Παρράς Euronics
Παρράς Euronics
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis
Αυτοδιοίκηση

Ηλεία: Κονδύλια, έλλειψη προσωπικού και μέσα πυρόσβεσης τα βασικά προβλήματα

Ηλεία: Κονδύλια, έλλειψη προσωπικού και μέσα πυρόσβεσης τα βασικά προβλήματα
Θάνος Καράμπελας - Ελαιοκομικό Μητρώο
Θάνος Καράμπελας - Ελαιοκομικό Μητρώο
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis

Σύσκεψη για δασικές πυρκαγιές στην Πάτρα με τον αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γ. Πανούση - αντιπεριφερειάρχες των τριών νομών και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας - Σοβαρά θέματα έθεσε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γ. Γεωργιόπουλος

Με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου για το 2015 και τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να ληφθούν έτσι ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες δασικές πυρκαγιές στην Δυτική Ελλάδα, ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης που περιόδευσε χθες στην Αχαία και στην Πάτρα, προέδρευσε αντιπυρικής σύσκεψης στην οποία συμμετείχαν επικεφαλής και βαθμοφόροι Πυροσβεστικών υπηρεσιών των τριών νομών. Στην σύσκεψη είχε προσκληθεί και κατέθεσε και τις προτάσεις του, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος μαζί με τους συναδέλφους του αντιπεριφερειάρχες Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας, ενώ παρών ήταν και ο υποστράτηγος- Συντονιστής Επιχειρήσεων Περιφερειακών Πυροσβεστικών Διοικήσεων Πελοποννήσου- Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδος κ. Νίκος Νικολόπουλος. Ο κ. Πανούσης συνοδευόταν στο ταξίδι του στην Αχαΐα από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Σ. Τσόκα.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός ζήτησε και ενημερώθηκε για θέματα πυρόσβεσης της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου, ενώ στο τραπέζι βεβαίως μπήκε και η διοργάνωση της μεγάλης Πανευρωπαϊκής αντιπυρικής άσκησης με την κωδική ονομασία «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2015» που φέτος θα γίνει στην Αρχαία Ολυμπία στις 21 Μαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα όσα μεταφέρθηκαν στον κ. Πανούση, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, αφού δεν φτάνει το φιλότιμο και η υπερπροσπάθεια που καταβάλλει το Πυροσβεστικό σώμα και οι εθελοντές για να αποτρέψουν τις δασικές πυρκαγιές, αφού είναι μεγάλες οι ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα, εναέρια και επίγεια. Ειδικά τα επίγεια, τα περισσότερα πυροσβεστικά οχήματα είναι πεπαλαιωμένα και αρκετά εξ αυτών δεν συντηρούνται καν όπως πρέπει για οικονομικούς λόγους. Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γ. Γεωργιόπουλος έθεσε προς τον κ. Πανούση, τρία θέματα στα οποία ωστόσο υπήρχε κοινή θέση και με τους άλλους δύο αντιπεριφερειάρχες. Το ένα αφορούσε την έλλειψη χρηματοδότησης για την δασοπυρόσβεση και την Πολιτική Προστασία προς την Περιφέρεια και εννοείται και προς την ΠΕ Ηλείας παρά το γεγονός ότι ειδικά η Ηλεία είναι… «μαγνήτης» φυσικών καταστροφών με κακό πρόσφατο παρελθόν σε φωτιές, σεισμούς και πλημμύρες και γι αυτό ζήτησε να μεριμνήσει η κυβέρνηση να προβλεφθεί ένα τέτοιο κονδύλι που θα τους λύσει τα χέρια σε πολλά θέματα. Το δεύτερο θέμα αφορούσε την ανάγκη πρόσληψης εποχικού προσωπικού, γιατί όπως τόνισε ο κ. Γεωργιόπουλος η ΠΕ Ηλείας ζήτησε 7-8 άτομα και πήρε τελικώς… 1 διμηνήτη για οδηγό σε οχήματα της Περιφέρειας τα οποία ενώ υπάρχουν δεν υπάρχουν χειριστές.. Μάλιστα οι προσλήψεις θα έχουν πολύ μικρότερο κόστος, από το κόστος μίσθωσης μηχανημάτων από εταιρίες – που έχουν δικούς τους χειριστές- Το τρίτο θέμα που έθεσε αφορούσε την πολυνομία και την σύγχυση αρμοδιοτήτων που υπάρχει για το ποιος είναι υπεύθυνος για τι, γεγονός που μπορεί σε περιπτώσεις δασικής πυρκαγιάς να δημιουργήσει πολλά προβλήματα μέχρι να… ανακαλύψουν ποιος παρεμβαίνει και ποιος έχει την ευθύνη.

Να επιστρέψουν τα PZL στην βάση τους στην Ηλεία
Επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας έθεσε δύο ακόμα θέματα που αφορούσαν αποκλειστικά την Ηλεία. Ζήτησε κατά πρώτο να «επιστρέψουν» τα τρία PZL από την Καλαμάτα στην Ηλεία (που παλιότερα είχαν έδρα αρχικά το Επιτάλιο και μετά την Ανδραβίδα) αφού ο σταθμός της Καλαμάτας δεν εξυπηρετεί το νομό μας. Το τελευταίο και σοβαρότερο θέμα που έθεσε προς τον αναπληρωτή υπουργό ο κ. Γεωργιόπουλος, ήταν ότι θα πρέπει κάποια στιγμή, έγκαιρα, αυτή η κυβέρνηση να κάνει ότι δεν έκανε η προηγούμενη, δηλαδή να αναζητήσει απαντήσεις για τα αίτια των φονικών πυρκαγιών του 2007, γιατί σε καμιά χώρα του κόσμου - όπως σημείωσε - μια τέτοια καταστροφή δεν θα είχε αφήσει πίσω της αναξιοποίητη αυτήν την εμπειρία, έτσι ώστε να μπορέσουν να διδαχθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι για το μέλλον. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα, την εκκένωση χωριών και κατά πόσο τελικά αποδεικνύεται ότι σώζει ζωές ή όχι, γιατί η εμπειρία που είχαν αποκομίσει έδειξε πως τελικά όπου εκκενώθηκαν χωριά κάηκε κόσμος. Ισχύει όμως αυτό τελικά ή όχι; Άρα, θα πρέπει κάποιοι εμπειρογνώμονες να ασχοληθούν με το θέμα αυτό αυστηρά και να βγουν κάποια συμπεράσματα, καθώς τώρα τα δικαστήρια τελείωσαν και δεν μπορεί να μιλήσει πλέον κανείς για πολιτικές σκοπιμότητες. Καταλήγοντας ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε με αφορμή τα παραπάνω, στην διημερίδα που έχουν ζητήσει να γίνει στην Ολυμπία στο πλαίσιο της άσκησης ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ - ζητώντας την συνδρομή του Υπουργείου- με προσκεκλημένους εμπειρογνώμονες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες πάνω στις δασικές πυρκαγιές όπου και θα αναζητηθούν μέσα από την εμπειρία τους τα αίτια των δασικών πυρκαγιών, οι ενέργειες που πρέπει να γίνονται σε επίπεδο πρόληψης και βεβαίως θα τεθούν επί τάπητος οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 που άφησαν πίσω τους νεκρούς αλλά και εκατομμύρια στρέμματα καμένης γης.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

vlaxantoni pop xmas24
Το Μαγειρείο της Σόνιας
Το Μαγειρείο της Σόνιας