Το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η αύξηση της ρύπανσης και του διοξειδίου του άνθρακα είναι οι βασικές αιτίες αποκολλήσεων επικίνδυνων υλικών από προσόψεις κτιρίων που έχει καταστεί πολύ συχνό φαινόμενο και με τραγικές συνέπειες, όπως συνέβη πρόσφατα στην Πάτρα. Η πιο βασική όμως αιτία είναι η έλλειψη συντήρησης, βελτίωσης και άρσης της επικινδυνότητας και απαιτείται άμεση παρέμβαση από τους ιδιοκτήτες. Και παρά το γεγονός ότι ο κτιριακός κανονισμός το προβλέπει τα κτίρια μένουν ασυντήρητα με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Ανησυχητικές διαστάσεις έχει πάρει το φαινόμενο της πτώσης οικοδομικών υλικών στην πόλη του Πύργου με πιο πρόσφατο της περασμένης Τρίτης όπου πραγματικά από θαύμα και για λίγα μόλις εκατοστά δεν τραυματίστηκε μαθητής από πτώση σοβάδων στην πλατεία Ιατρίδη. Πριν λίγες ημέρες ο τραγικός θάνατος ενός άντρα στο κέντρο της Πάτρας προκλήθηκε από το ίδιο φαινόμενο ενώ ανάλογα περιστατικά σημειώθηκαν στο παρελθόν στον Πύργο και συνεχίζονται στην γειτονική πόλη.
Για συχνό φαινόμενο λόγω καιρικών συνθηκών, ατμοσφαιρικής ρύπανσης και μη συντήρησης των κτιρίων κάνει λόγο ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Βασίλης Παναγόπουλος, υπογραμμίζοντας την ευθύνη των ιδιοκτητών, και βάσει κανονισμού πρέπει να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες.
«Το να έχουμε αποκολλήσεις μαρμάρων και μετώπων είναι πλέον συχνό φαινόμενο λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου και της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Εξ’ αιτίας του μεγάλου ποσοστού διοξειδίου του άνθρακος, απανθρακώνεται το μπετόν και αρχίζει να χάνει τη συνάφεια που έχει με τα υπόλοιπα υλικά. Όλα αυτά συνδέονται μεταξύ τους με τους σοβάδες, μια συγκολλητική ύλη. Αυτή, για τους λόγους που προαναφέραμε ξεραίνεται και έχουμε πτώσεις υλικών» εξηγεί ο κ. Παναγόπουλος.
Τι πρέπει να γίνει; «Προβλέπεται από το νόμο ότι κάθε ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να ελέγχει την επικινδυνότητα της ιδιοκτησίας του και να προχωρά σε συντήρηση και βελτίωση για να άρει αμέσως την επικινδυνότητα. Αυτό προβλέπεται από τον κτιριακό κανονισμό και είναι υποχρέωση του καθενός. Ήδη, όπως πληροφορούμαστε, δρομολογείται η αναγκαστική ασφάλιση αυτών των κτιρίων για τέτοιες απρόβλεπτες καταστάσεις-πέραν των φυσικών καταστροφών. Σε τέτοια περιστατικά, όπως στην Πάτρα, ή αυτό που σημειώθηκε πρόσφατα στο Πύργο ή και προηγούμενα-ευτυχώς χωρίς να υπάρξει κανένας τραυματισμός-την πλήρη ευθύνη φέρει ο ιδιοκτήτης. Και όχι μόνο στα κτίρια που χτίστηκαν πριν μερικές δεκαετίες αλλά και στα διατηρητέα όταν υπάρχει ιδιοκτησιακό καθεστώς. Βέβαια αν γίνει στον Δήμο μια καταγγελία για επικίνδυνο ιδιωτικό κτίριο, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν την υποχρέωση να στείλουν μηχανικούς για αυτοψία, να καταγράψουν το φαινόμενο και να ειδοποιηθεί ο ιδιοκτήτης. Και σε περίπτωση που δεν ανταποκριθεί να καθαιρέσει το επικίνδυνο κομμάτι ο Δήμος» συνεχίζει ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών.
Παράλληλα υπογραμμίζει το μείζον θέμα των επικίνδυνων διατηρητέων κτιρίων, σημειώνοντας ότι επιβάλλεται η συνδρομή της πολιτείας για την συντήρησή τους, καθώς πρόκειται για μια πολύ κοστοβόρα διαδικασία.