερε, με μαθηματική ακρίβεια, την ήττα. Η πολυδιάσπαση της παράταξης, που δεν επιβλήθηκε από καμιά απολύτως πολιτική ή αυτοδιοικητική διαφωνία, στέρησε τη ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ και το έργο της από το διάδοχο σχήμα και τους φυσικούς υπερασπιστές της».
Ο κ. Παρασκευόπουλος ευχήθηκε ακόμα στη νέα δημοτική αρχή καλή επιτυχία στο έργο της ενώ έκανε έκκληση προς τους πολίτες και τις παρατάξεις του νέου Δ.Σ. να στηρίξουν τις όποιες επιλογές της νέας δημοτικής αρχής για την αντιμετώπιση του προβλήματος των σκουπιδιών, επαναλαμβάνοντας για μια ακόμη φορά ότι η κρίση αυτή ήταν τεχνητή, με στόχο το Δήμαρχο και τη δημοτική αρχή.

Διαβάστε όσα είπε ο απερχόμενος δήμαρχος...

Η Νέα Πορεία στο Δήμο Πύργου - Απολογισμός έργου 2007-2014

Το 2006 κληθήκαμε να αλλάξουμε την κατεστημένη πορεία του δήμου μας. Να αναπροσδιορίσουμε τις κατευθύνσεις και τους στόχους σε μια σύγχρονη εποχή. Καταφέραμε να εμπνεύσουμε και να ενώσουμε τις πιο προοδευτικές δυνάμεις της κοινωνίας και να κερδίσουμε δυο δύσκολες εκλογικές μάχες. Στην πιο άγονη εποχή που γνώρισε η χώρα μας στη νεώτερη ιστορία της, καταφέραμε να κερδίσουμε τις μάχες της ειρήνης. Με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες γενιές και όχι στις επόμενες εκλογές, θέσαμε ως πρώτη προτεραιότητα, προτεραιότητα επιβίωσης, την οικονομική εξυγίανση του δήμου. Την 1-1-2007 η νέα δημοτική αρχή παρέλαβε έναν δήμο κατάχρεο, στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, με χρέη πάνω από 16.000.000, όσο δηλαδή δύο ετήσιοι τακτικοί προϋπολογισμοί. Στη δίνη της ύφεσης και της κρίσης που έπληξαν τη χώρα και με τις περικοπές στις κρατικές επιχορηγήσεις να φθάνουν το 65%, καταβάλαμε υπεράνθρωπες προσπάθειες και καταφέραμε να αποπληρώσουμε τα χρέη και να νοικοκυρέψουμε την οικονομική κατάσταση του δήμου. Παράλληλα αναπροσδιορίσαμε τις κατευθύνσεις και τις προτεραιότητες, εκτελέσαμε, δημοπρατήσαμε και δρομολογήσαμε πολλά και μεγάλα έργα υποδομών που εξασφαλίζουν μια ασφαλή και αναπτυξιακή πορεία στο μέλλον. Και εξ ίσου σημαντικό, ανοίξαμε το δήμο στην κοινωνία και στους πολίτες δημιουργώντας σχέσεις ελευθερίας, δημοκρατίας, ισονομίας και αλληλεγγύης. Και αποδείξαμε ότι μπορεί να υπάρξει δημόσια ζωή με διαφάνεια, ηθική, εντιμότητα και ανιδιοτέλεια. Σήμερα επιχειρούμε μια συνοπτική παρουσίαση του έργου της περιόδου 2007-2014, έναν δημόσιο απολογισμό. Το μεγάλο αυτό έργο, τη μεγάλη αυτή αλλαγή, θα αποτιμά η ιστορία του δήμου και θα εκτιμούν οι πολίτες κάθε στιγμή που θα περνά.

Η πολυδιάσπαση της παράταξης και του χώρου που στήριξε εκλογικά τη ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ, και στο βαθμό που δεν σχεδιάστηκε, αξιοποιήθηκε από τα κέντρα και τις δυνάμεις που δεν μπόρεσαν να ανεχτούν ποτέ την παρουσία της δημοτικής μας αρχής με τα δικά της ποιοτικά χαρακτηριστικά και έφερε, με μαθηματική ακρίβεια, την ήττα. Η πολυδιάσπαση της παράταξης, που δεν επιβλήθηκε από καμιά απολύτως πολιτική ή αυτοδιοικητική διαφωνία, στέρησε τη ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ και το έργο της από το διάδοχο σχήμα και τους φυσικούς υπερασπιστές της. Έτσι απομένει στον πατριωτισμό των πολιτών να κρίνουν, να εκτιμήσουν και να υπερασπιστούν το έργο της και τη σφραγίδα της στην κοινωνική και πολιτική συμπεριφορά της εξουσίας. Εύχομαι στη νέα δημοτική αρχή καλή επιτυχία στο έργο της. Η σωστή και έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων που εκτελούνται, έχουν δημοπρατηθεί ή δρομολογηθεί θα είναι και δική μας δικαίωση. Τέλος, κάνω έκκληση στους πολίτες και τις παρατάξεις του νέου Δ.Σ. να στηρίξουν τις όποιες επιλογές της νέας δημοτικής αρχής για την αντιμετώπιση του προβλήματος των σκουπιδιών. Θα επαναλάβω για μια ακόμη φορά ότι η κρίση αυτή ήταν τεχνητή, με στόχο το Δήμαρχο και τη δημοτική μας αρχή. Ο στόχος επιτεύχθηκε. Θα ήταν ολέθριο λάθος η συνέχιση αυτής της πολιτικής από τις νέες αντιπολιτεύσεις. Τα έργα της ολοκληρωμένης διαχείρισης (ΧΥΤΥ και εργοστάσιο στην Τριανταφυλλιά) έχουν χρονικό ορίζοντα 18-24 μηνών. Μέχρι τότε η κοινωνία θα πρέπει να επιβιώσει. Η δημόσια υγεία δεν μπορεί να αποτελεί το σάκο του μπόξ για να ασκούνται οι παρατάξεις. Τελειώνοντας, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου αντιδημάρχους, τον πρόεδρο του Δ.Σ., τους δημοτικούς συμβούλους και τους υποψηφίους, τους προέδρους των νομικών προσώπων, τους προέδρους και τα μέλη των τοπικών κοινοτήτων για την πολύτιμη και ανιδιοτελή προσφορά τους. Τους δημοτικούς υπαλλήλους που δίνουν τη μάχη τους σε συνθήκες αβεβαιότητας. Όλους όσους πίστεψαν στον αγώνα μας και με κάθε τρόπο στήριξαν την προσπάθειά μας. Και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς τους πολίτες που με εμπιστεύτηκαν. Θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι τίμησα ην εντολή τους και εκπλήρωσα και εγώ και η παράταξη μου στο ακέραιο το καθήκον μας. Στη συνέχεια παραθέτουμε πίνακα των έργων και των δράσεων της περιόδου 2007-2014.

Η οικονομική κατάσταση του δήμου την 1-1-2007 - Η οικονομική κατάσταση σήμερα

Κατά την 1-1-2007 το συνολικό χρέος του δήμου ξεπερνούσε τα 16.000.000 €. Ειδικότερα:
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς προμηθευτές και εργολάβους ανέρχονταν στα 7.890.000 ευρώ, οφειλές που είχαν δημιουργηθεί, κυρίως, κατά την προεκλογική περίοδο του 2006. Υπόλοιπα κεφαλαίου δανείων 4.487.787 ευρώ. (Από αυτά, ποσό 2.850.000 ευρώ είχε ληφθεί έως και στο τέλος του 2006 για λειτουργικές δαπάνες). Οφειλές ειδικευμένων και παραστάσεις αιρετών 734.151 ευρώ. Έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις με υποχρέωση απόδοσης 687.000 ευρώ και προκαταβολές που παρακρατήθηκαν από τα κεντρικά έσοδα του 2007, 1.347.975 ευρώ. Ατιμολόγητες απαιτήσεις που εμφανίζονταν μέχρι και το 2009, 1.000.000 ευρώ. Χρέη προς το ΙΚΑ 500.000. Ευρώ. Οφειλές προς τη ΔΕΗ για επεκτάσεις ηλεκτροφωτισμού 850.000 ευρώ. Δικαστικές απαιτήσεις τρίτων 1.000.000 ευρώ.
Το 2007 συνήψαμε δύο δάνεια ύψους 2.300.000 και 2.700.000 για την άμεση αποπληρωμή μη αμφισβητούμενων χρεών.
Κατά τα έτη 2007-2014 καταβάλαμε από ΚΑΠ, ΣΑΤΑ και ίδιους πόρους πάνω από 1.800.000 ευρώ κάθε έτος για τοκοχρεολύσια και πληρωμή των χρεών που είχαμε κληρονομήσει.
Το 2013 ο δήμος υπήχθη στο πρόγραμμα πληρωμής ληξιπρόθεσμων χρεών και αποπληρώθηκε χρέος 4.000.000 ευρώ (παλαιές και νέες οφειλές).
Σήμερα, το συνολικό χρέος του δήμου από δάνεια (κεφάλαιο) ανέρχεται στο ποσό των 2.200.000 ευρώ (με τοκοχρεολύσια 4.278.667).
Το δε χρέος από ληξιπρόθεσμες οφειλές σε προμηθευτές και τρίτους βρίσκεται στα 2.800.000 ευρώ περίπου, και ένα μεγάλο μέρος του αφορά δαπάνες μεταφοράς και διάθεσης των απορριμμάτων τους τελευταίους μήνες, δαπάνες αντιπλημμυρικών έργων του 2012 καθώς και χρέη προ του 2007.
Υπάρχει επίσης χρέος προς την ΔΟΥ ύψους 900.000 ευρώ από πρόστιμα του Δημοσίου (εικονικά τιμολόγια περιόδου προ του 2007, πρόστιμα σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων και την μη τοποθέτηση ναυαγοσωστών κλπ.), για τα οποία ο δήμος έχει προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια.
Ο Δήμος Πύργου εξυπηρετεί απολύτως τις δανειακές του υποχρεώσεις, δεν οφείλει ούτε ευρώ σε ασφαλιστικά ταμεία, και καλύπτει τις λειτουργικές του ανάγκες.

Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΟΡΗΓΣΕΩΝ
Λόγω της κρίσης, οι κρατικές επιχορηγήσεις προς το δήμο (ΚΑΠ και ΣΑΤΑ) μειώθηκαν από το 2010 και μετά, κατά ποσοστό 65%. Συγκεκριμένα η μηνιαία κρατική επιχορήγηση από το ποσό του 1.100.000 ευρώ περίπου που θα πρέπει να ήταν με τα δεδομένα του 2010, έχει διαμορφωθεί στο ποσό των 497.527. Η δε ΣΑΤΑ από το ποσό των 3.000.0000 ευρώ κατ’ έτος, έχει υποχωρήσει στις 701.000 ευρώ.
Τέλος οι εισπράξεις από τα δημοτικά τέλη έχουν ελαττωθεί δραματικά, αφού λόγω της κρίσης μεγάλος αριθμός δημοτών δεν εξοφλούν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και δεν πληρώνουν δημοτικά τέλη.


ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΣΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
ΔΙΑΦΑΝΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
1. Μηδενίσαμε τη σπατάλη. Κανένας αιρετός δεν εισέπραξε έστω και ένα ευρώ για οδοιπορικά. Επί μεγάλο χρονικό διάστημα οι αντιδήμαρχοι, ο πρόεδρος του Δ.Σ. και ο Δήμαρχος διέθεταν το μισθό τους για τις ανάγκες του Δήμου. Οι πρόεδροι των Νομικών Προσώπων του Δήμου (Λιμενικό Ταμείο Κατακόλου, Δημοτικό Στάδιο, ΔΕΥΑΠ, Παιδικοί Σταθμοί, Αναπτυξιακή, Κοινωφελής) είχαν παραιτηθεί των μισθών τους. Κατά τα τελευταία δύο χρόνια ο Δήμαρχος διέθετε το μισό μισθό του στις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης.
2. Θωρακίσαμε την ταμειακή υπηρεσία με ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, που αποθαρρύνει τα φαινόμενα διαφθοράς.
3. Διενεργήσαμε με επιτροπή του Δημοτικού Συμβουλίου και τις υπηρεσίες του δήμου, έλεγχο στα έργα και της προμήθειες του έτους 2006. Η έκθεση ελέγχου παραδόθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηλείας τον Οκτώβριο του 2007. Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης.
4. Για μια ακόμη φορά θα επαναλάβουμε ότι ουδέποτε ζητήσαμε φορολογικό έλεγχο των συναλλαχθέντων με τον δήμο. Αντίθετα, ζητήσαμε διαχειριστικό έλεγχο, που όμως ουδέποτε διενεργήθηκε.
5. Καταργήσαμε τις πελατειακές σχέσεις και αντικαταστήσαμε το κλειστό σύστημα διοίκησης με σύγχρονες και αποτελεσματικές υπηρεσίες, που λειτουργούν με αξιοκρατία και αντιμετωπίζουν ισότιμα όλους τους δημότες, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.
6. Επαναφέραμε την ομαλή δημοκρατική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, με σεβασμό στο θεσμό και στα δικαιώματα όλων των παρατάξεων και των συμβούλων, οι οποίοι απέκτησαν ελεύθερη και απεριόριστη πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία που αφορούν τις δραστηριότητες του δήμου.
7. Αποκτήσαμε πιστοποίηση Διαχειριστικής Επάρκειας των δημοτικών υπηρεσιών, ένα χρήσιμο εργαλείο για την περαιτέρω σχεδιασμένη ανάπτυξη του δήμου και την εκτέλεση έργων που συγχρηματοδοτούνται από την Ε.Ε.


Τα μεγάλα έργα

Θεματικό πάρκο Ξυστρή
Ένα μεγαλόπνοο έργο, που χαρακτηρίζει τη νέα οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική πορεία του Πύργου

Το παλαιό εργοστάσιο Ξυστρή με τον περιβάλλοντα χώρο, συνολικής έκτασης 35 περίπου στρεμμάτων, αγοράστηκε από το δήμο Πύργου το 2008 έναντι 1.500.000 €, με στόχο τη μετατροπή του σε κέντρο οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων που θα προσδιορίσει την ανάπτυξη της πόλης τα προσεχή χρόνια. Ήδη εκτελούνται μέσω του ΕΣΠΑ τα ακόλουθα έργα συνολικού προϋπολογισμού 4.500.000,00 €, που θα αποπερατωθούν εντός του 2014:
o Υπαίθρια μόνιμη λαϊκή αγορά με 200 θέσεις μικροπωλητών και parking άμεσης εξυπηρέτησης 220 θέσεων. Ο χώρος πλαισιώνεται από ελεγχόμενο παιδότοπο 4.000 m2, χώρους υγιεινής και υπαίθρια καθιστικά.
o Πολυλειτουργικό κτίριο 1.000 m2, για εμπορικές, βιομηχανικές και αγροτικές εκθέσεις καθώς και συναυλίες, παραστάσεις και παντός τύπου εκδηλώσεις.
o Στο σύνολό του ο χώρος θα αποτελεί ένα μεγάλο πάρκο αναψυχής.
Το παλαιό κτιριακό συγκρότημα, οι μεταλλικές δεξαμενές και η καμινάδα διατηρούνται και αναδεικνύονται. Η ένταξή τους στην πρωτοβουλία Jessica, θα δώσει τη δυνατότητα πλήρους αποκατάστασης και επαναχρήσεώς τους με νέες λειτουργίες.

Κατάκολο
Μια πύλη ενός εκατομμυρίου επισκεπτών, που ανορθώνει την τοπική οικονομία και δημιουργεί προοπτικές μιας σοβαρής τουριστικής ανάπτυξης

Μετατρέψαμε το λιμάνι Κατακόλου στο δεύτερο, μετά τον Πειραιά, λιμάνι κρουαζιέρας της χώρας με πάνω από 850.000 επισκέπτες το χρόνο, από 250.000 το 2006. Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και ο Δήμος Πύργου σχεδιάσαμε και επιτύχαμε την ένταξη και τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ μεγάλων έργων συνολικού προϋπολογισμού 20.000.000,00 € που ενισχύουν το ρόλο του λιμανιού και εδραιώνουν τη θέση του στην τουριστική αγορά της Μεσογείου.
1. Ήδη ξεκινούν τα πρώτα έργα, προϋπολογισμού 12.500.000 €, με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας:
o Επέκταση του προσήνεμου μώλου κατά 150 μέτρα,
o Επέκταση κεντρικού προβλήτα κατά 45 μέτρα,
o Επέκταση προκυμαίας καταστημάτων κατά 8 μέτρα,
o Κατασκευή εσωτερικού προσήνεμου μώλου.
2. Βρίσκονται στη διαδικασία δημοπράτησης τα έργα του χερσαίου χώρου του λιμανιού, προϋπολογισμού 7.500.000 €, με φορέα υλοποίησης τον ΕΟΤ:
o Μετατροπή του παλαιού τουριστικού περιπτέρου σε κτίριο υποδοχής τουριστών,
o Κατασκευή κτιρίου Σένγκεν,
o Μετατροπή των παλαιών αποθηκών και του απεντομωτηρίου σε Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας και σε έκθεση-πωλητήριο τυποποιημένων αγροτικών προϊόντων.
o Λειτουργική και περιβαλλοντική αναβάθμιση της χερσαίας ζώνης του λιμανιού.
3. Η παράκαμψη του Αγ. Ιωάννη, με προϋπολογισμό 12.000.000 €, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ.
4. Επίσης εκτελέσαμε μικρά έργα (περίφραξη ασφαλείας, ηλεκτροφωτισμός, επισκευή κρηπιδωμάτων, γλύστρα, παροχή νερού και ηλεκτρικού στα σκάφη) συνολικού προϋπολογισμού 159.000,00 €, αναβαθμίσαμε τις υπηρεσίες του λιμανιού σε όλα τα επίπεδα και εξυπηρετούμε με υποδειγματικό τρόπο τα εκατοντάδες κρουαζερόπλοια και τους εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες τους.

Ερύμανθος
Λύνεται οριστικά και σε βάθος πολλών δεκαετιών το πρόβλημα της ύδρευσης για την πόλη και όλα τα τοπικά διαμερίσματα του Δήμου Πύργου

Άφθονο, καθαρό και υγιεινό νερό από τις πηγές του Ερυμάνθου φέρνουν πλέον στις βρύσες όλων των κατοίκων οι συνδετήριοι αγωγοί που ενώνουν το κεντρικό δίκτυο με τα εσωτερικά δίκτυα όλου του δήμου. Το έργο, με συνολικό προϋπολογισμό 9.038.882,00 €, λύνει οριστικά και σε βάθος πολλών δεκαετιών το πρόβλημα της ύδρευσης και ειδικότερα αφορά στις εξής εργασίες:
o Ύδρευση δημοτικών ενοτήτων Βώλακος και Ιαρδάνου, 5.500.000,00 €,
o Συμπληρωματικό υδραγωγείο δημ. διαμερισμάτων Πύργου, 3.150.000,00 €,
o Συνδέσεις δεξαμενών 388.882,00€.
Παράλληλα, ο Δήμος Πύργου διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στον Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο, ο οποίος διαχειρίζεται το εργοστάσιο του Ερυμάνθου, όπου γίνεται η διύλιση και η υγειονομική προστασία του νερού προτού αυτό εισέλθει στον κεντρικό αγωγό και διαμοιραστεί στις πόλεις και τα χωριά.

1ο Γυμνάσιο
Ένα σύγχρονο εκπαιδευτήριο

Κατασκευάζεται με γοργούς ρυθμούς το κτιριακό συγκρότημα που θα στεγάσει το 1ο Γυμνάσιο στο χώρο του άλλοτε Γυμνασίου Αρρένων. Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά έργα των τελευταίων ετών στον τομέα της εκπαίδευσης, το οποίο ο Δήμος Πύργου κέρδισε με επίμονη διεκδίκηση και συντονισμένες ενέργειες.
Το έργο έχει προϋπολογισμό 4.500.000 € και αναμένεται να λειτουργήσει το σχολικό έτος 2015-16. Περιλαμβάνει 15 κύριες αίθουσες διδασκαλίας, γυμναστήριο και δεκάδες άλλους χώρους εργαστηρίων, βιβλιοθηκών, εκδηλώσεων κλπ.

Πολιτιστικό και Αθλητικό Κέντρο Κούβελου
Ένας νέος χώρος καλλιτεχνικής έκφρασης, άθλησης και αναψυχής

Παραδώσαμε στους πολίτες έναν νέο χώρο καλλιτεχνικής έκφρασης, άθλησης και αναψυχής, που εξυπηρετεί πολλούς φορείς, συλλόγους και πολίτες και αναβαθμίζει την ανατολική πλευρά του Πύργου.
Το πολιτιστικό και αθλητικό συγκρότημα στον Κούβελο, έργο προγραμματισμένο από την προηγούμενη δημοτική αρχή, κινδύνευε να απενταχθεί από το ΠΕΠ, κάτι που δεν επιτρέψαμε να συμβεί. Τροποποιήσαμε τη μελέτη, εξασφαλίσαμε πίστωση 1.600.000,00 €, δημοπρατήσαμε και κατασκευάσαμε το έργο, και λειτουργούμε όλο το συγκρότημα σε καθημερινή βάση, φιλοξενώντας θεατρικές και άλλες δημιουργικές ομάδες της πόλης, που προετοιμάζουν τις παραστάσεις τους.
Τα γήπεδα και οι λοιποί εξωτερικοί χώροι χρησιμοποιούνται ελεύθερα από ομάδες νέων για άθληση και από σχολεία που πραγματοποιούν εκεί τις ημερήσιες εκδρομές αναψυχής των μαθητών.

Εργοστάσιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων & ΧΥΤΥ
Ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Τριανταφυλλιά

Ο Δήμος Πύργου, συμμετέχοντας με πρωταγωνιστικό ρόλο στο Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του νομού, συνέβαλε αποφασιστικά στην προώθηση του σημαντικότερου έργου της μεταπολίτευσης, μετά από αδράνεια και πισωγυρίσματα μιας 30ετίας.
Με κύριο του έργου τον Φορέα, δηλαδή όλους τους δήμους του νομού, και φορέα υλοποίησης τον Δήμο Ήλιδας, κατασκευάζεται ήδη ο ΧΥΤΥ, με προϋπολογισμό 9.000.000 € και ξεκινά η κατασκευή του εργοστασίου διαχείρισης με μηχανική ανακύκλωση, αναερόβια ζύμωση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με ΣΔΙΤ και προϋπολογισμό 37.000.000 €, αφού έχει ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία.
Χρειάστηκαν εφτά χρόνια σκληρής και πεισματικής προσπάθειας για να φθάσουμε στη φάση αυτή. Και κατέχουμε ίσως την πρώτη θέση στη χώρα, στον αγώνα δρόμου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών, οικιακών και κτηνοτροφικών αποβλήτων.
Με χρονοδιάγραμμα 18-24 μηνών ο δήμος μας και ο νομός μας θα έχει περάσει στην ευρωπαϊκή εποχή στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων και της προστασίας του περιβάλλοντος, γεγονός που θα ανοίξει νέους, ασφαλείς δρόμους για την ανάπτυξη και την ποιότητα της ζωής.

Έργα για την ποιότητα ζωής

Αστικές αναπλάσεις -0δικό δίκτυο
Δημόσιοι χώροι με αισθητική

Υλοποιήσαμε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων στην πρωτεύουσα του δήμου και σε πολλά δημοτικά διαμερίσματα με έργα που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων, οργανώνουν τις λειτουργίες του δημόσιου χώρου, προβάλλουν και δημιουργούν ένα νέο αισθητικό πρότυπο.
1. «Πράσινη διαδρομή» - Ανάπλαση των οδών Υψηλάντη και Χαριλάου
2. Αναπλάσεις οδών Συλλαϊδοπούλου, Μπότσαρη κλπ. στο ιστορικό κέντρο
3. Αναπλάσεις οδών Αγ. Γεωργίου, Ερυθρού Σταυρού, Βύρωνος, Ιωαννίνων και τμήματος της οδού Μπιζανίου
4. Αναπλάσεις στην περιοχή Κούβελου
5. Αναπλάσεις κοινοχρήστων χώρων, δρόμων και πλατειών σε Γρανιτσέικα, Παλαιοβαρβάσαινα, Αγ. Ηλία, Λεβεντοχώρι, Αγ. Ιωάννη
6. Βελτιώσεις και αναπλάσεις κοινοχρήστων χώρων σε Μαγούλα, Χειμαδιό, Καράτουλα, Γούμερο και Μουζάκι
7. Ανακατασκευή και ανάπλαση εισόδων και κεντρικών οδών σε Λαστέικα και Λαμπέτι.
8. Ανακατασκευή και ανάπλαση πεζοδρόμων λιμανιού και μονοπατιών στο Κατακόλου. (Είχε προγραμματιστεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή).
9. Κατασκευή - ανάπλαση κόμβου Κατακόλου-Καταραχίου
10. Ασφαλτόστρωση οδού Καταρραχίου
11. Ασφαλτόστρωση δρόμου από ΕΟ Πύργου-Οινόη προς νέο Νοσοκομείο
12. Κατασκευή νέου κόμβου εισόδου-εξόδου Σκαφιδιάς-Σκουροχωρίου
13. Ασφαλτόστρωση δρόμου προς Μπούκα Κορακοχωρίου
14. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Πύργο-Διαμόρφωση κόμβων.
15. Ανακατασκευάστηκε και επαναλειτούργησε το δημοτικό περίπτερο του Επαρχείου, αποτελώντας και πάλι σημείο αναφοράς.
16. Επιβλήθηκαν αρχιτεκτονικοί κανονισμοί και κατασκευάστηκαν ομοιόμορφα στέγαστρα στα καταστήματα της πλατείας Σάκη Καράγεωργα.
17. Διατηρήσαμε σε ικανοποιητική κατάσταση το ευρύτατο δίκτυο των δημοτικών, αγροτικών και επαρχιακών δρόμων, δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια και στην ομαλή κυκλοφορία. Κατασκευάσαμε νέους δρόμους, διαμορφώσαμε κυκλοφοριακούς κόμβους, αποκαταστήσαμε βλάβες, τοποθετήσαμε πινακίδες σήμανσης, κατασκευάσαμε τεχνικά έργα.

Αντιπλημμυρική θωράκιση
Προστασία των δημοτών και της περιουσίας τους

Αντιμετωπίσαμε αποτελεσματικά το οξύτατο πρόβλημα των πλημμυρών που έπλητταν επί δεκαετίες πολλές περιοχές του δήμου. Θωρακίσαμε με πολλά τεχνικά έργα περιοχές όπου εμφανίστηκαν πλημμυρικά και κατολισθητικά φαινόμενα μετά από τις πυρκαγιές του 2007.
1. Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε Βαρβάσαινα και Λάπατο
2. Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αντιμετώπισης κατολισθητικών φαινομένων σε Βαρβάσαινα, Λαμπέτι, Σαλμώνη, Σκαφιδιά, Αγ. Γεώργιο, Αμπελώνα, Λαστέικα, Παλαιοβαρβάσαινα
3. Επεμβάσεις καθαρισμού αποστραγγιστικών τάφρων σε διάφορες περιοχές του δήμου
4. Κατεπείγουσες επεμβάσεις αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές στα τοπικά διαμερίσματα.

Φροντίδα της καθημερινότητας

Καταστήσαμε τη ΔΕΥΑΠ σύγχρονη και υγιή επιχείρηση, που ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στο τεράστιο έργο της ύδρευσης και της αποχέτευσης.
Θεσπίσαμε κανόνες για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, που διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία τους, ενδυναμώνουν το θεσμό, στηρίζουν τους συνειδητούς επαγγελματίες και προστατεύουν τους καταναλωτές.
Δώσαμε την ευκαιρία σε χιλιάδες συμπολίτες μας να απολαμβάνουν τα καλοκαιρινά μπάνια τους σε οργανωμένες παραλίες και καθαρές ακτές. Η εκμίσθωση καντινών σε διάφορα σημεία αναβάθμισε τις παραλίες μας και εισέφερε έσοδα στο δημοτικό ταμείο.
Βάλαμε τάξη στο ζήτημα της ονοματοθεσίας των οδών και των πλατειών της πόλης του Πύργου, οριστικοποιώντας τον χάρτη με τις ονομασίες των νέων δρόμων και επιλύοντας παλαιότερα προβλήματα που προκαλούσαν σύγχυση και ταλαιπωρία των δημοτών.

Έργα και δράσεις για τον άνθρωπο

Έργα για την Παιδεία
Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός των δημόσιων διδακτηρίων

Καταβάλαμε μεγάλες και επίμονες προσπάθειες για την οριστική επίλυση του προβλήματος της σχολικής στέγης σε βάθος αρκετών χρόνων, ενώ πραγματοποιήσαμε μια σειρά έργων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων διδακτηρίων.
Οι προσπάθειές μας στέφθηκαν με επιτυχία όσον αφορά στο 1ο Γυμνάσιο, το οποίο ήδη ανεγείρεται στην παλιά του θέση, στην Ετιά. Όσον αφορά στην κατασκευή του 1ου Λυκείου, αποκτήσαμε, μέσω της Νομαρχίας Ηλείας, ιδανική έκταση 10 περίπου στρεμμάτων στην Αγίου Γεωργίου και αφού ξεπεράσαμε τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις ο δρόμος είναι ελεύθερος για την διασφάλιση της χρηματοδότησης. Παραδίδουμε πλήρη μελέτη και εγκεκριμένο κτηριολογικό πρόγραμμα.
Παράλληλα εκτελέσαμε μια πληθώρα έργων σε πάρα πολλά σχολικά κτίρια του δήμου είτε για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που προκλήθηκαν από το σεισμό του 2008 είτε για να βελτιώσουμε τη λειτουργία τους. Πραγματοποιήσαμε έργα αναβάθμισης, συντήρησης, αποκατάστασης ζημιών και προστασίας, επεκτάσεις, επισκευές, αντικατάσταση στεγών, κατασκευή χώρων υγιεινής, απολυμάνσεις κ.ά. στον Λιούρδειο Παιδικό Σταθμό, στο 1ο και 10ο νηπιαγωγεία, στο 2ο, 3ο, 4ο, 5ο και 7ο δημοτικά σχολεία Πύργου, στα δημοτικά σχολεία Καταρραχίου, Λαμπετίου, Αγ. Ιωάννη, Αμπελώνα, Βουνάργου, Γουμέρου, Ελαιώνα, Καράτουλα-Μαγούλας, Κολιρίου, Μουζακίου, Μυρτιάς, Σαλμώνης και Σκουροχωρίου, στο 1ο ΕΠΑΛ στο 1ο, 2ο, 3ο, 4ο γυμνάσια και στο 2ο Λύκειο Πύργου.

ΤΕΙ: Ο Πύργος στον πανεπιστημιακό χάρτη
Ανταγωνιστικό και δημοφιλές το Τμήμα Τουριστικών Μονάδων

Αισθανόμαστε απόλυτα δικαιωμένοι για τον τρόπο με τον οποίο χειριστήκαμε το όλο ζήτημα του σχεδίου «Αθηνά». Με αγωνιστική διεκδίκηση αλλά και με σύνεση φέραμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, μέσα στον μεταρρυθμιστικό Αρμαγεδδώνα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης: ο Πύργος παρέμεινε στον πανεπιστημιακό χάρτη της χώρας με ένα ιδιαιτέρως διακριτό και αναγνωρίσιμο Τμήμα του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, το οποίο μάλιστα αποτελεί δημοφιλή επιλογή για τους υποψηφίους φοιτητές.
Ωστόσο παραμένει το αίτημα για την κατοχύρωση και ανάπτυξη μιας δυναμικής Σχολής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην πόλη με την απρόσκοπτη και ομαλή πορεία και ανάπτυξη του υπάρχοντος Τμήματος και την ίδρυση νέων τμημάτων που θα συνδέονται και με την παραγωγική βάση της περιοχής, και η απόκρουση μιας πεισματικά σχεδιασμένης υπονόμευσης που αποσκοπεί στην μεταφορά του ΤΕΙ στην Πάτρα.

Διάσωση της ιστορικής μνήμης
Επισκευή και αναστύλωση αρχιτεκτονικών μνημείων, που σηματοδοτούν την ιστορία του τόπου

Για την ανάδειξη και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της περιουσίας του δήμου υλοποιούμε έργα σε διατηρητέα και άλλα ιστορικά κτίρια πλέον των 2.000.000,00 €, που διασώζουν την ιστορική μνήμη της πόλης και υποστηρίζουν τις αναπτυξιακές και κοινωνικές πρωτοβουλίες των κατοίκων.
1. Μανωλοπούλειο. Διασώσαμε το παλαιό νοσοκομείο από τη βέβαιη κατάρρευση με εκτεταμένες εργασίες αναστήλωσης. Έχουμε διασφαλίσει πίστωση μέχρι και την κατασκευή της στέγης.Πλέον ο στόχος για τη μετατροπή του σε χώρο των τεχνών και της εκπαίδευσης έρχεται πιο κοντά. Ολοκληρώσαμε τις μελέτες.
2. Κτίριο ΣΠΚ. Διασφαλίσαμε χρηματοδότηση για την ανακαίνιση του άλλοτε σταθμού των Σιδηροδρόμων Πύργου-Κατακώλου για να συνδεθεί με το παρακείμενο πάρκο ΣΠΚ και να αποδοθεί για νέες χρήσεις. Ολοκληρώσαμε τις μελέτες.
3. Πολιτιστικό Κέντρο Καρυάς. Ανακατασκευάσαμε το πυρόπληκτο κτίριο του πρώην δημοτικού σχολείου.
4. Τεχνοσταθμός Κατακώλου. Ανακαινίσαμε το ιστορικό κτίριο των παλαιών λουτρών με εργασίες. Το κτίριο στεγάζει ήδη το Μουσείο Αρχαίας ελληνικής Τεχνολογίας.
5. Γαλλικό Ινστιτούτο. Ανακαινίσαμε το ιστορικό κτίριο του Γαλλικού Ινστιτούτου το οποίο ήδη λειτουργεί ως Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας.

Κοινωνική αλληλεγγύη
Οκτώ δομές κοινωνικής προστασίας

Με σύνθημα «Κανένας πεινασμένος, κανένας γυμνός ,κανένας μόνος στο Δήμο Πύργου», ιδρύσαμε και στηρίξαμε δομές αλληλεγγύης για τους συμπολίτες μας που βρέθηκαν στην ανάγκη. Είμαστε από τους λίγους δήμους της ελληνικής περιφέρειας που συντηρούν οκτώ δομές κοινωνικής προστασίας.
o Κοινωνικό Παντοπωλείο. Στεγάζεται σε χώρο του παλιού νοσοκομείου και καλύπτει στοιχειωδώς τις ανάγκες σε τρόφιμα και άλλα βασικά είδη διαβίωσης και είδη πρώτης ανάγκης σε 500 περίπου συμπολίτες.
o Κοινωνικό Φροντιστήριο. Στεγάζεται στο 2ο Γυμνάσιο και παραδίδει μαθήματα σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με την εθελοντική συμμετοχή πολλών εκπαιδευτικών. Ιδρύθηκε και λειτουργεί από εθελοντές καθηγητές και στηρίζεται από το δήμο.
o Ιατροκοινωνικό Κέντρο. Λειτουργεί στον οδό Ολυμπίων και παρέχει συμβουλευτική και ιατρική υποστήριξη και φροντίδα σε συμπολίτες μας ρομά.
o Κέντρο υποστήριξης γυναικών-θυμάτων βίας. Λειτουργεί στο ανακαινισμένο κτίριο του παλιού Γαλλικού Ινστιτούτου και παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη σε γυναίκες οι οποίες υφίστανται οποιαδήποτε μορφή βίας (σωματική, ψυχολογική, κοινωνική, οικονομική). Οι υπηρεσίες που προσφέρει είναι Ατομική και Ομαδική Συμβουλευτική, Ψυχοκοινωνική Στήριξη Γυναικών θυμάτων βίας, Διασύνδεση για Νομική υποστήριξη, Συνεργασία και παραπομπή με άλλες κοινωνικές και υγειονομικές υπηρεσίες.
o Κοινωνικό Ιατρείο και Κοινωνικό Φαρμακείο. Ιδρύθηκε και λειτουργεί από εθελοντές ιατρούς και φαρμακοποιούς και στηρίζεται από το δήμο.
o Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών.
o ΚΑΠΗ. Στηρίξαμε τη δομή και την αναπτύξαμε αγκαλιάζοντας και φροντίζοντας πάνω από 300 συμπολίτες μας. Η δημιουργία του Κέντρου στα Χαλκιάτικα άνοιξε νέους δρόμους για την 3η ηλικία στην ανατολική πλευρά.
o Παιδικοί Σταθμοί. Λειτουργούμε υποδειγματικά πέντε παιδικούς σταθμούς και καλύπτουμε, στο σύνολό τους, τις ανάγκες του δήμου.

Τουρισμός
Προβολή του δήμου και προσέλκυση επισκεπτών

Αναβαθμίσαμε τη λειτουργία του λιμένος Κατακόλου, κεντρίσαμε το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων ταξιδιωτικών γραφείων του κόσμου και κατορθώσαμε να διπλασιάσουμε τον αριθμό των ξένων επισκεπτών που καταφθάνουν στην περιοχή μας με τα κρουαζιερόπλοια. Το τουριστικό προϊόν του τόπου απέκτησε σημαντική αξία και προκαλεί ένα σοβαρό οικονομικό μέγεθος, που διαχέεται σε δεκάδες επαγγελματίες της ευρύτερης περιοχής και δημιουργεί θέσεις εργασίας.
Παράλληλα αναστρέψαμε την εικόνα που είχε σχηματίσει στον εθνικό τύπο η περιοχή μας με ειδήσεις του στυλ «Πύργος του ανταποκριτού μας»(…) και προκαλέσαμε αλυσιδωτά δημοσιεύματα σε αθηναϊκές εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας, οι οποίες προέβαλαν με μεγάλα αφιερώματα τη σύγχρονη εικόνα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.
Δώσαμε έμφαση στα πολιτιστικά γεγονότα που έλκουν επισκέπτες ιδρύσαμε το Port Festival, με στόχο την προσέλκυση ενός νεανικού κοινού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ υποστηρίξαμε ενεργά το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους που με την πληθώρα των εκδηλώσεων του δημιουργεί μέσα στο χειμώνα ένα σταθερό ρεύμα επισκεπτών που αναζωογονεί την οικονομική δραστηριότητα.
Αρχαιολογικό Μουσείο. Η μετατροπή της παλαιάς Δημοτικής Αγοράς σε Αρχαιολογικό Μουσείο αρχίζει ήδη να προκαλεί ένα ρεύμα επισκεπτών στο κέντρο της πόλης και κατευθύνει πολλούς επαγγελματίες να στραφούν σε δραστηριότητες σχετικές με την υποδοχή και την εξυπηρέτησή τους. Το νέο Μουσείο παρουσιάζει την ιστορία του νομού Ηλείας από τα προϊστορικά έως τα μεταβυζαντινά χρόνια.
Μουσεία Κατακόλου. Ανακαινίστηκε το κτίριο των παλιών Λουτρών στο Κατάκολο για να στεγαστεί το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, ενώ στην οικία Λάτση στεγάστηκε το Μουσείο Αρχαίων Ελληνικών Μουσικών Οργάνων και Παιχνιδιών.

Πολιτισμός
Δράσεις και εκδηλώσεις υψηλής ποιότητας

Μέσω του Πολιτιστικού & Αθλητικού Κέντρου του Δήμου Πύργου, αποκαταστήσαμε το έλλειμμα στη διαχείριση των πολιτιστικών θεσμών του τόπου, δώσαμε τη δυνατότητα στους δημιουργούς της τέχνης και του πολιτισμού να εκφραστούν και να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, οργανώσαμε, στηρίξαμε και ενισχύσαμε δεκάδες εκδηλώσεις και δραστηριότητες, επανασυνδέσαμε το νήμα ανάμεσα στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και την πλούσια πολιτιστική παράδοση της πόλης.
o Απόλλων. Μετατρέψαμε το ιστορικό θέατρο σε πνευματική κυψέλη της πόλης και φιλόξενη στέγη κάθε καλλιτεχνικής, πνευματικής και δημιουργικής δραστηριότητας με σχεδόν καθημερινή λειτουργία όλο το χρόνο, υποστηρίζοντας και βοηθώντας δεκάδες φορείς της περιοχής (Φεστιβάλ Κινηματογράφου, θεατρικές ομάδες, σχολές χορού, ωδεία, σχολεία, καλλιτεχνικές ομάδες, πολιτιστικοί σύλλογοι) και καλλιτεχνικούς οργανισμούς από όλη τη χώρα να διοργανώσουν τις εκδηλώσεις τους.
o Κούβελος. Εγκαινιάσαμε το νέο Πολιτιστικό και Αθλητικό Κέντρο με παράσταση του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν και λειτουργήσαμε το χώρο με πληθώρα θεατρικών και μουσικών παραστάσεων, κινηματογραφικών προβολών και άλλων εκδηλώσεων.
o Πνευματικό Κέντρο. Καταστήσαμε τη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου πεδίο και βήμα ελεύθερου και ανοιχτού διαλόγου διαθέτοντάς την σε κάθε σωματείο, κοινωνικό, συνδικαλιστικό ή επιχειρηματικό φορέα, πολιτικό κόμμα κ.ά., για την προώθηση των θέσεων, των απόψεων και των ιδεών τους.
o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Υποστηρίξαμε ουσιαστικά τη λειτουργία του θεσμού, αναγνωρίζοντας τη σημασία και το ρόλο που διαδραματίζει στην πολιτιστική ζωή, στην τουριστική προβολή και στην οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.
o Port Festival. Με μια εθελοντική ομάδα νέων ανθρώπων της πόλης, δημιουργήσαμε έναν νέο και πολλά υποσχόμενο πολιτιστικό θεσμό στο Κατάκωλο, που με όχημα τη μουσική στοχεύει στην ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης. Ήδη και από την αυτόνομη φετινή λειτουργία του, δείχνει ότι έχει πολλά να προσφέρει στο μέλλον.
o Καλλιτεχνικό Εργαστήριο. Λειτουργήσαμε το Εργαστήρι Ζωγραφικής που ήδη μετεξελίχθηκε σε Καλλιτεχνικό Εργαστηριο. που τα δυο τελευταία χρόνια λειτουργεί στον Κούβελο.
o Χορός. Στηρίξαμε τα Χορευτικά Τμήματα του δήμου που προσφέρουν σε εκατοντάδες συμπολίτες όλων των ηλικιών τη χαρά εκμάθησης σύγχρονων και παραδοσιακών χορών, ενώ στις ετήσιες εκδηλώσεις τους προσθέσαμε μια μεγάλη διοργάνωση για την Παγκόσμια Ημέρα Χορού.
o Μουσική. Καθιερώσαμε τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής με τις εκδηλώσεις της 21ης Ιουνίου και ενισχύσαμε συναυλίες, μουσικές παραστάσεις και άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες (ECO Festival κλπ.).
o Θέατρο. Δώσαμε την ευκαιρία στο θεατρόφιλο να παρακολουθήσει σημαντικές παραστάσεις από μεγάλους και σοβαρούς καλλιτεχνικούς οργανισμούς (Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, Εθνική Λυρική Σκηνή, ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου και Κοζάνης κλπ.)
o Σινεμά. Παρουσιάσαμε δύο κινηματογραφικά προγράμματα «Βόλτα στον Κούβελο για σινεμά» και «Σινεμά για όλους» (αλσύλλιο Κατακόλου).
o Εικαστικά. Σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη, παρουσιάσαμε επί πέντε μήνες στη Δημοτική Αγορά τη μεγάλη έκθεση «Νέα Αποκτήματα από τις Συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης», που απόλαυσαν 8.500 επισκέπτες. Ανακαινίσαμε την αίθουσα εκθέσεων στο ισόγειο του δημοτικού μεγάρου και δώσαμε τη δυνατότητα για την παρουσίαση δεκάδων καλλιτεχνών μέσα από ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.
o Άλλες εκδηλώσεις. Οργανώσαμε δεκάδες άλλες εκδηλώσεις, όπως οι «Μέρες Ηλείας-Κύπρου» με την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η ανατύπωση και παρουσίαση του ιστορικού περιοδικού «Οδυσσέας», που εκδιδόταν στον Πύργο κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, παρουσιάσεις λογοτεχνικών και ιστορικών βιβλίων, το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Ελαιώνα, η Γιορτή του Ψαρρά και οι εκδηλώσεις για τα Κούλουμα στο Κατάκωλο κ.ά.

Αθλητισμός
Δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους
Μέσω του Πολιτιστικού και Αθλητικού Κέντρου του Δήμου Πύργου, δώσαμε έμφαση στην ανάπτυξη του λαϊκού αθλητισμού, διοργανώσαμε ή υποστηρίξαμε αθλητικά γεγονότα ευρύτερης εμβέλειας, στηρίξαμε ποικιλοτρόπως τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες των αθλητικών σωματείων. Παράλληλα βελτιώσαμε τις αθλητικές υποδομές
o Αθλητικές υποδομές. Κατασκευάσαμε νέα γήπεδα, ανακαινίσαμε το Κλειστό Γυμναστήριο, δημιουργήσαμε με την ΕΠΣ το νέο γήπεδο της Σπιάντζας (Ενωσιακό), τοποθετήσαμε χλοοτάπητες και αποδυτήρια .
o Διεθνή Τουρνουά. Οργανώσαμε μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις, όπως το Πανευρωπαϊκό Μπάσκετ Εφήβων, το Διεθνές Τουρνουά Μπάσκετ, το Διεθνές Τουρνουά Πάλης «Ολύμπια» κλπ.
o Παίζω σκάκι. Με την Σκακιστική Ακαδημία Πύργου οργανώσαμε αγώνες Σιμουλτανέ για την ενίσχυση του συλλόγου «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και μαθητικούς αγώνες στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τη γνωριμία των μαθητών με το άθλημα.
o Η φλόγα της Ειρήνης. Με αφορμή την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων, των Παραολυμπιάδων ή των χειμερινών Ολυμπιάδων και τη διέλευση της Ολυμπιακής Φλόγας από τον Πύργο, οργανώσαμε λιτές εκδηλώσεις για την εκεχειρία και την ιδέα της ειρήνης, στέλνοντας το δικό μας μήνυμα για συναδέλφωση μεταξύ των λαών.


Τα έργα 2007-2014 συνοπτικά

391 έργα με προϋπολογισμό 66.201.843,54 €

Συνολικά, την περίοδο 2007-2014 εκτελέσαμε, δημοπρατήσαμε ή δρομολογήσαμε 391 έργα προϋπολογισμού 66.201.843,54 €. Από αυτά τα 58.135.577,87 € αφορούν σε 104 μεγάλα έργα, τα κυριότερα από τα οποία περιγράφονται στα προηγούμενα κεφάλαια και αναφέρονται στον πίνακα που ακολουθεί.
Τα υπόλοιπα 8.066.265,67 € αφορούν σε νέα έργα τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία εκτέλεσης, καθώς και σε μικρά έργα και μελέτες.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΡΓΩΝ ΑΝΩ ΤΩΝ 50.000 €
1. Θεματικό Πάρκο "Ξυστρής", 3.240.663,20
2. Εκτέλεση συμπληρωματικών έργων στο λιμάνι Κατακόλου, 12.124.000,00
3. Δημιουργία χώρων υποδοχής στο λιμάνι Κατακόλου, 7.570.000,00
4. Περίφραξη ασφαλείας λιμενικής εγκατάστασης Κατακόλου, 85.000,00
5. Υδρευση Δημοτ. Ενοτήτων Ιάρδανου και Βώλακος από τον Ερύμανθο, 5.500.000,00
6. Συμπληρωματικό υδραγωγείο δημοτικών διαμερισμάτων, 3.150.000,00
7. Συνδέσεις δεξαμενών με το δίκτυο ύδρευσης από τον Ερύμανθο, 388.882,00
8. 1ο Γυμνάσιο Πύργου- Οικοδομικές εργασίες και Η/Μ εγκαταστάσεις, 4.500.000,00
9. Κατασκευή Πολιτιστικού Πάρκου περιοχής Κούβελου, 1.603.636,50
10. Πράσινη διαδρομή πόλης, 898.230,78
11. Αναπλάσεις στο ιστορικό κέντρο Πύργου, 660.344,28
12. Ανάπλαση οδού Αγ. Γεωργίου Δήμου Πύργου, 630.000,00
13. Ανάπλαση οδού Ερυθρού Σταυρού Δήμου Πύργου, 649.164,97
14. Ανάπλαση οδού Βύρωνος, 152.521,01
15. Ασφαλτόστρωση οδού Ιωαννίνων, 61.000,00
16. Ανάπλαση τμήματος οδού Μπιζανίου, 64.000,00
17. Ποδηλατόδρομος και συμπληρωματικές αναπλάσεις Κούβελου, 243.682,31
18. Αστικές αναπλάσεις περιοχής Κούβελου (β΄φάση), 810.000,00
19. Ανάπλαση χώρου στον Ελαιώνα, 128.672,43
20. Ανάπλαση πλατείας στην Παλαιοβαρβάσαινα, 117.563,74
21. Ανάπλαση χώρου στον Αγ, Ηλία, 69.397,21
22. Βελτίωση-ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων Μαγούλας-Χειμαδιού-Καράτουλα, 600.000,00
23. Βελτίωση και ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων Γουμέρου-Μουζακίου, 300.000,00
24. Ανάπλαση κεντρικής οδού Λαστεϊκων, 341.717,08
25. Οδοποιϊα Τ.Δ. Δήμου Πύργου, 800.000,00
26. Αποκατάσταση βλαβών δημοτικής οδοποιίας, 70.000,00
27. Ασφαλτόστρωση δρόμου από ΕΟ Πύργου-Οινόη προς νέο Νοσοκομείο, 238.000,00
28. Κατασκευή νέου κόμβου εισόδου-εξόδου Σκαφιδιάς-Σκουροχωρίου, 114.164,47
29. Ασφαλτόστρωση δρόμου προς Μπούκα Κορακοχωρίου, 58.500,00
30. Ασφαλτόστρωση οδού Καταραχίου, 172.000,00
31. Αρση επικινδυνότητας κόμβου Βυτινεϊκων-Σκουροχωρίου, 60.000,00
32. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Πύργο-Διαμόρφωση κόμβου, 235.795,00
33. Πινακίδες σήμανσης ,πληροφοριακών, ονοματοθεσίας, κατόπτρων, 90.788,55
34. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Πύργο-Διαμόρφωση κόμβου (β' εργολ.), 326.726,27
35. Αγροτική οδοποιϊα Πύργου και ΤΔ, 600.000,00
36. Επισκευή σεισμόπληκτου κτιρίου Μανωλοπουλείου Νοσοκομείου, 1.227.494,37
37. Επισκευή κτιρίου πρώην υπνωτηρίων ΟΣΕ, 437.546,23
38. Επισκευή πυρόπληκτου κτίσματος (πρώην δημοτικό σχολείο Καρυάς), 250.000,00
39. Ανακαίνιση Τεχνοσταθμού στο Κατάκολο, 77.000,00
40. Επισκευή και προστασία Λιούρδειου παιδικού Σταθμού, 75.000,00
41. Επισκευή και αναβάθμιση 2ου Δημοτικού Σχολείου λόγω του σεισμού, 180.000,00
42. Επισκευή 5ου Δημοτικού Σχολείου, 60.000,00
43. Επισκευή 7ου Δημοτικού Σχολείου, 60.000,00
44. Εργασίες επισκευής στο 5ου Δημοτικού Σχολείου, 68.589,57
45. Συντήρηση επισκευή Δημοτικού Σχολείου Καταρραχίου, 51.000,00
46. Εργασίες επισκευής στο Δημοτικό Σχολείο Λαμπετίου, 66.998,55
47. Αντικατάσταση στέγης δημοτικών σχολείων Αγ.Ιωάννη & Σκουροχωρίου, 77.464,84
48. Αντικατάσταση στέγης Δημοτικού Σχολείου Μυρτιάς, 116.046,00
49. Κατασκευή χώρων υγιεινής στο Δημοτικό Σχολείο Σαλμώνης, 91.843,30
50. Συμπληρωματικές εργασίες επισκευής στο 2ο Δημοτικό Σχολείο, 118.086,84
51. Κατεπείγουσες επεμβάσεις καθαρισμού αποστραγγ. τάφρων (6Τ-6Τ1), 75.000,00
52. Κατεπείγουσες επεμβάσεις καθαρισμού αποστραγγ. τάφρων (5Τ), 75.000,00
53. Έργα αντιπλημμ. προστασίας & κατολισθ. φαινομένων Βαρβάσαινας, 600.000,00
54. Έργα αντιπλημμ. προστασίας & κατολισθ. φαινομένων στη Σαλμώνη, 276.000,00
55. Κατασκευή αντιπλημμυρικής προστασίας σε Βαρβάσαινα και Λάπατο, 1.779.050,00
56. Τεχνικά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στη Σκαφιδιά, 300.000,00
57. Έργα αντιπλημμ. προστασίας & κατολισθ. φαινομένων Αγ. Γεωργίου, 203.305,78
58. Έργα αντιπλημμ. προστασίας & κατολισθ. φαινομένων Αμπελώνα, 152.479,34
59. Τεχνικά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας Λαστεΐκων, 266.872,29
60. Τεχνικά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας Λαμπετίου, 515.021,82
61. Έργα αντιπλημμ. προστασίας & κατολισθ. φαινομένων Παλαιοβαρβάσαινας, 300.000,00
62. Συντήρηση-βελτίωση συστήματος κλιματισμού Κλειστού Γυμναστηρίου, 147.800,00
63. Κατασκευή αποδυτηρίων ποδοσφαίρου στο γήπεδο Σκουροχωρίου, 77.912,00
64. Αποκατάσταση παρκέ Κλειστού Γυμναστηρίου Πύργου, 247.584,61
65. Κατασκευή γηπέδου μπάσκετ σταΓρανιτσέικα, 58.810,00
66. Κατασκευή χλοοτάπητα γηπέδου Λανθίου, 55.000,00
67. Κατασκευή Τεχνικού στο Λεβεντοχώρι, 91.350,52
68. Κατασκευή αγωγού αποχέτευσης ομβρίων υδάτων Αλφειούσας, 60.000,00
69. Κατεπείγουσες επεμβάσεις αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές στα Τ.Δ. (συνεχιζόμενο), 200.000,00
70. Διευκόλυνση πρόσβασης πυροσβεστικών οχημάτων στο βουνό του Κατακόλου καθώς και στη θέση Άγιος Χαράλαμπος στο Δ.Δ. Βαρβάσαινας, 65.000,00
71. Εργασίες υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, 223.616,62
72. Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Δήμου Πύργου, 1.063.415,00
73. Εργασίες ταφής απορριμμάτων, 261.800,00
74. Προμήθεια μηχανικών κάδων απορριμμάτων, 79.849,00

ΝΕΑ ΕΡΓΑ
Έχουν προγραμματιστεί και βρίσκονται στη φάση της εκτέλεσής τους ή της δημοπράτησής τους άλλα 15 έργα συνολικού προϋπολογισμού 4.132.240,00 €. Τα κυριότερα εξ αυτών είναι:
1. Συνδετήρια οδός ΕΟ Πύργου-Ολυμπίας με ΕΟ Πύργου-Κυπαρισσίας 650.000,00
2. Αποχέτευση ακαθάρτων & ΕΕΛ Κουτσοχέρας 480.000,00
3. Αποχέτευση ακαθάρτων & ΕΕΛ Χειμαδιού-Σόπι 700.000,00
4. Αγροτική οδοποιϊα Βουνάργου, Κατσαρού, Φωναϊτίκων, Αγ. Αποστόλων 800.000,00
5. Αγροτική οδοποιία Ωλένης (οδός Καράτουλα-Ώλενα) 450.000,00
6. Κατασκευή πεζογέφυρας στην Σκαφιδιά 335.000,00
7. Ανάπλαση εισόδου Αγίου Γεωργίου 1.000.000
8. Επισκευή 1ου, 2ου, 4ου και 11ου δημοτικών σχολείων 60.000,00
9. Κατασκευή παραλιακής τουριστικής διαδρομης Λεβεντοχώρι-Σκαφιδιά 150.000,00
10. Έργο προενταγμένο στο ΕΣΠΑ για τον εκσυγχρονισμό του κολυμβητηρίου με προϋπολογισμό 515.000,00 ευρώ.
11. Πλήρης και επικαιροποιημένη μελέτη έτοιμη για χρηματοδότηση ανάπλασης της οδού Καταρραχίου.
12. Μελέτη ανακαίνισης της νέας πτέρυγας του Μανωλοπούλειου και μετατροπής του σε Λύκειο.
13. Πεζόδρομοι προς 5ο Δημοτικό και 9ο Νηπιαγωγείο ενταγμένο στο Πράσινο Ταμείο με προϋπολογισμό 500.000,00 ευρώ.
14. Υπογειοποίηση των δικτύων του ΓΟΕΒ (τομέας ΤΟΕΒ) με προϋπολογισμό 20.000.000,00 ευρώ, έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ με γέφυρα στη νέα περίοδο.

ΜΕΛΕΤΕΣ
Συντάχθηκαν 89 μελέτες συνολικού προϋπολογισμού 1.714.579,67 € που αφορούν σε περιβαλλοντικές επιπτώσεις, συγκοινωνιακές ρυθμίσεις, γεωλογικές καταλληλότητες, τοπογραφικές αποτυπώσεις, ψηφιοποιήσεις υποβάθρων, ελεγχόμενη στάθμευση, φωτεινή σηματοδότηση, διευθέτηση ομβρίων, έργα οδοποιίας, πράξεις αναλογισμού κλπ.

ΜΙΚΡΑ ΕΡΓΑ
Εκτελέστηκαν 183 μικρά έργα συνολικού προϋπολογισμού 2.219.446,00 € που αφορούν επισκευές σχολείων, συντήρηση αστικού, επαρχιακού και αγροτικού οδικού δικτύου, μικρές αναπλάσεις κοινοχρήστων χώρων, καθαρισμούς παραλιών, απολυμάνσεις, αποκομιδή και ταφή απορριμμάτων, συντηρήσεις γηπέδων και άλλων αθλητικών χώρων, πυροπροστασία, αντιμετώπιση κατολισθητικών φαινομένων και αντιπλημμυρική προστασία, κοπή βλάστησης στα πρανή του οδικού δικτύου, αποχετεύσεις ομβρίων, καθαρισμούς αποστραγγιστικών τάφρων κλπ.


Η αλήθεια για την κρίση των σκουπιδιών

Η τεχνητή κρίση των σκουπιδιών, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2013 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία για την υπονόμευση της δημοτικής αρχής. Η αναφορά στη κρίση αυτή αποτελεί επομένως αναπόσπαστο κομμάτι του απολογισμού. Επωμιστήκαμε μια ευθύνη που δεν μας ανήκε. Σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, η αρμοδιότητα και η ευθύνη για την διάθεση, δηλαδή την τελική διαχείριση των στερεών αποβλήτων, δεν ανήκει στους δήμους, αλλά στον Φορέα Διαχείρισης του Νομού και ήδη στον Φορέα Διαχείρισης της Περιφέρειας, που δεν έχει συσταθεί ακόμη. Οι δήμοι έχουν μόνον την αρμοδιότητα της αποκομιδής.

Το αδιέξοδο και η συνακόλουθη τραγωδία των σκουπιδιών βασανίζει πάνω από τους μισούς δήμους στη χώρα. Δηλαδή τους δήμους που η ολιγωρία, η αδράνεια και κυρίως ο λαϊκισμός και ο τρόμος του πολιτικού κόστους στις προηγούμενες δεκαετίες ματαίωσαν τα προγράμματα των ΧΥΤΑ που χρηματοδοτούσε απλόχερα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο νομός μας ανήκει στους νομούς εκείνους που στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 ματαίωσαν τη δημιουργία ΧΥΤΑ –χώρου υγειονομικής ταφής– στην Τριανταφυλλιά, έστω και αν είχαν ήδη δαπανηθεί εκατομμύρια για την κατασκευή των υποδομών.
Έτσι, όταν από το 2003 όλοι οι ΧΑΔΑ –χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης– στη χώρα, με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κρίθηκαν παράνομοι και έπρεπε να κλείσουν, όλοι οι δήμοι στο νομό Ηλείας αντιμετώπισαν το απόλυτο αδιέξοδο στη διαχείριση των σκουπιδιών. Το κεντρικό κράτος, χώνοντας το κεφάλι του στην άμμο, καμωνόταν πως δεν έβλεπε το πρόβλημα. Και οι δήμοι μόνοι τους, χωρίς τη βοήθεια του κράτους, και χωρίς την αποφασιστική αρμοδιότητα να χωροθετήσουν οι ίδιοι τους χώρους διαχείρισης, έμειναν μετέωροι στο αδιέξοδο.
Μετά το 2005, από τότε δηλαδή που ισχύει ο περιφερειακός σχεδιασμός, κανένας δήμος στο νομό Ηλείας δεν μπορούσε μόνος του να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Δεν μπορούσε να δημιουργήσει νέα χωματερή, δεν μπορούσε να κατασκευάσει μόνος του ΧΥΤΑ, δεν μπορούσε να αποκτήσει συγκρότημα κομποστοποίησης, ούτε καν δικό του κέντρο ανακύκλωσης. Παρά όλοι οι δήμοι μαζί ήσαν υποχρεωμένοι να κατασκευάσουν αρχικά ΧΥΤΑ, που στη συνέχεια αντικαταστάθηκε από ένα εργοστάσιο διαχείρισης και ένα ΧΥΤΥ –χώρος υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων. Με απλά λόγια, μέχρι την κατασκευή των έργων της ολοκληρωμένης διαχείρισης, δηλαδή του εργοστασίου και του ΧΥΤΥ, δεν είχε και δεν έχει προβλεφτεί κανένας τρόπος προσωρινής διαχείρισης.

Από το 2007 όλοι οι δήμοι του νομού δουλέψαμε με πείσμα και υπομονή σε αντίξοες συνθήκες και ήδη βρισκόμαστε στην τελική φάση της κατασκευής του ΧΥΤΥ και του εργοστασίου στην Τριανταφυλλιά, με χρονοδιάγραμμα 18-24 μηνών.
Θα πρέπει, λοιπόν, μέχρι τότε ή να μεταφέραμε τα σκουπίδια σε ΧΥΤΑ άλλων περιφερειών, όπου όμως κανείς δεν σε δέχεται, κι αν κάπου σε δεχτούν για λίγες μέρες το κόστος είναι δυσβάστακτο ή να αφήσουμε τα σκουπίδια στους δρόμους.
0 Φορέας Διαχείρισης του νομού αφοσιωμένος στο μεγάλο έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης (ΧΥΤΥ και Εργοστάσιο), που πίστευε ότι θα υλοποιείτο έγκαιρα, δεν είχε δυνατότητα παρέμβασης.
Μπροστά στο αδιέξοδο αυτό, προτάθηκε και χρηματοδοτήθηκε από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος σε όλους τους δήμους που αντιμετωπίζουν το ίδιο αδιέξοδο η προσωρινή αποθήκευση των σκουπιδιών με τη μέθοδο της δεματοποίησης.
Είναι, λοιπόν, φανερό ότι η βασική και κύρια ευθύνη για το αδιέξοδο βαρύνει την προηγούμενη δημοτική αρχή που άφησε οκτώ ολόκληρα χρόνια να περάσουν χωρίς να δημιουργήσει ή έστω να δρομολογήσει τις υποδομές για μόνιμη λύση, αν και είχε και τη νομική και την οικονομική δυνατότητα, αλλά ροκάνιζε τον πολιτικό της χρόνο με προσωρινές χωματερές που δηλητηρίαζαν το περιβάλλον, στο Επιτάλιο, στα Βυτινέϊκα και την Αγγινάρα, στις όχθες του Αλφειού και στις αποστραγγιστικές τάφρους.
Στο Δήμο Πύργου καταργήσαμε από το Μάϊο του 2009 τη χωματερή στην Αγγινάρα και από τον Οκτώβριο 2009 αποθηκεύαμε τα σκουπίδια στο Ποτόκι με δεματοποίηση. Σε όλους τους άλλους δήμους του νομού Ηλείας και σε όλη την Πελοπόννησο τα σκουπίδια εξακολουθούν να ρίχνονται ανεξέλεγκτα σε χωματερές.

Και μέσα στις συνθήκες αυτές ξεκινά η τραγωδία του Δήμου Πύργου.

Γιατί η διαχείριση των σκουπιδιών μέσα σε συνθήκες νομικού αδιεξόδου απαιτεί τη συνεννόηση και την ανοχή της κοινωνίας. Απαιτεί δηλαδή τη συνοχή και τη θέληση της κοινωνίας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, να θέλει δηλαδή η ίδια να σωθεί. Και όχι να χρησιμοποιηθεί το πρόβλημα και το αδιέξοδο για να προκληθεί χάος και καταστροφή.
Μετά τη λήξη των περιβαλλοντικών όρων και τον κορεσμό στο Ποτόκι έπρεπε να μεταφερθεί η δεματοποίηση σε άλλη περιοχή. Και βέβαια να μεταφερθούν τα δέματα σε ΧΥΤΑ άλλης περιοχής. Αλλά δεν υπήρχαν, ούτε υπάρχουν τα εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται για την μεταφορά των δεμάτων, ούτε ΧΥΤΑ να τα δεχτεί.
Έτσι αποφασίστηκε η μεταφορά του δεματοποιητή στην θέση Λίμνες. Απευθυνθήκαμε στο κράτος και το κράτος με τις αρμόδιες υπηρεσίες του έκρινε το χώρο κατάλληλο, μας χορήγησε όλες τις εγκρίσεις και ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους. Το κράτος μας παραχώρησε τη δασική έκταση στις Λίμνες και μας εγκατέστησε σ’ αυτήν. Επειδή καθυστέρησε η αδειοδότηση και η παραχώρηση της έκτασης, λόγω αλλεπάλληλων προσφυγών σκοπιμότητας, αναγκαστήκαμε, για να μην ζήσει ο δήμος τον εφιάλτη που τελικά έζησε, να ζητήσουμε την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και το άνοιγμα του ανενεργού ΧΑΔΑ στις Λίμνες. Δεν ανοίξαμε εμείς τον ΧΑΔΑ στις Λίμνες. Τον άνοιξαν και τον κράτησαν ανοικτό όλοι όσοι πρόβαλλαν εμπόδια στην έγκαιρη αδειοδότηση και τη μεταφορά του δεματοποιητή.
Τη μέρα της εγκατάστασής μας στη νέα θέση, αν και είχαμε όλες τις εγκρίσεις και την αδειοδότηση που απαιτεί ο νόμος, ξεκίνησε η κατάληψη. Από κατοίκους που κάποιοι φρόντισαν να τους ενσπείρουν φοβίες που δεν αντιστοιχούσαν σε κανέναν πραγματικό κίνδυνο και έτσι να τους τυφλώσουν ώστε να μην μπορούν να αντιληφτούν τον πραγματικό κίνδυνο του λιμού από την μη αποκομιδή των σκουπιδιών, όχι μόνον στο δήμο του Πύργου αλλά και στη δική τους κοινότητα. Μετά, η κυριαρχία του λαϊκισμού και της πολιτικής εκμετάλλευσης ήταν εύκολη και απόλυτη.
Η κατάληψη του νόμιμα αδειοδοτημένου χώρου διαχείρισης και η αδυναμία του κράτους να επιβάλει την εφαρμογή των νόμιμων αποφάσεων της διοίκησης και να επιτρέψει την εγκατάσταση του δεματοποιητή στις Λίμνες, διαδικασία που δεν απαιτεί πάνω από 15 ημέρες, ακύρωσαν τον προγραμματισμό του δήμου και οδήγησαν στον εφιάλτη.
Δύο διαδοχικές αποφάσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ηλείας επί αιτήσεως ασφαλιστικών μέτρων και του Συμβουλίου Επικρατείας επί αιτήσεως αναστολής, των κατοίκων που έχουν καταλάβει το χώρο στις Λίμνες, εκτελεστές από την ημέρα της έκδοσής τους παρέμειναν, λόγω της ολιγωρίας του κράτους, ανεκτέλεστες.
Στις Λίμνες έδρασε ένας πρωτόγνωρος και σκληρός λαϊκισμός που εντάχθηκε από την αρχή στον προεκλογικό σχεδιασμό συγκεκριμένων πολιτικών. Άλλωστε ο πυρήνας της πολιτικής της αντιπολίτευσης σε όλη τη διάρκεια της θητείας μας, ήταν η παρεμπόδιση της αποκομιδής των σκουπιδιών και η κερδοσκοπία πάνω στο χάος που θα ακολουθήσει.

Ακολούθησαν τρεις απόπειρες για την εξεύρεση άλλου χώρου, προκειμένου να αδειοδοτηθεί για την μεταφορά του δεματοποιητή και την προσωρινή αποθήκευση των απορριμμάτων. Το κράτος με τις υπηρεσίες του δεν ήταν απλά απόν, αλλά απέναντι. Και οι κάτοικοι των περιοχών επί ποδός πολέμου. Επί ποδός πολέμου και σύσσωμη η αντιπολίτευση. Έτσι η μόνη λύση που απέμεινε για να μην ξεσπάσουν επιδημίες, ήταν η μεταφορά στον ΧΥΤΑ της Φυλής (που μας δέχθηκε με παρέμβαση της Κυβέρνησης) και στον ΧΥΤΑ της Ναυπάκτου. Αλλά ο δήμος δεν μπορεί να αντέξει για πολύ την οικονομική αιμορραγία.

Ήδη μετά από νέα προσφορά του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη κ. Γερμανού ο Δήμος Πύργου υπέβαλε πλήρη φάκελο για την λήψη βεβαιώσεων χρήσης σε έκταση 19 και 17 στρεμμάτων στη θέση Τριανταφυλλιά, εκτός του χώρου που έχει μισθώσει ο Φορέας Διαχείρισης για τον ΧΥΤΥ και το Εργοστάσιο. Θεωρούμε ότι σε καμία περίπτωση δεν τίθεται σε κίνδυνο, με την μεταφορά του δεματοποιητή στη θέση αυτή, η κατασκευή των έργων της ολοκληρωμένης διαχείρισης. Οι αιτιάσεις αυτές αφορούν εσωτερικές διαμάχες του όμορου δήμου. Θεωρούμε επίσης ότι θα ήταν ολέθριο λάθος του Φορέα Διαχείρισης να προβάλλει εμπόδια στην αδειοδότηση της έκτασης. Μια τέτοια ενέργεια από μέρους του Φορέα, θα ήταν η μόνη εκδοχή να τεθεί σε κίνδυνο η υλοποίηση του μεγάλου έργου του ΧΥΤΥ και του Εργοστασίου. Ο Φορέας είναι υποχρεωμένος από το νόμο να βρει λύση για την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου Πύργου. Αν μπορεί να υποδείξει άλλη θέση, ή άλλο τρόπο, ας το κάνει. Αλλά είναι απαράδεκτο να προβάλλει εμπόδια σε λύση που διαφαίνεται ως η μόνη εφικτή.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Κομιώτης Ιωάννης Γυναικολόγος
Κομιώτης Ιωάννης Γυναικολόγος
Το Μαγειρείο της Σόνιας
Το Μαγειρείο της Σόνιας