Αυτοδιοίκηση

Μανωλοπούλειο: Στόχος η συνολική αξιοποίηση από το δήμο - Τραγική η κατάσταση στη νέα πτέρυγα

Μανωλοπούλειο: Στόχος η συνολική αξιοποίηση από το δήμο - Τραγική η κατάσταση στη νέα πτέρυγα Φωτογραφία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR
Λεηλατημένο το νέο κτίριο - Χωματερή και αποχωρητήριο - Επανεκκίνηση διαδικασιών για το παλιό

Η αντιμετώπιση που έχει δείξει η πόλη του Πύργου στο Μανωλοπούλειο με μια λέξη θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε ως απαράδεκτη. Πρώτον γιατί παρά την αρχική προσπάθεια να διαφυλαχθεί και να αναδειχθεί το παλιό κτίριο δημιούργημα του Τσίλερ, αυτό εγκαταλείφθηκε στην τύχη του την τελευταία δεκαετία. Δεύτερον γιατί το νεότερο κτίριο από προηγούμενες δημοτικές αρχές μάλλον εκτιμήθηκε πως υπάρχει η πολυτέλεια να το παρατήσουν στην τύχη του. Έτσι ένα περιουσιακό στοιχείο του δήμου Πύργου, που με λίγες παρεμβάσεις μετά την λειτουργία ως νοσοκομείο θα μπορούσε να βρει νέα χρήση, ως σχολείο για παράδειγμα, όχι μόνο αυτό δεν συνέβη, αλλά δεν προστατεύτηκε με αποτέλεσμα να υποστεί μεγάλες καταστροφές.

Σε μια αυτοψία που έκανε τις προηγούμενες ημέρες στο χώρο της νεότερης πτέρυγας του παλιού νοσοκομείου της πόλης, το ilialive.gr, πραγματικά απογοητευτήκαμε. Λεηλατημένο για υλικά που θα μπορούσαν να αποφέρουν σε κάποιους λίγα ευρώ, εγκατελελειμένος ιατρικός εξοπλισμός που ενδεχομένως σε κάποια μικρότερη δομή να ήταν χρήσιμος, σκουπίδια παντού, πεταμένα ρούχα και παπούτσια που είχαν προσφερθεί από πολίτες ως βοήθεια για ανήμπορους, σκάλες - αποχωρητήρια, βρώμα και δυσοδία…

Καννής: Επανεκκίνηση για το Μανωλοπούλειο με στόχο τη συνολική αξιοποίηση του

Ο δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής μιλώντας στο ilialive.gr σημείωσε πως “… δυστυχώς συνολικά το συγκρότημα του Μανωλοπούλειου, με το ιστορικό κτίριο και τη νέα πτέρυγα, δεν είχε την αντιμετώπιση που θα έπρεπε. Για περίπου δέκα χρόνια δεν υπήρξε εξέλιξη και προχωράμε σε επανεκκίνηση ώστε να βελτιωθεί πρώτα η γενική εικόνα και έπειτα να γίνει επικαιροποίηση για να δούμε πως θα προχωρήσουμε. Γιατί πρέπει να υπάρξει αξιοποίηση σε αυτό το χώρο και αυτό θα επιδιώξουμε. Είναι σίγουρα επιβαρυντικό το ότι χάθηκαν τόσα χρόνια, κυρίως για το παλιό κτίριο, αλλά και τη λεηλασία που έχει υποστεί το νεότερο”.

Καθαρισμός εντός και εκτός στο σύνολο του χώρου

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Βασίλης Παναγόπουλος, είναι αυτός που επί θητείας Παρασκευόπουλου, ασχολήθηκε επισταμένα με το παλιό κτίριο του Μανωλοπούλειου, όπου έγιναν αρκετές εργασίες, που δημιούργησαν ένα κλίμα αισιοδοξίας πως το έργο του Ερνέστου Τσίλερ θα ζωντανέψει. Δυστυχώς δεν υπήρξε ανάλογη συνέχεια με την αλλαγή διοίκησης στο δήμο και η απραξία έφερε οπισθοδρόμηση…

Σήμερα εκείνο που επείγει είναι να καθαριστεί το σύνολο του χώρου του συγκροτήματος και κυρίως το λεηλατημένο κτίριο της νεότερης πτέρυγας που έχει μετατραπεί σε χωματερή - αποχωρητήριο.

“Μαζί με την διεύθυνση καθαριότητας μελετάμε τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να καθαρίσουμε όλο το συγκρότημα συνολικά και το παλιό και το καινούργιο κτίριο. Το μεν παλιό που έχουμε εντάξει στην ΟΧΕ πρέπει να καθαριστεί όλο για να μπορέσει να γίνει αποτύπωση να σκαναριστεί με κάθε λεπτομέρεια. Αρα χρειάζεται ένα καλό καθάρισμα εσωτερικά, εξωτερικά και ο περιβάλλοντας χώρος, για να μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους οι μελετητές και στο επόμενο κομμάτι που απομένει και αυτό θα προσπαθήσουμε να το καθαρίσουμε. Είναι αρκετά δύσκολη η επιχείρηση, είναι πολλά τα απόβλητα που υπάρχουν εκεί, μερικά από αυτά θα πάνε για ανακύκλωση και τα υπόλοιπα θα πάνε και σε νόμιμους χώρους. Είμαστε σε συνεργασία με την διεύθυνση καθαριότητας, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και νομίζω ότι σύντομα θα ξεκινήσει αυτή η διαδικασία. Έχουμε εντολή από τον δήμαρχο να το καθαρίσουμε για να ξεκινήσει η διαδικασία αποτύπωσης για την μελέτη που θέλουμε να υλοποιήσουμε στο πλαίσιο της ΟΧΕ” σημείωσε ο κ. Παναγόπουλος.

Χάθηκε χρόνος για το Μανωλοπούλειο

Κάνοντας μια αναδρομή στην πορεία του έργου, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών τότε και τώρα, ανέφερε ότι επί θητείας Παρασκευόπουλου, είχε εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ για να σταθεροποιηθεί το κέλυφος του παλιού κτιρίου και να προχωρήσει το έργο στην επόμενη φάση. “Αυτό έγινε εν μέρει, δεν ολοκληρώσαμε διότι έπρεπε να υπογράψουμε μία συμπληρωματική σύμβαση με υπόδειξη της αρχαιολογίας νεότερων μνημείων, γιατί μας είπαν να αλλάξουμε τον τρόπο αντιμετώπισης της φέρουσας ικανότητας τοιχοποιίας και αντί να βάλουμε τσιμεντοενέσεις και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με άλλο τρόπο. Κάναμε τότε μία συμπληρωματική μελέτη που υπάρχει αλλά χρειαζόταν και μια συμπληρωματική σύμβαση. Δυστυχώς δε το ενέκρινε το Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά η μελέτη υπήρχε. Άρα θα μπορούσαν οι επόμενοι, από τη στιγμή που υπήρχε η μελέτη να προχωρήσουν. Και μπήκαν και τα χρήματα τα οποία ήταν από τα σεισμόπληκτα  του 1993 και θα μπορούσαν να ολοκληρώσουν αυτή την διαδικασία. Αυτό θέλει άλλη μία επικαιροποίηση όλη η μελέτη και μία συνολική αντιμετώπιση. Στα χρόνια αυτά είχαμε λάβει με την βοήθεια του Κώστα Τζαβάρα όταν ήταν στο υπουργείο Πολιτισμού, μία προέγκριση από το ΚΑΣ της αρχιτεκτονικής μελέτης”¨εξήγησε ο κ. Παναγόπουλος. Σημείωσε δε, ότι παρά τις εργασίες που έγιναν προ δεκαετίας, ο χρόνος που πέρασε ήταν αμείλικτος με το παλιό κτίριο το οποίο επιβαρύνθηκε και από τις καιρικές συνθήκες και πρέπει να ελεγχθεί ξανά για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει.

Σύμφωνα με τις τότε υποδείξεις του ΚΑΣ, υπάρχει η υποχρέωση να κατεδαφιστεί το τμήμα που ενώνει το παλιό με το νέο κτίριο και να καθαιρεθεί η ράμπα ανάμεσα στα δύο κτίρια, ώστε να αναδειχθεί το παλιό κτίριο του Μανωλοπούλειου και να έλθει στην αρχική του μορφή, ώστε να διαμορφωθούν συνολικά όλες οι όψεις του κτιρίου.

“Ήδη η υπηρεσία εκπονεί μία μελέτη κατεδάφισης για το συγκεκριμένο τμήμα και για κάποια άλλα που εμποδίζουν την ανάδειξη του παλιού κτιρίου. Για το άλλο κτίριο υπάρχουν διάφορες σκέψεις και νομίζω ότι κάπως πρέπει να αξιοποιηθεί. Είναι ένα μεγάλο κτίριο, βέβαια είναι παλιό έχει τις φθορές του και πρέπει να γίνει μία μελέτη για το αν αξίζει να το ενισχύσουμε ή να το κατεδαφίσουμε. Ανάλογα με το τι θα συμφέρει. Είναι ένα θέμα που θα το ερευνήσουμε σε επόμενη φάση” σχολίασε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών.

Ο κ. Παναγόπουλος επισήμανε πως από τότε υπάρχει μια προμελέτη για την στέγαση σχολείου στο νεότερο κτίριο. “Είχαμε κάνει μία προγραμματική σύμβαση για να γίνει σχολείο εκεί και να πήγαινε συγκεκριμένα το 1ο Λύκειο έτσι ώστε να φύγει τότε από τα λυόμενα. Σήμερα για να γίνει ένα λύκειο με τις προδιαγραφές που τώρα είναι πολύ πιο απαιτητικές για τα σχολικά κτήρια, δεν ξέρω πόσος χώρος χρειάζεται και τι μπορεί να γίνει. Όλα είναι υπό έλεγχο και ως δημοτική αρχή τώρα και μετά από συνεννόηση με τον Δήμαρχο και τους άλλους συναδέλφους θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Σίγουρα όμως μία κάποια αξιοποίηση πρέπει να γίνει και σε αυτό το κτίριο. Προέχει όμως τώρα να προλάβουμε την ΟΧΕ γιατί είναι πιεστικοί οι χρόνοι” κατέληξε ο κ. Παναγόπουλος.

Αποκαλυπτικές εικόνες στη νεότερη πτέρυγα

Palio Nosokomeio 1

Palio Nosokomeio 2

Palio Nosokomeio 3

Palio Nosokomeio 4

Palio Nosokomeio 5

Palio Nosokomeio 6

Palio Nosokomeio 7

Palio Nosokomeio 8

Palio Nosokomeio 9

Palio Nosokomeio 11

Palio Nosokomeio 12

Palio Nosokomeio 13

Palio Nosokomeio 14

Palio Nosokomeio 15

Palio Nosokomeio 16

Palio Nosokomeio 17

Palio Nosokomeio 18

Palio Nosokomeio 19

Palio Nosokomeio 20

Palio Nosokomeio 21

Palio Nosokomeio 23

Palio Nosokomeio 24

Palio Nosokomeio 25

Palio Nosokomeio 26

Palio Nosokomeio 27

Palio Nosokomeio 29

Palio Nosokomeio 31

Palio Nosokomeio 32

Palio Nosokomeio 33

Palio Nosokomeio 34

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup