Με γνώμονα την ανάδειξη των δυνατών στοιχείων της περιοχής που θα μπορέσουν να την καταστήσουν ανταγωνιστική στην εγχώρια αγορά και το διεθνές τοπίο, αλλά και την παραχώρηση του λιμένα Κατακόλου από το ΤΑΙΠΕΔ σε ιδιώτη που θα αλλάξει τα δεδομένα, ξεκινά η εκπόνηση του Στρατηγικού Σχεδίου Τουριστικής Ανάπτυξης και Εξωστρέφειας Πύργου-Κατακόλου. Το εναρκτήριο λάκτισμα δόθηκε χθες με την παρουσία του μελετητή-Πολιτικού Επιστήμονα Σπύρου Πέγκα στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Πύργου και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, παρουσία αυτοδιοικητικών, εκπροσώπων συλλόγων, φορέων και πολιτών.
Η εκπόνηση του σχεδίου, αποτελεί μια προσπάθεια που ξεκίνησε πριν ενάμιση χρόνο και όπως τόνισε ο Δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής, στο πλαίσιο μιας εμπεριστατωμένης στρατηγικής η Δημοτική Αρχή απευθύνθηκε στους κατάλληλους ανθρώπους. «Στόχος της Δημοτικής Αρχής, από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας, είναι η ανάπτυξη του τόπου μας με οποιονδήποτε τρόπο και με την προβολή κάθε στοιχείου που θα βοηθήσει στην οικονομική ανάπτυξη. Η τουριστική ανάπτυξη είναι το ζητούμενο καθώς είμαστε μια περιοχή με πολλά πλεονεκτήματα –φυσικό κάλλος, αρχαιολογικό πλούτο, ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία κ.α. Κι όμως δεν έχουμε καταφέρει να αναπτυχθούμε τουριστικά. Αυτό θέλουμε να το αλλάξουμε, να προσελκύσουμε κόσμο, να αναδείξουμε τα πλεονεκτήματά μας να είμαστε ανταγωνιστικοί γιατί δεν υστερούμε από καμία περιοχή της Ελλάδας. Είναι ένα εγχείρημα το οποίο δεν είναι εύκολο, γι’ αυτό προσφύγαμε στους ειδικούς για να μπορέσουμε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Κάνουμε ένα στοχευμένο σχεδιασμό της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής μας με όλα τα δεδομένα που υπάρχουν».
Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου Κώστας Νικολούτσος, επισήμανε ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια οργανωμένη δράση προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς στο παρελθόν προηγήθηκαν αρκετές αλλά αποσπασματικές προσπάθειες χωρίς αποτέλεσμα. «Έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας και αυτή η προσπάθεια έχει βασικό γνώμονα ότι πάρα πολλά εγχειρήματα για τον τουρισμό δεν είχαν σταθερή πορεία. Το αποτέλεσμα το φέρνει η διάρκεια των προσπαθειών. Το Κατάκολο είναι βασικό στοιχείο της τουριστικής εξέλιξης της περιοχής, όχι μόνο για την κρουαζιέρα αλλά και την αυτοτελή επισκεψιμότητα που έχει. Σήμερα (σ.σ. χθες) είναι το εναρκτήριο λάκτισμα της διαδικασίας. Είμαστε σε φάση συλλογής στοιχείων που θα αναλυθούν και θα παρουσιαστεί η ολοκληρωμένη στρατηγική πορεία που θα οφείλουμε να ακολουθήσουμε». Επίσης ο κ. Νικολούτσος αναφέρθηκε Αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Θεσσαλονίκης που με την υπογραφή του κ. Πέγκα –με την ιδιότητα του Αντιδημάρχου Τουρισμού επί θητείας Γ. Μπουτάρη-απέκτησε την ταυτότητα του τουριστικού προϊόντος.
Η προσπάθεια ξεκίνησε πριν ενάμιση χρόνο περίπου με πρωτοβουλία του Εντεταλμένου Συμβούλου Τουρισμού του Δήμου Πύργου, Αλέκου Γαλανόπουλου, ο οποίος ανέπτυξε το βιογραφικό του κ. Πέγκα και τις δράσεις του σε άλλες περιοχές που τον οδήγησαν στην συγκεκριμένη επιλογή. «Μετά από ενάμιση χρόνο αγώνα να κάνουμε κάτι ουσιαστικό στον τομέα του τουρισμού καταφέραμε να έχουμε συνεργασία με τον κ. Πέγκα. Ήταν μια προσωπική επιλογή λόγω της ιδιότητας που κατείχε ως αντιδήμαρχος Τουρισμού στο Δήμο Θεσσαλονίκης αλλά και με τις καλύτερες εγγυήσεις που έλαβα και από άλλους Δήμους με τους οποίους έχει συνεργαστεί. Νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά που ξεκινάει μια σοβαρή διαδικασία. Σήμερα στο κομμάτι του τουρισμού είμαστε στο μηδέν και είμαι αισιόδοξος ότι κάτι καλό θα αναδειχθεί από τη συνεργασία».
Η παραχώρηση του λιμένα αλλάζει τα δεδομένα
Ο κ. Πέγκας αναφέρθηκε στον τρόπο και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα για την καταγραφή της μελέτης που ουσιαστικά θα αποτελεί ένα σχέδιο δράσης που θα πρέπει να ακολουθήσει ο Δήμος Πύργου και το ΔΛΤΠ.
«Αφού εντοπίσουμε τις δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης και στη συνέχεια ακούσουμε όλες τις απόψεις (αυτοδικοικητικών, συλλόγων, φορέων, επαγγελματιών, πολιτών κ.α. ) τις καταγράψουμε και κάνουμε μια χαρτογράφηση των δυνατοτήτων, του τι υπάρχει και τι είναι ανταγωνιστικό σε εσωτερικό και διεθνές περιβάλλον, βάσει της εμπειρίας που έχουμε θα καταγράψουμε και θα προτείνουμε ένα εφαρμόσιμο. σχέδιο δράσης. Τι μπορεί να γίνει δηλαδή, ώστε να βγει δυναμικά ο Δήμος με προμετωπίδα το λιμάνι Κατακόλου».
Στο σημείο αυτό ο μελετητής τόνισε ότι τα δεδομένα-από την πρώτη συνάντηση με την Δημοτική Αρχή-έχουν πλέον αλλάξει καθώς το Υπερταμείο έχει εκδηλώσει τη διάθεση παραχώρησης του λιμένα Κατακόλου και βάσει αυτών των αλλαγών θα πρέπει ο Δήμος να έχει έτοιμο το δικό του πλάνο αναπτυξης.
«Όταν ξεκινήσαμε δεν υπήρχε στο «τραπέζι» η προκήρυξη του ΤΑΙΠΕΔ. Θα πρέπει ο Δήμος να είναι έτοιμος να καταθέσει-όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία-το δικό του πλάνο ανάπτυξης. Θα αλλάξουν πολύ τα πράγματα με την παραχώρηση και ενδεχομένως αυτό να προκαλέσει ένα μικρό σοκ στους επαγγελματίες μέχρι να ξαναβρεθούν οι ισορροπίες. Οπότε και ο Δήμος θα πρέπει πάντα να έχει έναν λόγο και σχέδιο ώστε να καλύπτει και τις δύο πλευρές, και τον ανάδοχο και τους επαγγελματίες…. Σίγουρα θα υπάρχουν αλλαγές. Αν είναι προς το καλύτερο ή χειρότερο μένει να το δούμε, αλλά το ότι ο Δήμος βάζει το θέμα στην ατζέντα του και θέλει να δημιουργήσει ένα σχέδιο και να έχει έτοιμη πρόταση, είναι πολύ σημαντικό για να μην βρεθεί προ εκπλήξεως».
Τέλος ο κ. Πέγκας, από την μέχρι στιγμής αναγνωριστικές επαφές που είχε στην περιοχή, διαπίστωσε ότι ο αστικός ιστός του Πύργου δεν έχει μεγάλη ωφέλεια από την κρουαζιέρα. «Τα περισσότερα δρομολόγια φεύγουν για την Ολυμπία. Εμείς θεωρούμε ότι υπάρχουν δυνατότητες, αξιοθέατα και σημεία που μπορούν να κερδίσουν το ενδιαφέρον των τουριστών. Αλλά δεν υπήρχε ποτέ κανένα πλάνο».
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το Στρατηγικό Σχέδιο θα βρίσκεται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο μέχρι τον Οκτώβριο ώστε να παραδοθεί πριν τα Χριστούγεννα.