Παρράς Euronics
Παρράς Euronics
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis
Αυτοδιοίκηση

"Μεθοδεύουν το ξεπούλημα της θαλάσσιας περιοχής του Κυπαρισσιακού"

"Μεθοδεύουν το ξεπούλημα της θαλάσσιας περιοχής του Κυπαρισσιακού"
Θάνος Καράμπελας - Ελαιοκομικό Μητρώο
Θάνος Καράμπελας - Ελαιοκομικό Μητρώο
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis

Στο περιφερειακό συμβούλιο προς συζήτηση το θέμα

Ρεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου

Το ξεπούλημα της προστατευόμενης θαλάσσιας περιοχής του Κυπαρισσιακού κόλπου με αιχμή του δόρατος δύο «φιλέτα» που έχουν βάλει στο μάτι από καιρό, τον Καϊάφα και τις Θίνες της Κυπαρισσίας, μεθοδεύει η κυβέρνηση μέσω του σχεδίου ΠΔ που βρίσκεται στο ΣτΕ, κατήγγειλε χθες το απόγευμα σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στον Πύργο η ‘Αντίσταση Πολιτών’ Δυτικής Ελλάδας. Μάλιστα το θέμα αυτό σκοπεύει να φέρει η παράταξη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας.
Στην συνέντευξη τύπου πήραν το λόγο ο συντονιστής της «Αντίστασης Πολιτών» για την Ηλεία Δημήτρης Μπαξεβανάκης, η Ευαγγελία Σιδέρη από την Ομάδα Περιβάλλοντος της παράταξης και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Κώστας Γαβριηλίδης και Βαγγέλης Κατσακούλης, ενώ συντονίστρια ήταν η δημοσιογράφος Κατερίνα Παγουλάτου.
Ο κ. Μπαξεβανάκης επισήμανε ότι η κυβέρνηση προωθεί το εν λόγω σχέδιο ΠΔ κατ’ ευφημισμό για την προστασία του Κυπαρισσιακού κόλπου, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για μια προσπάθεια που γίνεται μάλιστα με διαδικασίες εξπρές και είναι χαρακτηριστικό ότι το σχέδιο αυτό δόθηκε για διαβούλευση μέσα στον Αύγουστο χωρίς να έχουν αναλάβει οι νέες περιφερειακές και δημοτικές αρχές.
«Πρόκειται για μια προσπάθεια ξεπουλήματος της περιοχής του Καϊάφα και της επιμήκη λωρίδα με αμμοθίνες από τον Αγιαννάκη ως την Ελαία. Εμείς καταγγέλλουμε αυτή τη διαδικασία και ζητάμε την άμεση απόσυρση του ΠΔ και την θεσμοθέτηση ενός νέου σχεδίου που θα είναι πραγματικά για την προστασία της περιοχής και θα δίνει κίνητρα για τους κατοίκους για την ανάπτυξη ήπιων μορφών δραστηριοτήτων και παραγωγικής ανασυγκρότησης προς όφελος του περιβάλλοντος και της οικονομίας της περιοχής»
.
Η κ. Σιδέρη επισήμανε ότι η περιοχή του περιφερειακού πάρκου αποτελεί ένα σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα των υγροτόπων της Δυτικής Ελλάδας, με πλούσια πανίδα και χλωρίδα, που στην έκτασή του υπάρχουν 3 περιοχές του δικτύου Natura 2000 και η Πολιτεία μετά από χρόνια αδιαφορίας και αδράνειας γι’ αυτή την περιοχή, έρχεται σήμερα, με ένα σχέδιο ΠΔ , που προωθεί με ταχύτητα fast-track το ΥΠΕΚΑ, να θεσπίσει μέτρα, με σκοπό την προώθηση συγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων.


«Έτσι, η “αξιοποίηση” του δημόσιου ακινήτου της ΕΤΑΔ στον Καϊάφα, για τη δημιουργία ενός μεγάλου, πολυτελούς “πάρκου περιπέτειας“ -με πολύμορφες πολυτελείς ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, υδατοδρόμιο, μαρίνα σκαφών, πληθώρα εγκαταστάσεων για αναψυχή και αθλητικές δραστηριότητες και με σημαντικές επεμβάσεις-κατασκευές επί όλων των δικτύων υποδομής- στηρίζεται και ενδυναμώνεται μέσω φωτογραφικών ρυθμίσεων στο σχέδιο Π.Δ., που θεσμοθετούν μη ήπιες χρήσεις, σε μια περιοχή ιδιαίτερη, πολυποίκιλη και ευαίσθητη, τόσο από άποψη προστασίας και διαχείρισης των σημαντικών τύπων οικοτόπων και των ειδών της, όσο και από άποψη διατήρησης της ποικιλομορφίας του τοπίου, της φυσιογνωμίας, της αρχιτεκτονικής και της ιστορικής κληρονομιάς της.

Το ίδιο συμβαίνει και για την επιμήκη λωρίδα από την Ελαία έως τον Αγιαννάκη, με τη δημιουργία περιοχής με 50 παραθεριστικές κατοικίες , πάνω στον δεύτερο πιο σημαντικό χώρο ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στη Μεσόγειο, ευνοώντας ιδιωτικά συμφέροντα και αδιαφορώντας για την καταστροφή ενός εξαιρετικού και ιδιαίτερα σπάνιου οικοσυστήματος αμμοθινών.»
Προτάσεις 7 σημείων
Στη συνέχεια η κ. Σιδέρη τόνισε ότι η Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδας θεωρεί ότι είναι επιβεβλημένο η περιοχή να προστατευτεί άμεσα, με την έκδοση ενός Προεδρικού Διατάγματος, με βάση εφτά σημεία αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής:

1. H επιλογή χαρακτηρισμού των ζωνών προστασίας της περιοχής δεν θα να γίνεται με σκοπό την “παραχώρηση” χρήσεων για την προώθηση επενδυτικών σχεδίων, ασύμβατων με τον χαρακτήρα, την περιβαλλοντική αξία και την αποτελεσματική προστασία της περιοχής.

2. Θα προστατεύεται αποτελεσματικά το σύνθετο και ιδιαίτερα ευαίσθητο παράκτιο περιβάλλον, οι οικότοποι, η χλωρίδα και η πανίδα του τόπου.

3. Οι ρυθμίσεις θα είναι ξεκάθαρες, χωρίς εξαιρέσεις που αφήνουν περιθώρια για αυθαιρεσίες, για νομιμοποίηση υφιστάμενων χρήσεων και μη σύννομων παρεμβάσεων.

4. Η περιοχή θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως Εθνικό Πάρκο, και όχι ως Περιφερειακό Πάρκο.

5. Οι ενιαίες ζώνες με λειτουργική ενότητα (όσον αφορά την παρουσία σημαντικών τύπων οικοτόπων και ειδών) θα πρέπει να χαρακτηρισθούν ως Περιοχές Προστασίας της Φύσης.

6. Θα υπάρχει σαφής ορισμός ζωνών, των προστατευομένων αντικειμένων, που θα λειτουργούν ως ενότητες που θα προωθείται και θα ενισχύεται με κίνητρα η άσκηση ήπιων και περιβαλλοντικά φιλικών ασχολιών και παραγωγικών δραστηριοτήτων.

7. Θα είναι θεσμοθετημένη η συνεργασία και η ενεργός συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, επιμελητηρίων και συλλόγων, για την ανάπτυξη δικτύων συνεργασίας, την κατοχύρωση διακριτικών γνωρισμάτων - ονομασιών προέλευσης κλπ, με σκοπό την επιτάχυνση της βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής.

Ο κ. Βαγγέλης Κατσακούλης τόνισε ότι οι πάνω στο θέμα αυτό, οι απόψεις των δημοτικών αρχών έχουν πάει περίπατο. «Εμείς δεν είμαστε κατά των στοχεύσεων. Αλλά αυτές θα πρέπει να εξυπηρετούν τον πολίτη και την τοπική κοινωνία και όχι μεγαλοσυμφέροντα που κρύβονται πίσω από τέτοια Π.Δ.»
Τέλος ο κ. Γαβριηλίδης ανέφερε ότι κάνει εντύπωση η μη συμμετοχή μέχρι στιγμής της αιρετής Π.Δ.Ε μέσω της ΠΕ Ηλείας και γι αυτό το λόγο η ‘Αντίσταση Πολιτών’ θα φέρει το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο και θα διεκδικήσουν τον ρόλο που έπρεπε να έχει η Περιφέρεια ως προς την γνωμοδότηση του ΠΔ.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

vlaxantoni pop xmas24 300x300
vlaxantoni pop xmas24