Στην πλήρη αντικατάσταση της στέγης του ιστορικού δημοτικού σχολείου Λαμπείας θα προχωρήσει άμεσα ο Δήμος Αρχ. Ολυμπίας, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του αρμόδιου Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Γιώργου Λινάρδου.
Όπως τόνισε ο κ. Λινάρδος στη πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η επισκευή του σχολείου είχε ενταχθεί εξ’ αρχής στον σχεδιασμό του τρέχοντος τεχνικού προγράμματος, χρηματοδοτούμενο από τα έσοδα του Δήμου.
Ο λόγος της καθυστέρησης έναρξης των εργασιών, ήταν η αναμονή σχετικού εγγράφου από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων του Υπ. Πολιτισμού, καθώς το σχολείο έχει χαρακτηριστεί ως νεώτερο μνημείο. «Θέλουμε να είμαστε τυπικοί σε όλα, λόγω της ιστορικότητας και της αρχιτεκτονικής της Δίβρης. Η εγκατάσταση του είναι θέμα ημερών και ελπίζουμε να προλάβουμε την εκκίνηση των εργασιών πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Εκτιμούμε ότι εντός των ημερών θα έχουμε απάντηση από την Υπηρεσία, ώστε να γίνει η στέγη όπως πραγματικά αρμόζει στο σχολείο και να διατηρηθεί για πολλά χρόνια ακόμη. Η Λαμπεία το αξίζει, γιατί είναι μια παραδοσιακή κοινότητα, υπήρξε έδρα Δήμου για πολλά χρόνια και η Δημοτική Αρχή οφείλει να δείχνει το κοινωνικό της πρόσωπο ανεξαρτήτως του αριθμό μαθητών».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχολείο κατασκευάστηκε με δωρεά του Α. Συγγρού το 1907.Χαρακτηρίζεται από μία νεοκλασική συμμετρική λιτή σύνθεση των όγκων του, με τα τύμπανα των στεγών να διαγράφονται με απλά κορνιζώματα. Η κύρια όψη του φέρει πρόστυλο που μορφώνεται από πέντε πεσσούς τετράγωνης διατομής.
Το Δημοτικό Σχολείο της Λαμπείας αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα σχολικού κτιρίου των αρχών του προηγούμενου αιώνα και είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις μνήμες των κατοίκων της περιοχής.




























