Τα πολλά και μεγάλα προβλήματα που προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα το προηγούμενο διάστημα συζητήθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρχαίας Ολυμπίας.
Όπως αναφέρθηκε ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας βρέθηκε τους τελευταίους μήνες αντιμέτωπος με μία από τις πιο δύσκολες και παρατεταμένες περιόδους ακραίων καιρικών φαινομένων των τελευταίων δεκαετιών. Η χρονική περίοδος από τον Δεκέμβριο του 2025 έως και τα μέσα Φεβρουαρίου 2026 χαρακτηρίστηκε από πρωτοφανή ένταση και διάρκεια βροχοπτώσεων, με συνεχόμενη επιβάρυνση των υποδομών, των αγροτικών εκτάσεων και της καθημερινότητας των πολιτών.
Δεν επρόκειτο για ένα μεμονωμένο φαινόμενο, αλλά για μια διαρκή κατάσταση πίεσης που δοκίμασε τις αντοχές του τόπου. Οι ζημιές που καταγράφηκαν ήταν σημαντικές: κατολισθήσεις και καθιζήσεις στο οδικό δίκτυο, φθορές σε αγροτικούς δρόμους, πλημμυρικά φαινόμενα σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και σοβαρή βλάβη στον κεντρικό αγωγό ύδρευσης του Ερύμανθου.
Η Δημοτική Αρχή στη χθεσινή συνεδρίαση επισήμανε σε όλους τους τόνους, ότι από την πρώτη στιγμή, ο Δήμος δεν έμεινε θεατής των εξελίξεων.
Άμεση κινητοποίηση - Σχέδιο, ετοιμότητα, παρουσία στο πεδίο
Όπως ανέφεραν τόσο ο δήμαρχος Άρης Παναγιωτόπουλος όσο και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιώργος Λινάρδος, η Δημοτική Αρχή είχε ήδη προχωρήσει, πριν την εκδήλωση των έντονων φαινομένων, σε καθαρισμούς τάφρων και σημείων απορροής, σε παρεμβάσεις στο δημοτικό και αγροτικό οδικό δίκτυο και σε ενεργοποίηση συνεργασιών με ιδιώτες εργολάβους. Ο επιχειρησιακός μηχανισμός ενεργοποιήθηκε άμεσα, με καθημερινή παρουσία μηχανημάτων έργου στο πεδίο, συνεχή λειτουργία των υπηρεσιών και διαρκή επιφυλακή των συνεργείων ύδρευσης.
Παρά την ένταση και τη διάρκεια της θεομηνίας, κανένας δημοτικός ή αγροτικός δρόμος δεν εγκαταλείφθηκε, κανένα χωριό δεν απομονώθηκε, κανένας πολίτης δεν έμεινε χωρίς βοήθεια.
Επισημάνθηκε ότι η διαχείριση της κρίσης χαρακτηρίστηκε από συντονισμό, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, επιβεβαιώνοντας στην πράξη την επιχειρησιακή ετοιμότητα του Δήμου σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης.
Πρόεδροι Κοινοτήτων: «Ο Δήμος ήταν δίπλα μας από την πρώτη στιγμή»
Παρόντες στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ήταν οι περισσότεροι εκ των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων, που ζήτησαν το λόγο από τον Πρόεδρο του ΔΣ Γιώργο Αηδόνη και δήλωσαν ότι η δημοτική αρχή ήταν παρούσα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων με φυσική παρουσία και μηχανήματα.
Όπως τόνισαν, έγιναν άμεσες παρεμβάσεις στα σημεία των ζημιών, με στόχο να αποκατασταθεί το ταχύτερο δυνατό η βατότητα όπου απαιτείτο, υπήρξε οργάνωση και συντονισμός των συνεργείων παρέμβασης και υπογράμμισαν την διαρκή επικοινωνία που υπήρξε μεταξύ των χωριών και του δήμου.
Οι Πρόεδροι επεσήμαναν ότι ο Δήμος λειτούργησε με υπευθυνότητα και αντανακλαστικά, επιδεικνύοντας σοβαρότητα και συνέπεια στη διαχείριση των εκτάκτων καταστάσεων. Η συνεργασία Δημοτικής Αρχής και Κοινοτήτων, αλλά και με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όπως και την Π.Ε. Ηλείας, αποδείχθηκε καθοριστική για την αποφυγή αποκλεισμών και την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Η κλιματική αλλαγή δοκιμάζει τις αντοχές όλων
Στην εισήγηση - αποτίμηση του ο δήμαρχος Άρης Παναγιωτόπουλος τόνισε πως “… η αντιμετώπιση των δύσκολων καιρικών συνθηκών, φαινομένων και των επιπτώσεών τους, είναι σήμερα αλλά και στο μέλλον μείζον ζήτημα υψηλής προτεραιότητας για τον Δήμο μας”.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, λέγοντας ότι “… τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα δημιουργήσαν μια κατάσταση που ξεπερνά τις συνήθεις δυσκολίες της διοίκησης. Είναι μια δοκιμασία που δεν αφορά μόνο υποδομές, δρόμους ή δίκτυα αλλά την ίδια τη συνοχή του τόπου μας, την ασφάλεια των πολιτών μας και την προοπτική της τοπικής μας οικονομίας.
Ο δήμαρχος αναφερόμενος σε στοιχεία για τα μεγέθη της κακοκαιρίας στάθηκε στα ύψη βροχής που έπεσε σε χωριά του δήμου, από την αρχή του έτους, με τους αριθμούς να τρομάζουν.
Ενδεικτικά στο Κούμανι καταγράφηκαν σχεδόν 800mm βροχής, σχεδόν 600mm στο Κλαδέο, όσα και στο Βασιλάκι και περίπου 700 στις Μηλιές.
“Η περίοδος από τον Δεκέμβριο του 2025 έως και τον Φεβρουάριο του 2026 καταγράφηκε ως μία από τις πιο δύσκολες περιόδους που έχει βιώσει η Αρχαία Ολυμπία τις τελευταίες δεκαετίες.Για πρώτη φορά είδαμε έναν τόσο μεγάλο και συνεχόμενο όγκο νερού. Για πρώτη φορά είδαμε τη φύση να επιμένει, όχι για ημέρες, αλλά για μήνες. Για πρώτη φορά δοκιμάστηκαν με τέτοια ένταση οι αντοχές των υποδομών, της τοπικής οικονομίας και των ανθρώπων μας. Δεν μιλάμε για ένα μεμονωμένο καιρικό φαινόμενο αλλά για μια παρατεταμένη κατάσταση πίεσης. Για μια ακραία φυσική δοκιμασία που ξεπέρασε τα συνήθη δεδομένα και τις προβλέψεις” σχολίασε ο κ. Παπαγιωτόπουλος επισημαίνοντας πως “… ολόκληρη η περιοχή τέθηκε σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής και επιχειρησιακής κινητοποίησης”.
Αναφερόμενος στις επιπτώσεις τόνισε πως, με τέτοια ένταση των φαινομένων οι ζημιές ήταν αναπόφευκτές.
Έως τώρα έχουν καταγραφεί ζημιές στο οδικό δίκτυο, κατολισθήσεις, βλάβες σε δίκτυα ύδρευσης, πλημμύρες σε κατοικίες και καλλιέργειες, δυσκολίες πρόσβασης σε χωριά και παραγωγικές περιοχές.
Οι καταστροφικές πυρκαγιές στην περιοχή την τελευταία 20ετία σχεδόν, με πιο σημαντικές αυτές του 2007, του 2021 και του 2025, άφησαν πίσω τους ένα περιβάλλον ευάλωτο και γεωμορφολογικά αποσταθεροποιημένο. Η απουσία της φυσικής βλάστησης, που άλλοτε λειτουργούσε ως φυσικό φράγμα και μηχανισμός προστασίας, επέτρεψε στα νερά να κινηθούν με μεγαλύτερη ένταση, προκαλώντας διαβρώσεις, καθιζήσεις και κατολισθήσεις.
“Αυτά δεν είναι θεωρία. Είναι η πραγματικότητα που αντιμετωπίσαμε στο πεδίο και που βίωσαν οι συμπολίτες μας. Και σε αυτή την πραγματικότητα, ο Δήμος δεν έμεινε θεατής. Ανέλαβε το βάρος της ευθύνης που του αναλογεί, με πλήρη επίγνωση του ρόλου του και των υποχρεώσεών του απέναντι στους πολίτες” σημείωσε ο δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε πως ο δήμος είχε δράσει με καθαρισμούς και παρεμβάσεις όπου απαιτείτο στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το χειμώνα, ενώ στάθηκε στον σχεδιασμό, την ετοιμότητα και τον επιχειρησιακό συντονισμό για την αντιμετώπιση της κατάστασης συνολικά και επί μέρους.
Τα μηχανήματα έργου βρέθηκαν άμεσα στο πεδίο της καταστροφής, οι υπηρεσίες εργάστηκαν αδιάκοπα για την αντιμετώπιση της κατάστασης και έγιναν στοχευμένες παρεμβάσεις.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος επανέλαβε πως “… αυτό ήταν αποτέλεσμα σχεδιασμού, ευθύνης, συντονισμού και καθημερινής παρουσίας στο πεδίο, μιας Δημοτικής Αρχής που ήταν παρούσα, εκεί όπου υπήρχε ανάγκη”.
Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας τόνισε πως καταγράφηκαν σημαντικές ζημιές. “Το οδικό δίκτυο υπέστη σοβαρές φθορές, με καθιζήσεις, κατολισθήσεις και καταστροφές. Το αγροτικό δίκτυο επλήγη σε πολλές κοινότητες. Ιδιαίτερα σοβαρή ήταν η βλάβη στον κεντρικό αγωγό ύδρευσης του Ευρύμανθου, που προκάλεσε προβλήματα υδροδότησης και απαίτησε άμεση κινητοποίηση για την αποκατάσταση και την εξυπηρέτηση των πολιτών, με τις υπηρεσίες του Δήμου να εργάζονται κάτω από δύσκολες συνθήκες για την αποκατάσταση της κανονικότητας. Παράλληλα, είχαμε πλημμύρες σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Αυτή είναι η πραγματική εικόνα και δεν την κρύβουμε. Την καταγράφουμε με ευθύνη, γιατί μόνο η αλήθεια μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη διεκδίκηση και την αποκατάσταση”.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος ευχαρίστησε την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, τους εθελοντές, τους προέδρους των κοινοτήτων, τους εργαζόμενους του δήμου και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την συμβολή τους στη διαχείριση της κατάστασης.
Ο δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας αναφέρθηκε όμως και στο κόστος της αποκατάστασης, που απαιτεί σημαντικούς πόρους και χρόνο.
“Η αλήθεια είναι ότι οι Δήμοι δεν μπορούν να αντιμετωπίζουν μόνοι τους φαινόμενα τέτοιας έντασης χωρίς τη θεσμική και οικονομική στήριξη που απαιτείται. Η Δημοτική Αρχή θα συνεχίσει με συνέπεια να διεκδικεί τα απαραίτητα μέσα και τους αναγκαίους πόρους για την πλήρη αποκατάσταση και τη μόνιμη θωράκιση” δήλωσε.
Από την δημοτική αρχή υποστήριξαν πως η μόνη “αστοχία” που υπήρξε ήταν αυτή που αφορούσε τις αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στην περιοχή Πελοπίου - Πλατάνου, λέγοντας πως εδώ δεν έγινε απευθείας ανάθεση αλλά διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου του έργου, αλλά εν τέλει δεν υπήρξαν από την πρόσφατη κακοκαιρία προβλήματα στα σημεία που έχουν επιλεγεί για εφαρμογή των παρεμβάσεων αυτών.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στις περιοχές της Νεράιδας, του Κρυονερίου, του Χελιδονίου, της Καυκανίας, του Πλατάνου, του Μάγειρά, του Κλαδέου, του Λάλα, της Φολόης, της Αγίας Τριάδας και της Δίβρης. Το μήκος των δρόμων που έχουν υποστεί ζημιές εντός του δήμου, ξεπερνά τα 600 χλμ, ενώ συνολικά πλήττονται 33 κοινότητες.
Όπου οι ζημιές δεν άνηκαν στην ευθύνη του δήμου, αλλά στην Περιφέρεια (ΕΟ 111, ποταμός Αλφειός) ή του Διαβαθμιδικού Συνδέσμου (αγωγός Ερυμάνθου), επισημάνθηκε ότι υπήρξε άμεση ενημέρωση για να γίνουν παρεμβάσεις, ενώ προτάθηκαν λύσεις, λόγω της εμπειρίας του δήμου στα σημεία αυτά,
Ακόμα από την πλευρά της δημοτικής αρχής επισημάνθηκε πως το κόστος των απαιτούμενων παρεμβάσεων είναι δυσανάλογο για τις δυνατότητες του δήμου, έχουν προωθηθεί μελέτες που αφορούν την πυρόπληκτη ζώνη, έχει ζητηθεί η ενίσχυση από την κεντρική κυβέρνηση, αλλά ακόμα δεν έχουν δοθεί οι πόροι.
Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Βασίλης Αρβανίτης θέλησε να κατηγορήσει τη δημοτική αρχή για τον τρόπο αντίδρασής της στην αντιμετώπιση της κατάστασης, εκφράζοντας τις αντιρρήσεις του για τον τρόπο και τις περιοχές που έγιναν οι παρεμβάσεις. Μίλησε για “καταστολή” και όχι για “πρόληψη” από την πλευρά της δημοτικής αρχής, την οποία κατηγόρησε για ωραιοποίηση της κατάστασης, σχολιάζοντας πως οι ζημιές είναι τεράστιες και εκφράζοντας παράλληλα την ευχή να σταματήσουν εδώ οι επιπτώσεις από την παρατεταμένη κακοκαιρία. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δημοτικοί σύμβουλοι Ρόη Αντωνοπούλου και Χάρης Σπηλιόπουλος, με τον τελευταίο να καυτηριάζει πως κακώς έγιναν αποκριάτικες εκδηλώσεις και Κούλουμα στο δήμο.
Η αντιπολίτευση παραδέχθηκε πως οι ζημιές είναι μεγάλες, ότι ο φόβος για νέες πυρκαγιές και πλημμύρες στο μέλλον ελλοχεύει και ζήτησε να γίνει σοβαρή συζήτηση για το θέμα του αγωγού του Ερυμάνθου που παρουσιάζει συχνά προβλήματα.
“Το αγροτοδασικό δίκτυο είναι κατεστραμμένο στο σύνολο του κατεστραμμένο και απαιτούνται πάρα πολλά χρήματα για την αποκατάσταση. Δεν έχουμε τελειώσει με τις επιπτώσεις και χρειάζεται υπομονή από όλους” σχολίασε ο κ. Αρβανίτης.
Στη δεύτερολογία του ο Άρης Παναγιωτόπουλος σημείωσε πως η αντιπολίτευση αναλώθηκε στην γνωστή καταστροφολογία, κατηγορώντας την για λαϊκισμό. “Δεν είναι ο δήμος που ήταν, έχει αλλάξει και έχει αλλάξει στο ότι είναι πιο εξωστρεφής και έχει κάνει επικοινωνιακά άλματα” σχολίασε ο δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας. “Θα υποστείτε τη βάσανο να μας βλέπετε να προοδεύουμε. Όσοι θέλουν να μηδενίσουν τις προσπάθειές μας στην αντιμετώπιση της κατάστασης, διαψεύδονται από την πραγματικότητα” ήταν το σχόλιο του.





























